Saturday, 28 January 2012

Brownies, schnitzel and 42°C

I don’t really mind the hot weather, even though I love cold weather more.

But I would rather have hot and dry weather than hot and humid weather.

Hot and dry, cuma rasa bahang panas perit on the skins but  not suffocating nor draining the energy.

Hot and humid pulak will always make me feel so lethargic and suffocated with loads of sweating to boot! Tu yang bila balik Msia, sampai2 aje kat luar airport, rasa lembik and penat terus, hikhikhik… (padahal duduk aje for 5+ hours on the plane, tu yg tak larat aje kan, heeeee.).

I rasa kalau hot and humid, my sakit kepala lagi kerap singgah datang menjenguk. And my temper flares easily as well Smile.

Today was extremely hot but unbelievably humid as well!

Rasa macam nak stay under the cold shower the whole day aje!

I had to do some shopping this morning and when I got out of the house at 8.30 this morning to konon2nya beat the heat, it was already 30+C and humid.

When I got back before 12, it was nearly 40°C. And it got up to 42.1°C max hari ni.

Tu yang no one wanted to temankan I bershopping tadi. They would rather stay at home in the comfort of airconditioning, hehehe.

Luckily, there wasn’t any stupid drivers on the road, or else memang dah lama lah kena kutuk dengan I.

(That’s why I suka keluar shopping pagi2 before 9 sebab tak ramai stupid drivers yang dah bangun masa ni, hehehe.).

I had to do some last minute shopping for Miss 8’s school stuff and I had to shop for the most important thing for us….

Coffee beans!

We were already on our last few coffee beans so by hook or by crook, kena jugak keluar beli the beans.

Mana boleh takde coffee pagi2, tak senang I nak buat kerja satu hari, hehehe….

For dinner tadi, The Other Half requested beef schnitzel and chips.

IMG_5564

So, I pun buatlah beef schnitzel, makan dengan chips, salad and guacamole.

IMG_5573

I normally used beef topside to make the schnitzel. Topside ni senang nak potong nipis and tak tough and rubbery.

IMG_5565

We normally have schnitzel with tomato sauce aje tapi tadi we had it with guacamole and our homemade tomato sauce.

Double the kesedapan lah sampai tak sedar makan banyak, hahaha….

And for dessert, I made brownies which we ate with vanilla ice cream.

(I had to use up the egg yolks from the pavlova hari tu and I found this brownies recipe yang used up egg yolk. But I altered the recipe by using only 1 egg and 2 egg yolks. I still have 4 more egg yolks to be used up!).

IMG_5580

IMG_5577

IMG_5584

But I made the mistake of using milk chocolate without reducing the sugar, so for me, the brownies was a bit too manis. Terasa macam my blood glucose level went sky high aje tadi with every bite, hikhikhik.

But everyone else said it was really really yummy!

They definitely have the Mat Saleh’s sweet tooth!

17 comments:

Unaizah said...

Lagi satu in hot & dry weather, jerawat pun kurang sebab muka less oily.

Soo Hae Daa said...

Panasnye kat sana...kite igt sebelah arab sn je cuaca panas smpai cecah 40++ ni...heeheh

geez said...

Emm... The brownies look so yummy! ;-)

ameeza77 said...

one day i nak try la buat schnitzel ni... selalu ader in ur menu, mesti sedap kan?

Keliyopatra said...

kak lg,tonite makan yogurt n minum jus oren jer.huhu. lapar je masuk blog kak lg.tgk makanan yeay.

JieJ said...

dengan suhu mcm tu kak LG dapat berendam dalam bath tub wah bestnya..hehe..

MULAN said...

i dah biasa kat kerteh ni.. hot & humid.. kering kulit macam biskut..
so now bila musim hujan, perasan rasa macam winter je... heheee...

oucchh ouchh, brownies + ice cream.. schnitzel etc.. drooooooooooling here...

mrs plain-june said...

wah! 40++?? macam kat mekah! kak, pass mai the egg yolk kat saya.. nak buat chocolate custard/ pudding :D

LadyBird said...

salam akak.. salam perkenalan..
1st time lady jumpe blog ni..

p/s : masakan tu amat menyelerakan :D

wanie said...

assalamualaikum...salam perkenalan...akak punya mskan smuanya nmpak sedap...bla agaknya blh mrasa mskan akak ni...nasib baik perut xde "isi" klu x kompom meleleh punya...bla blk malaysia plak kak.....suka sgt tgok blog akak...

MsEatHapPy said...

kak nak resepi brownis ni...hehe

lemongrass said...

Unaizah,
jerawat memang kurang but kering aje pulak the skins so kena letak mpoisturiser banyak2, hehehe.

Soo hae Daa,
Kat OZ ni bila time Summer, memang panas giler2. Kalah negara Arab :-).

Geez,
choc brownies are always yummy kan :-)

Ameeza,
Schnitzel ni mcm chicken or lamb chops kat Msia lah. Basically meat salut dgn bread crumbs and then pan fried. We all memang suka schnitzel ni.

Keliyopatra,
Kalau I memang tak boleh lah dinner yoghurt n jus aje, hehehe

JieJ,
Miss 8 memang klu boleh asik nak berendam dlm bath tub hari2 aje, hehehe

Mulan,
Kalau kat Kerteh tepi laut, bila musim hujan, memang lah terasa ala2 Winter kan, hehehe.
Pastu, nak makan aje.....

June,
Kalah kat Mekah panasnya (macamlah I pernah pergi Mekah, hehehe.) I dah buat custard pun the egg yolks tu, memang sedap home made custard ni kan!

Ladybird,
Salam. Thanks sudi singgah sini ye :-).

Wanie,
Salam singgah ke my blog. Thanks sbb kan camera, nampak sedap aje makanan kat blog ni kan :-).
Tak tau lagi lah bila nak balik Msia next :-).

MseatHappy,
I ada bagi link recipe brownies tu, just click kat words yang kaler purple tu ye :-).

ameeza77 said...

oh ... yer ke? tapi yg kat kedai tu salut aje lebih, urs nampak la daging or ayam tu dari salutnye :)

kasihredha said...

semua nampak sedap
cuaca panas..memang boleh menyebabkan sakit kepalakan

Cik Sibuk said...

i prefer winter dari summer. kalau winter rasa macam boleh blend in sebab semua orang bertutup litup.

time summer orang pakai hotpants & singlet kita aje yang pakai longsleeve, tudung segala. macam rasa out of place. kalau sejuk boleh pakai berlapis2..kalau panas mana boleh nak bukak baju..pengsan nanti kalau my MIL nengok..hoho

papepun..syukur summer tahun ni sejuk dan dingin...tak macam tahun2 sebelum ni. E-eh..lupa lak perth maintain panas banget..hihi..jangan maree..haahhaa

MsEatHapPy said...

kak tuk resepi brownies tu leh tak substitute light muscovado sugar dengan sugar biasa.......mana nk cari muscovado sugar tu?

lemongrass said...

Ameeza,
kat kedai sbb nak jimat daging, so tu diaorang letak coating tebal2 :-).

Kak Kasih,
Tu yg kalau tgh panas sgt, we all memerap aje kat rumah :-)

Cik Sibuk,
sama lah dgn I, suka sgt Winter sbb boleh rugged up pakai berlapis2 and rasa warm aje telinga and leher sbb pakai tudung, hehehe.
Bila panas2 ni, nak keluar rumah pun tak larat sbb lagi seronok duduk rumah pakai singlet and shorts, hehehe.

MsEatHappy,
boleh ganti kan dgn brown sugar aje :-).