Monday, 16 January 2012

Tomatoes everywhere

First of, so sorry sebab masih tak sempat nak reply to all the comments in the entries and in the chat boxes. I did read them but haven’t had time to sit down to answer them properly.

Lambat laun akan ku gagahkan diri ini untuk menjawab semuanya, hehehe….

I guess ejak balik dari bercuti, banyak benda yang nak kena jenguk especially the garden tu.

Baru aje kena tinggal 3 hari, dah jadi macam hutan belukar balik and all the weeds pun dah naik balik!

Pastu, dah lah panas terik sekarang ni so memang slalu2 lah pokok2 tu nak kena belai and kena siram.

Especially all the tomato plants, they are going through their dying phase so banyak lah daun yang kering and dahan2 yang dah kering. But fruit productions still tip top.

We are definitely up to our ears with tomatoes!

Next time we know not to have that many tomato plants growing at one time!

Hari2 berbakul2 tomatoes I terpaksa petik to avoid them rotting on the plants.

IMG_5252

This are some of them destined for the oven. Oven dried tomatoes hari tu I dah freeze. Yang ini pun nampak gayanya kena freeze jugak lah so they will last longer.

And semalam for brunch, I made scrambled eggs with smoked salmon and grilled mushroom with tomato. Hari2 kena makan tomato to lessen the glut.

IMG_5231

IMG_5232

For dinner pulak, we had burger with chips and salad. Salad pun guna all the veges from the kebun including the tomatoes, hehehe.

IMG_5241

IMG_5245

Makan burger pun dengan the hot home-made tomato sauce Smile.

Pastu, for dinner tonite, I made mee goreng mamak with jemput2 udang.

IMG_5257

IMG_5262

See, ada tomato jugak as hiasan, heeee. Sayur sawi dalam mee tu pun datang dari kebun jugak.

Yang dalam bag plastic ni yang I petik semalam. I haven’t used any of them yet but hari ni dah kena petik some more lagi.

IMG_5239

I might have to make chargrilled eggplants and capsicums and freeze them as well (masa ni lah kalau bentang kertas kerja nak beli upright freezer, sure dapat green light terus, hahaha).

Chargrilled eggplants and capsicum ni pun sedap letak dalam any mediterranean type dishes. The taste ada oomph sikit because of the smoky grilled taste.

We have 2 different types of terung yang tengah berbuah sekarang, the big round ones and the lebanese variety. Tu yang suddenly there’s so many terung in the kebun.

Hari2 makan sayur yang sama aje sampai tak larat we all tengok rupa tomatoes dah!

20 comments:

ibh said...

Seronoknya masak hasil dpd garden sendiri. .

tun_telani said...

terkagum tengok all those tomatoes.. n i love eggplants! hope to plant some of them myself insyaAllah.. nnti nk gugel any tutorials on planting them. how's the holiday? hope you did not encounter any snakes.

JieJ said...

Tak pe kak LG..take ur time untuk reply semua comments tu..or kak LG dah tiba masa upah PA a.k.a Little Misses..hehhe..senang sikit kak LG.

BTW..sedapnya tengok tomato tu..makan mentah2 sedap..manis..ya ampun, terliur kak LG..heheh

lemongrass said...

Sue,
At first memang seronok but selepas hari2 kena makan sayur sama ulang2 aje, bosan gak, heee.

Tun Telani,
We love tomatoes too tu yang ada sampai 6-7 tomato plants, hehehe.
The round eggplants my hubby tanam from seeds and so far hidup. The lebanese eggplant we all tanam from bought seedlings.
Luckily no snakes seen there:-).

JieJ,
tomatoes yg kecik2 tu memang manis giler2 kalau makan mentah. Miss 8 suka sgt meratah kat pokok.
Kalau upah diaorang jadi PA, I kena upah translator pulak lepas tu, hehehehe.

3E said...

bestnyer kak Mynn.....teringin gak nak bercucuk tanam dan petik hasilnya macam kak mynn buat. unfortunately, kirim salam je la......:-((
btw, i loves tomato so much!!!! pantang je nampak kat market sure i akan beli punya...makan mentah2 atau masakkannya.....

kasihredha said...

geramnya tengok sayur2an tu.
Tiap hari kenalah guna tomato tu kan :)

pssst kena hantar kertas kerja unk beli freezer cepat sementara sayur msih byk :)

susumanis said...

salam LG..peladang yang sgt berjaya dgn hasil tanaman yg menjadi jadi la kan..tu la org tua tua kata, x rugi berbudi pada tanah ni, nway i ni cakap je tapi tiap tiap minggu g kutip hasil tomato n other vegi kat paso..hehehe

penDragon said...

patut lah awet muda akak ni, hari2 makan tomato...kulit halus mulus gitu..

MULAN said...

oowwhhh... i jeling2 geram je la tengok sayur tu.. sebab jauh sangat nak bawak bakul, nak beli itu ini kat garden u tu...

Zaitun said...

Seronoknya kak Zai tengok sayur dan cili kat kebun lg.Terung kat M'sia rm9 sekilo.

Missnote said...

Salam,Kak LG.Cantik dan anggun semua sayur2 akak tu.hehehe..

mohd zulfadly said...

if rumah dekat, nak mintak je tomatot tu,hehe

Rozita said...

Dahsat betul hasil kebun U, kalau I jiran u, sure u dah sedekah kat I kann...hehehe..

KakAsma said...

Berkebun nie satu teraphy kan Min,bila tengok hasil yang bergayut gayut tu tak terkata...seseklai dulu anak akak rajin menanam,akak nyer tangan tak sejuk ler bak kata wong tuek...hehehe..pokok kari pun angkut dengan pasu dari kg...

princess said...

Ermmm.... kalau la rumah Kak Min ni dekat sure Sha dh g ketuk rumah Kak Min buat2 nak beli barang seringgit dua (padahal nak mintak...) Hahaha.... Bestnye dok rumah ada tanah bleh buat garden... Paling suka tengok roses yg kembang mekar kat garden Kak Min tu....

cik cek said...

Bestnya...masak2 dari hasil tanaman sendiri...:)

Anash said...

LG,
You have cold hand (kalau didirect-translatekan...dari tangan sejuk..heheh)

pokok menjadi aje bila ditanam.
Gi masuk rancangan 'Halaman Pertanian' le..(Once upon a time in RTM1,,which I loovvvee to watch)...

ameeza77 said...

mak aih, sgt la economically wise kan... rebus or steam cecah sambal belacan pun sodap... terliur la pulak hehhe

illa said...

sukanya tgok garden akak...
hopefully sy pon ada kawasan camtu huhu

lemongrass said...

Asilah,
I pun suka tomatoes ni, dulu2 mesti slalu beli yg cherry tomatoes at the shops. Tapi skrg ni bila dah bnyk sgt tomatoes, sampai tak larat nak makan, hehehe

Kak Kasih,
Kalau I bentang kertas kerja nak beli freezer, dia akan bentang kertas kerja suruh I clear kan the current freezers from entah apa2 yang I simpan dlm tu pulak nya, hahaha.

Susumanis,
Salam. Mmenag seronok berbudi pada tanah ni sbb dpt hasil yg lumayan. Tapi kdg2 penat jugak nak menjaga hari2 :-)

Pendragon,
Tomato boleh buat kulit jadi halus mulus ye? Lepas ni, hari2 lah I akan bantai makan raw tomatoes tu, hehehe

Mulan,
kalau you dtg bawak bakul, memang lagi seronok rasa hati I sbb ada orang yg nak tolong habiskan, hehe

Kak Zai,
Kat sini pun sama, sayur2 makin mahal. Tu yg rasa berbaloi betul tanam sayur sendiri.

Missnote,
salam. seanggun tuannya, hahaha ;-P

Zulfadly,
kalau rumah dekat, memang I dah bagi aje hari2 :-)

Rozita,
bila tgh berbuah, memang sekali tuai, dpt banyak. But bila tgh takde tu, kosong habis vege garden we all :-)

Kak Asma,
Memang therapy sgt2. Bila tgh bercucuk tanam, terlupa sekejap kisah sedih. Pastu, bila dpt tuai hasil, terus jadi gembira balik :-)

Sha,
We all pun rasa lucky sgt dpt rumah yg ada tanah cukup utk tanam macam2. We all slalu angan2 nak tanam mcm2 lagi kat kebun tu :-)

Cik Cek,
memang best sbb rasa dia pun fresh sgt2 :-)

Anash,
people say cold hands warm heart, hehehe ;-). I pun dulu ada gak tengok rancangan halaman pertanian tu, hahaha.

Ameeza,
I pun suka terung rebus makan dgn sambal belacan :-). pastu nasi panas2 and ikan kembung goreng, heaven!

Illa,
Gardening ni memang seronok bila tuai hasil tp kadang2 takes up too much time.