Saturday, 14 January 2012

Back to our usual Saturday

Hari ni I did 2 loads of washing tapi 5 loads of folding….

Macam mana lah boleh bertambah agaknya tu ye?

hehehehe…. (nampak beno yang I ni malas melipat kan, sekali kena lipat, ambik kau, satu gunung terus!)

The Other Half pulak sibuk menyiram all the plants yang kena tinggal 3 hari.

And sambil2 dah dia kat luar siram pokok2 tu, might as well hang the washings as well kan, heeee…

All the plants survived kena tinggal in the hot weather for 3 days except our kesum Sad smile. The kesum in the pot memang kering2 sekeringnya even though we did put it on the vege patch supaya boleh dapat the water from the timed watering tu. Maybe the water tak sampai ke tanah and the roots, cuma sampai ke daun aje so tu yang kering.

Takpelah, luckily kesum ni senang nak jaga, walaupun dah kering and macam dah nak mati, still boleh hidup balik.

And then while he was watering, suddenly dia masuk and asked me, “How big do you think the watermelons are?

I jawab, “not that big cos a few days ago, they were still quite tiny.

He just laughed and said, “come and have a look.”

IMG_5203

Mak oi, besar jugak these 2 watermelons kan! I have no idea how I didn’t see them before padahal last week, I mencari2 jugak the melons.

Another 2 yang still tiny.

IMG_5205

But I’m not sure berapa lama we all kena tunggu before we can eat them though.

And then, the eggplants and the bendi pun grew like wildfire while we were away.

So, tadi I had to use them up sebelum they became too old.

Luckily, The Other Half mintak kari so I buat kari daging and kentang letak bendi in it.

And I made terung goreng dgn bilis, bawang, chilli api and kicap.

I bagitau The Other Half yang I letak chilli api kat terung tu so kalau makan, tengok2 lah dulu sebelum main gigit aje.

Dia kata dengan macho nya, “I’ve already eaten the chili and it wasn’t hot at all.”

Which made me quite pelik lah sebab the chilli api was really really hot!.

Pastu, a few minutes later he said, “I took that back, I think that wasn’t chilli that I ate. Because I have just bitten the chilli now and it is damn hot!

Hehehehehe….cuma perasan macho aje lah tu Smile with tongue out.

IMG_5220

IMG_5224

I cuma pakai 3 biji chilli api aje tapinya, hehehehe….

And since the weather was really hot, I made ‘virgin mojito’ for drinks.

IMG_5217

We just crushed chopped up lime (with skin), sugar and mint. Add loads of ice cubes to it and then pour sparkling apple juice into the container.

Serve with a sprig of mint, very refreshing!

Esok, we have to pull out some of the tomato plants in the garden and then plant some of the seedlings into the newly built garden bed and some weeding….

Malasssssssssssnyaaaaaaaa…………………………………….. Open-mouthed smile.

10 comments:

MULAN said...

isshhh... i dah ngantoks ni.. tengok kari daging etc mata teros membolats u..!!! hujan2 & sejoks2 here i memang lapar 24/7 tau.. esp bila sejok2 makan kari daging..!!

kasihredha said...

virgin mojito sungguh menarik ...teringin nak minum :)

akak paling malas nak lipat kain..huhu

Muzel Zay said...

Hye sis..heheh..best ar hari2 dh boleh bace entry baru..tibe2 kn trpkir..yr other half can speak malay x? :-)

susumanis said...

LG, i pun malas nk lipat kain n gosok kain..bila la dia org nk invent mesin lipat n gosok ya..hahaha, kesian bruce willis u x tahan pedas..kekeke

FatihaNur said...

x suke basuh...sidai..iron n lipat kain...virgin mojito...mesti best ni

ameeza77 said...

Mcam sedap jer virgin mojito tu.... the only drinks sedap yg i tau is soda serves with lime n its zest plus grated frozen ginger!

ni nak kena try ur mojito ni :) thanks 4 sharing :))

JieJ said...

Kak LG, masa sesuai lipat kain, bila time tengok tv..heheh..setinggi gunung kinabalu pun tak sedar dah siap..heheh

Mojito tu looks yummy..buat me terliur..:)

penDragon said...

k LG, I pun x rajin lipat kain!! kan best kalau ada mesin lipat kain....

lemongrass said...

Mulan,
I ni kan sejuk pun lapar, panas pun lapar, macam mana tu? hehehe.

Kak Kasih,
Kalau mojito betul, ada rum but since yg saya buat ni non alcoholic, tu yg dipanggil virgin, heeee....

Muzel,
my hubby tak boleh ckp Malay tu yg kdg2 we all adik beradik gossip pasal dia in Malay, hahaha.

Susumanis,
hubby I tahan pedas tp part tergigit chili api tu memang dia tak tahan, heeee.

Fatiha,
I suka basuh baju sbb mesin yg basuh. I lagi 'suka' sidai dr lipat kain :-)

Ameeza,
I tak pernah try that ginger soda drink. One day kena try jugak lah, sure sgt2 refreshing kan.

JieJ,
I pun kdg2 tengok dvd sambil lipat kain bila kain dah menggunung. Pastu sampai sakit2 pinggang melipat, hehehe

Pendragon,
I kan kalau lipat kain, memang bercinta sungguh. Kdg2 tu sampai dah takde bakul nak guna utk jemur kain, baru I lipat semua. Or else sampai menggunung dlm 4 bakul!

Shahrizat said...

tembikai dengan timun tu sama je perangai kan...cepat je baso..lagi-lagi kalau time hujan...tau tau dah beso jee..bestnyeee