Sunday, 8 January 2012

Nasib the tomatoes….

So many photos but not so many words…

(Actually I malas nak menulis sebab tengah giat nak main Swipe Four on the phone sbb nak beat The Other Half’s score, hehehe.)

Layan aje lah ye gambar yang I took today.

Remember a few days ago the story about my home made sundried tomatoes….

Well, I made a second batch which took forever to dry under the sun because it hasn’t been that sunny the past week.

And then semalam, while it was drying nicely, guess what happened?

Miss 8 accidentally knocked it off the chair and everything fell onto the grass!!!!!!!

Tak terkata dah I masa tu bila tengok all my half dried tomatoes scattered on the grass…

Rasa nak nangis ada, rasa nak tergelak pun ada, rasa nak tarik2 rambut pun ada, hehehe….

Nampak sangatlah yang memang bukan rezeki I nak makan home made sundried tomatoes ni….

So, I dah malas, I made a new batch and dried them in the oven at 50C which took about 8 hours!

(tinggi lah bill electric I bulan ni, hahaha.)

The end result?

IMG_4979

IMG_4982

Jadilah jugak oven-dried tomatoes ni. I am going to put them in a jar filled with olive oil in the fridge.

Now, layan gambar our ‘ladang’ ye!

This is phlox which Miss 8 planted. I don’t know what the name is in Malay.

IMG_4943

One of the roses.

IMG_4933

Our watermelon plants growing ‘wild’ trying to conquer the driveway. Daun aje banyak, but buah sebijik pun takde lagi, citt!

IMG_4941

Our habanero chillies growing slowly and steadily Smile.

IMG_4947

I said to The Other Half ynag I nak try buat pickled chillies guna habaneros ni. Adalah nanti yang terus masuk toilet with diarrhoea lepas makan chilli tu, hahaha.

The capsicum.

IMG_4945

Lama jugak nak tunggu dia tukar warna ke merah ni.

Assortment of lettuces and basils and a lone ginger in between. Nasib baik ada jugak ruang untuk the ginger leaves come out. I have forgotten completely yg I tanam ginger kat situ, tu yang I pergi plant the lettuce on top of it, heeee….

Sape mata tajam, cuba lah cari the ginger, hehehehe…..

IMG_4952

We are going somewhere in a few days time so The Other Half angkut all the pots and put them close to the main vege patch so he can set a timer for the watering. Tak lah mati kekeringan our plants bila kena tinggal nanti. Once dah balik nanti, we’ll put them back at the right places.

IMG_4954

And our dinner tonite, nasi goreng cina pakai perencah adabi with ikan goreng and sambal kosong. I didn’t use any veges from the garden though sebab malas nak petik, heeeee…..

IMG_4974

IMG_4977

Letak udang and telur in the nasi goreng, terus jadi tambah sedap Smile.

22 comments:

ibh said...

Tergoda tau tgk garden akak. . Hidup subur ja.

kasihredha said...

hari tu bukannya dah jatuh ke tomato tu sbab angin..ni second time jatuh lah ye.
Hihi nak tarik rambut sapa ni? rambut sendiri atau rambut miss 8..hihi

umiyumi said...

salam kak, sehari dua ni cuaca agak sejuk sikit kan. :)

penDragon said...

kesiannya..dh 2 kali x jadi sundried tomato....oven-dried pun jadi lah. I nampak pokok ginger tu!! akak jgn tinggal lama2 "ladang" tu ye, nnti dia merajuk..

Mama Rocks said...

bestnya makan sayur fresh, saya jenis minat ulam-ulam liar macam petai dan jering, gerenti tak ada kat aussie hehehehe

susumanis said...

peladang jaya la LG nih...hehe

Ayu said...

kakkkkkk!!!! jelesnya tgk segala sayur mayur ijau yg ada kat ladang akak tu (1 geng dgn the ginger :))rasa mcm nak pi petik n buat ulam je :D

kak...sun dried tomato tu sedap mkn dgn apa ye? btw dinner kita sama la...tp ayu buat nasi goreng isi ikan...guna isi ikan siakap,balance lauk yg hb tapau masa dia dinner kat luar mlm td

lemongrass said...

Sue,
hidup subur sbb hubby rajin siram hari2 and baja dia unlike me yg cuma rajin petik hasil aje, hehehe.

Kak Kasih,
tu lah pasal, hari tu dah jatuh tiup angin, yg kali ni jatuh dek anak... sedih tak terkata tp Miss 8 lagi sedih giler2 sampai nangis sbb jatuhkan tomato Mum dia walaupun I tak marah dia, hehehe.

Umi,
mau lah nanti agaknya panas sgt2 masa bulan Feb n March kan, baru lah tak larat nak keluar rumah masa tu :-).

Pendragon,
nak buat mcm mana, memang bukan rezeki saya, hikhikhik. Nasib baik ada oven pengubat duka :-).
Tak lama, 3 hari aje kena tinggal :-).

MamaRocks,
I tak suka sgt petai and jering tak makan langsung so selamat lah bila tak jumpa cari pokok petai n jering kat sini :-)

susumanis,
berladang utk makan sendiri aje, hehehe

Ayu,
Memang seronok masa mengutip hasil tp kadang2 rasa nak aje makan sayur2 yg lain sbb dah bosan makan sayur sama aje hari2, hehehe.

FatihaNur said...

salam..best giler if ade kebun cam kak lg nih...

p/s - 2-3 ari nak g mane??? holiday ke??? update entry oke..daaaaa

JieJ said...

Hahah..kak Lg..last2 masuk oven juga tomato tu ya. Boleh lah daripada tak de kan.:) Kang berbuah Watermelon kak LG tu hah boleh buka kedai depan rumah. hehehe

tun_telani said...

uwaaaa!! jeles! jeles!! nk kebun camtu jugak!!

AbbotCottage said...

Ya Allah, seronoknya tengok all the plants tumbuh dengan jayanya..ishh ni yg tak sabo tunggu sabtu nihhh, pasalnya sabtu je ada full time nak mengerjakan kebun yang sekangkang kera. Tahniah Kak Min!!

Messy Mummy said...

Alamak... Again? Huhu.. Tak apa lah.. Oven dried pun okaylah kmin. Dr x de langsung sure lagi syahdu ;)

Hasil 'ladang' kmin nie slalu meriah. Jeles tgk rose yg sgtlah cantik...

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Yummmy nasi goreng tu. Mama dah lama tak beli udang....mahal katanya kat sini. Kalau BBQ pun sedap.... drooollll... purrr...meow!

Zaitun said...

Subur betul sayur yang lg tanam,menghijau.

MULAN said...

haaiippp... gerrammm tengok garden itu.. jugak nasi goreng & the gang tu..

alahai nasib tomato2.. takpe, nanti buat yg lain..

whitecappuccino said...

finally, oven-dried tomatoes lak jadinya ya? tak pe lah..ada la juga .
Akak tak jemu2 tengok LG punya garden ni..suka!!

lemongrass said...

Fatiha,
Salam. 2-3 hari ni nak jln jauh sikit so kebun yg best giler tu kena tinggal lah :-(. Nanti I update lepas balik dri jalan2 ye ;-).

JieJ,
tu lah nya, last2 masuk oven jugak, hehehe. Apa nak buat, dpt anak clumsy, heeee...

Tun Telani,
boleh, jom kita sama2 buat no-dig kebun, pastu dpt lah kebun hijau mcm I punya ;-)

Abbot,
We all pun tunggu weekend baru boleh buat project mega kat kebun tu. Kalau weekdays, cuma sempat siram n petik hasil aje. Occasionally klu I rajin, I do weeding and pruning petang2 :-).

Messy Mummy,
Apa nak buat kan, memang bukan rezeki, terpaksalah oven dried jugak :-).

Angelina,
Tell your Mama that udang kat sini getting cheaper in my opinion so we all slalu makan udang, heeee...

Kak Zai,
Masa Summer memang meriah peandangan kat kebun :-).

Mulan,
Nasib tomato tu sungguh takde ong lah, hehehe.

Whitecappucino,
Betul tu Kak, dari takde kan, dpt lah jugak gunakan tomatoes tu walaupun oven dried aje :-)

kak ina kl said...

bilalah nak rajin cam kamu ni..nak camner duk rumah atas tak ada tanah aaa...alasan kannn padahal leh tanam dalam pasu..virus M sebenarnya LG

mimie said...

seronok betul tgk tanaman akak...semua ada tinggal petik jer..saya mmg pernah nak wat mcm nie tp selalu tak jadi jer bila tanam...mgkn kat msia nie panas kot so lettuce tu cam tak nak tumbuh..bercambah ponx tak..atau tgn saya yg panas huhu so klu kat msia nie kena tanam lada cili, serai, halia ngan limau purut ajerlah...huhu

Husna said...

kak,
dried tomatoes tu makan mcm mn?

lemongrass said...

Kak Ina,
dulu masa we all duduh rumah sewa takde tanah, we all tanam segalanya dlm pasu aje termasuk lah pokok limau purut, hehehe :-).

Mimie,
Lettuce tu memang nak cuaca yg sejuk sikit or else dia akan terus keluarkan biji benih. Banyak jugak pokok yg memang perlukan cuaca sejuk utk hidup. Takpe, tanam aje banyak2 chili and serai tu :-)

Husna,
I slalunya akan letak dried tomatoes tu dlm olive oil and then potong kecik2 masuk dlm pasta sos atau guna utk masak speghetti olio.