Thursday, 26 January 2012

Happy Australia Day

Happy Australia Day!

We spent the whole day at home sahaja, cuma keluar rumah untuk jemur kain and siram pokok.

Punyalah teruk kan, hehehehehe…

The temperature got up to 41.9°C tadi so that’s why no one wanted to go out.

Miss 12 kept on asking why can’t we go watch the fireworks in the city.

Pastu The Other Half malas nak bagi reasons why, he asked her to stay outside under the sun for a few minutes.

Terus dia tak tanya lagi dah lepas tu, hahahaha……

I tau lah yang the fireworks will be at night time so definitely dah sejuk sikit but you still have to go early masa tengah panas2 terik to the city to get a good place to watch the fireworks kan. Tak larat lah we all.

Since duk terperap aje kat rumah, The Little Misses spent a few hours going through the stationery boxes to get ready for school next week. Sekejap aje rasanya cuti Summer kali ni!

IMG_5504

Mengumpul segala barang2 for school and ticking them off the list.

And since semua ada kat rumah hari ni and it’s Australia Day, I made an effort to cook breakfast lah tadi. Selalunya we all just breakfast toasts or cereal aje.

IMG_5497

IMG_5494

I made crepes with sauteed apples and cream.

Kalau Merdeka Day, I buatlah lempeng kelapa or cekodok pisang kan but since it’s Australia Day, kenalah feeling2 omputih sikit, hahahaha….

And then since its Australia Day, kenalah jugak buat the iconic OZ food kan which is pavlova.

I think last time I buat pavlova was a long time ago so memang everyone was eagerly awaiting it lah.

IMG_5508

IMG_5510

Setelah dibakar but sebelum kena make-up.

IMG_5527

IMG_5526

Orang lain make-up kan dia pakai strawberries lah, fresh blueberries lah, passionfruit lah…

But since I takde all of those fruits (the strawberries and the blueberries yg kat pokok kat kebun were still too small untuk dipetik), terpaksalah I guna apa aje yang I could find in the fridge and in the fruit bowl.

IMG_5530

Dapatlah dragon fruit, grapes and bananas aje, hehehehe…. Still sangat2 sedap Smile.

Miss 12 kept on saying, “I really want this as my birthday cake this year. I think I only want pavlova from now on as my birthday cake.

My ‘true blue’ Aussie, hahahaha…..

But memang sedap gilers lah pavlova ni when you haven’t had it for nearly a year!

23 comments:

JieJ said...

ya lah Kak LG..dah lama akak tak buat pavlova..last time yang miss 8 cakap delicious malicious..heheh..ingat lagi video tu..

ADEEYA said...

Food... Sedapnyaaaa pavlova yumyum :)

3E said...

kak mynn,
happy australia day!.....I pun dah lama tak baked the pavlova...my kids pun suka, same goes to my hubby....

kasihredha said...

lebih panas dari Msia tu..terbakar!

Sedapnya pavlova tu...yummy2

Unknown said...

Wah best nya kalau jadi jiran kak LG,leh minta ajar buat pavlova,tak pon nak minta sepotong hehehe. Happy Australia Day,

MULAN said...

kalau i pon tak mau la duduk tengah paans2 tu..

i nak jugak pavlova utk birthday i tahun ni ya..!!!

ameeza77 said...

i lum rase nak try buat lagi pavlova ni walaupun nampal sgt2 mengancam, takot tak der yg nak makan sebab manis kan...?

Oyis said...

41.9C? wallah... panas nya!

Zalia said...

Happy Australia Day kak min & family... smlm lia tgk fireworks live from Melbourne Park masa Nadal vs Federer tgh break... Cantik tu :)

Wahidah said...

happy australia day kak mynn..

dahsyat nya skills memasak akk..so jealous..turun ilmu bole..:P

Fazlinil Irma said...

betul.. sy yg buat pavlova hr2 ni pun, bila dah lama x makan. boleh habiskan setengah biji dlm masa 2 hr. selama ni duk dpt komen org je kata sedap. sekali tuan dia makan sdiri. 'eh.. mmg sedap lah!' ;)

Hanin Farhana said...

Kakak, I would love to have the recipe, boleh tak?

farrah said...

ya Allah sedapnya nampak pavlova... terliur2 rasa dah ni.

Rdimple said...

alamak hai.. jadi tekecur nengok pavlova you LG.. :)
teruja gak nak membuatnya..

HaniRose said...

Happy Oz Day Kak LG =) Oz Oz Oz! OI OI OI!!! :P

blu4sky said...

hahaha..that's a brilliant way to give an answer to a child..let them experience it to find the answer :-p

Mother of Two said...

kak min..tak lama lagi anak dara kak min dah jadik pokok buluh tinggi ke awan..comel:)

whitecappuccino said...

WoW!! mesti sedap hingga menjilat sudu ni!

Alin Zabidin said...

Alahai...kesiannya the gurls...next time Australia Day datang rumah i yer....boleh tengok fr my balcony...

I loveeeeee pavlova...tapi nak masaknya aduhai..lecehnya...tapi mmg sedaplah pavlova kan..cuma i tak berapa suka kalau terlampau manis :)

LadyBird said...

akak.. sukenye tgk masakan2 akak di sini..

lemongrass said...

JieJ,
hahaha...I ada buat pav in between tapi maybe tak letak in the blog kot :-). I rasa kalau jarang2 makan pav ni, baru lah terasa kenikmatannya bila makan.

Adeeya,
Pav memang sedap bila jumpa setahun sekali, hehehe

Asilah,
Padahal senang aje nak buat pav ni kan, cuma I malas betul nak buat kerap2 sgt.

Kak Kasih,
Summer kat sini memang lagi panas dr Msia, tak larat nak keluar rumah.

Unknown,
Pavlova ni senang aje nak buatnya and bila nak makan nya pun, lagi lah senang sbb lembut aje bila masuk mulut, hehehe...

Mulan,
Sebab Miss 12 tu asik duduk dlm rumah aje so tu yg dia tak tau betapa panasnya kat luar, terus tak sanggup dia :-).
Kalau you nak pav for your birthday, kena buat sendiri lah ye, hikhikhik...

Ameeza,
Pav ni memang manis but bila makan dgn whipped cream yg tak manis langsung and buah2 yg kureng manis, dia jadi kurang sikit lah manis nya :-).

Oyis,
Summer in OZ is definitely hot :-)

Lia,
sempat lagi kan diaorang tayang the fireworks tu :-).

Wahidah,
Skills masak I tak best mana, cuma boleh lah I masak and kenalah dgn tekak family ni tapi dah tua2 ni baru pandai sikit masak, hahaha.

Irma,
I pun tak suka sgt pav ni sbb manis but bila dah lama tak makan, terus rasa mcm sedap gilers kan, hahaha. We all semalam habiskan pav yg guna 6 egg whites tu dlm masa 2 hari aje! Itupun sbb I yg rationed kan.

Hanin,
I pernah letak recipe with step by step instructions dulu. Cuba you cari under shortcut 'recipes'.

Farrah,
Pav ni dessert yg sedap giler kalau kita makan jarang2. Kalau every week makan, tak sedap sgt dah, hehehe.

Rdimple,
cubalah buat, actually senang aje nak buat pav ni :-)

Hani,
Aussie, Aussie, Aussie, Oi, Oi, Oi! :-).

Blu4sky,
Tak larat dengar her rengekan tu yg finally we asked her to sit outside, baru dia tau betapa panasnya, hahaha.

Shiela,
Sekarang pun dia dah lagi tinggi dari I sbb I pendek aje. Seronok aje dia bila jalan dgn I, hehehe.

Whitecappucino,
sedap hingga menjilat pinggan, hehehe

Alin,
Alah, biasalah budak2 kan, padahal every year tengok jugak fireworks sbb every year ada fireworks near our home ni. Saje je diaorang :-).
Pav ni yg paling leceh kena make sure the egg white is spotlessly clean kan.

LadyBird,
Thanks :-).

vivien_capri said...

miss 12 da jadi anak remaja da kan Kak LG :)

muka dalam gambar nampak monyok je..sebab x dapat tgk fireworks ke? siap jeling lagi kat kamera hehe

lemongrass said...

vivien,
memang sah lagi tinggi dari I skrg ni :-). Dia skrg kan teenager so susah sikit nak suruh ambik gambar. Mahal weh nak suruh diaorang senyum kat camera skrg ni, hahaha