Wednesday, 18 January 2012

My Wednesday

More photos, less words, heeee…..

IMG_5305

The many different sizes of our tomatoes. Dari yang besar ke sekecik2 nya besar the nail of my ring finger aje Smile.

Tea for two but no scones nor cream nor jam.

IMG_5308

Jemput2 pisang aje but devoured hungrily by everyone.

IMG_5309

Lunch for me, plain white rice and stir fried home grown okra (with bilis, tahu and telur).

IMG_5319 

IMG_5317

(I was a bit more ‘adventurous’ today, I put 4 chili api in the stir fry! hahahaha. Next time I nak cuba letak the habanero chilli lah pulak Winking smile).

Dinner was the usual pizza but with slightly different meat, diced turkey thigh this time Smile.

IMG_5320

IMG_5322

IMG_5330

Where’s the salad?????

Malas nak petik, hehehehe….

30 comments:

cik tasukeecOklat said...

kak!!!mmg tiap kali akan terliur okeh tgk gmbr² masakan akak..and jeles tgk kebun akak..
nak carik aussie gak pastu duk sana pastu jadik cam akak la..ok??hahaha...~

JieJ said...

Betullah kak LG..jemput2 pisang tu juga yang menarik perhatian..oo, sungguh sedap..heheh

Kak LG..check this out

http://jiejdaplum.blogspot.com/2012/01/hadiah-dari-orang-jauh.html

sayang kak LG..heheh

Cheq Sue said...

aduh, jelesnya tgk tomato kak mynn, saya dekat sekolah baru plan nak semai, tapi selalu je fail sebab kena disease...lepas chinese new year baru nak stat... tanam tomato ceri udah la ya...mesti comel2...

klohv said...

sedapnya bendi goreng,tambah dgn ikan bilis...kalau saya mesti tak sedar dah habis nasi berpinggan2...

ADEEYA said...

Sedapnyaaaaaaa.. Geram tengok tomatoooo. Fav me ! "D

My Life My World said...

Banyaknyer makanan, tapi yang heran nyer Meen maintain jer slim. Sangat lah jelez nyer :)

Nalisa said...

I x minat bendi. But tgk ur stir fry okra ni... wallaweiii... looks yummy! Be careful dgn habanero. I've made sambal belacan habanero b4, masa duk US last 2yrs... my hubby yg kuat pedas pun, menyumpah2 marah i buat sambal pedas ya amat!
Pizza turkey... cheezylicious tuuuu...!!!

Huda said...

Pizza tu nampak lagi menyelerakan dari pizza hut..

wanG said...

terliur pizza LG ler...nampak sungguh yummy....nakkkkkkkk....

susumanis said...

LG.. me loves the tomatoes families, very t cutie mutie :))

Qaseh Suhaida said...

segar buah tomato tuu..

cucur cekodok pisang hmmm sedap di makan bersama teh o panas di halaman rumahh..

kasihredha said...

ala kenapa malas nak petik?
akak nak je tolong petik kan...dulu2 akak petik di farmville je.

mula2 tengok gambar ke 2...duk fikir..apa le dalam bekas biru tu..gambar ke3 membei jawapan...cekodok rupanya :)

penDragon said...

pisang dh murah ke kt sana skrg, sbb akak dh boleh buat jemput pisang! I x berani nk mkn cili api ok. kalau letak pun sekadar ambik rasa & buat hiasan je, kadang2 kalau tergigit, rasa nk terlompat je...pedasssss!!

Muzel Zay said...

Akak pakai kamera canggih yeh..psl sume bnde nmpk cntik and sdap!hahhaha

Zaitun said...

Terliur kak Zai tengok pizza tu hehehe...

Walaupun ada yang kecil tapi tamato nampak segar aje.

whitecappuccino said...

ari ni pun akak buat jemput2 pisang..tang pizza tu...buat meleleh air liur akak la!

nizamohamed said...

Sedap betul tengok your nasi goreng... Habanero tu kalau nak letak, be really careful... My hubby bought it a few weeks ago and they are still in the fridge.. Why? Because it is so so so pedas..he put some(like four bijik) in the kangkung goreng belacan and I ended up having tummy ache the whole night.. So now, kalau nak letak, we put one or only half! Hahaha..memang berzaman la nak abihkan dua packets that he bought.

mrs plain-june said...

salam kak LG. how r u? lama x tinggal jejak kat sini :p
tekak melayu takleh lari dari cili api kan?. but habanero? huhuhu.. nangis berbaldi nanti kak!

Aida78 said...

yumeeeee sedapnya pizza ni....cute jerk tomato ni..

afid said...

4 bijik? kalau saya 10 bijik kak..lepas tu menggelupur kepedasan..hahhaha..

Rdimple said...

mmm.. terliurnya nengok pizza tuu..meriah betul cheese nya ya .. :)

LG mmg cekap memasak...

MULAN said...

haaiippp... cokodok pisang my feveret dari kecik.. tapi i pelik my husband & kids tak makan sangat.. i kena beli sbb malas nak buat sikit utk molot i ni..

ouucchh.. pizza itu meruntun kalbu..

MULAN said...

haaiippp... cokodok pisang my feveret dari kecik.. tapi i pelik my husband & kids tak makan sangat.. i kena beli sbb malas nak buat sikit utk molot i ni..

ouucchh.. pizza itu meruntun kalbu..

♥ Elin ♥ said...

sini skg ujaaaannnnnnnn..sejukkkkkkk....dpt pekena cekodok pisang punn sedappp nih kak!.

afid said...

pizza akak tu kalah pizza hut. sedapnye la hai.

lemongrass said...

Cik Tasukeecoklat,
kat area I ni, yg berkebun kebanyakannya asians lah bukan mat saleh... Ke sbb area rumah I ni penuh dgn asians ye? heeee

JieJ,
jemput2 pisang sentiasa menjadi idaman I jugak :-)

Cheq Sue,
tomato cherri ni memang best tanam sbb comel2 aje pastu senang nak makan. Tapi memang kena slalu jaga supaya tak kena rosak dgn serangga lah :-).

klohv,
I pun tadi sbb sedap sgt makan bendi goreng tu, tak sedar tambah nasi, hehehe

Adeeya,
I suka jugak tomato but not my favourite. I lagi suka tanam dari makan, hehehe.

Kak Acik,
mana ada maintain slim, sejak bercuti kat Msia, badan tak nak turun dah. But Alhamdulillah, tak naik, hehehe

Nalisa,
I ni cakap aje nak guna habaneros, but I rasa I tak berani kot nak guna. Mau lah pokok chilli habanero I tu nanti jadi perhiasan aje, heeee

Huda,
I ni kan sejak duduk sini, memang dah tak pernah makan pizza kat Msia tu so memang dah lupa sgt2 mcm mana rasanya :-)

wanG,
I ni kan sejak kena buat pizza mostly every week, memang dah tak minat sgt dgn pizza ni. For me, lagi sedap bendi goreng tu, hahaha

Susumanis,
ada yg lagi besar dr tu sebenarnya but we all dah cabut ppokoknya sbb dah sampai hujung production dia :-)

Qaseh Suhaida,
I makan jemput2 pisang tu dgn teh susu, memang nyaman aje rasa :-)

Kak Kasih,
I malas betul nak tukar ke pinggan, tu yg simpan dlm strainer tu aje, heeeee.

Pendragon,
Pisang tgh murah skrg, tu yg kalau boleh, hari2 nak buat jemput2 pisang :-). I ni pun bukan berani sgt dgn chilli api, setakat 2-3 biji berani lah :-)

Muzel,
hahaha...kalau guna camera biasa pun sure nampak sedap gak ;-P

Kak Zai,
Tomatoes tu semua baru dipetik tu yg nampak segar aje, but dah tak tau nak buat sbb banyak sgt :-)

Whitecappucino,
jemput2 pisang ni pejam mata pun boleh buat kan, tu yg saya suka buat jugak :-)

Niza,
I pun baru aje nak berjinak2 dgn chilli api so I rasa habaneros tu mau lah tahun depan kot baru I berani makan, hahaha. Mau lah agaknya I guna suku aje at 1 time kan :-). You try lah buat sambal ayam penyet yg kaw2 nya pedas with the habaneros tu, mau sakit perut semua orang nanti, hehehe.

June,
Salam. Chilli api ni kalau sikit, memang jadi kawan penyedap makanan kan but klu letak banyak, bertapa kat toilet aje lah nanti :-).

Aida,
pizza ni kalau letak cheese banyak2, memang yummier.

Afid,
hahaha...I nak rasa pedas tp I tak nak menggelupur kepedasan tu yg letak 4 biji aje :-D

Rdimple,
I tak cekap but I boleh lah masak utk my family ni. Kalau suruh I masak masakan melayu yg complicated, awal2 I surrender.

Mulan,
kenapa diaorang tak makan jemput2 pisang ye? Sbb lembik2 ke? I pn kdg2 masak jemput2 khas utk I sorang aje bila tinggal sorang2 kat rumah, pastu kenyang sampai petang, hahaha.

Elin,
kalau hujan, pekena keropok goreng cicah sambal dgn kopi susu panas....perggh sedap habis!

Afid,
kesian pizza hut, hehehe

intan said...

Kak min, senang2 buat la entry cara buat pizza lak, nampak cam sedap je pizza kak min tu, nape yg kat umah nih rotinya yg padat semacam je, boleh eaa

Madre said...

Nak tanya, I followed your pizza recipe & same oven temp. But mine same out white & a lil dense.
Kenapa ya?

lemongrass said...

Intan,
I dah pernah letak recipe pizza but not step by step lah. Maybe you kena letak a bit more yeast and bagi dia naik lama sikit kot so tak padat sgt?

Madre,
I'm sorry to hear that. White keseluruhan or just the bottom yg white? Sometimes, oven temperature each oven tak sama sgt so you kena adjust according to your oven and make sure you use both the top n bottom heat. Maybe either bake it a bit longer atau increase the temperature by 10C. My oven is fan-forced, maybe that's why kot.
The dense part pulak, can be a few things. Maybe yeast, maybe kurang uli, or maybe kurang naik due to oven temp. Sometimes it helps lepas you leper kan the dough on the pizza pan, sebelum you letak the toppings, just to let the dough rise a second time around for around 10-15 minutes.

Madre said...

tq for the tip... will definitely try to make it better next time:)

p/s has been following your blog for quite sometimes. Absolutely luv it!