Friday, 20 January 2012

What I did on a humid Perth day ^_^

I rasa Perth ni kan makin lama makin macam Msia pulak when it comes to cuaca!

Pagi tadi hujan dengan ribut petir berlaga2. It made the temperature cooler a bit after such a hot few days and nights.

Tapi sekejap aje hujan tadi, pukul 10 lebih macam tu dah berhenti.

Lepas aje berhenti hujan, panas terik sangat2 with really high humidity.

Siap I berpeluh2 tadi while doing housework and haus sepanjang masa walhal punyalah susah nya nak berpeluh2 kat Perth ni selalunya even during Summer time sebab it’s usually a dry Summer with not much humidity.

Keluar jemur kain tadi pun berpeluh2 dah!

The girls kata macam balik bercuti kat Malaysia aje rasanya, hot and sticky everywhere, hehehe…..

Kesian the aircond, tak berhenti kerja Summer ni Smile.

But panas2 pun, my oven still kena kerja jugak.

First, I used it to make scones this morning.

IMG_5354

Miss 8 woke up early and I have some cream to be used up by tomorrow so I asked her to help me make this lemonade and cream scones using this recipe.

IMG_5363

IMG_5361

I rasa this is the easiest scone recipe ever and will always produce light and fluffy scones. Kalau I ada stock lemonade and cream kat rumah, I will make these scones.

Then, I made tomato pasta sauce sebab I have to use up the tomatoes. I used 1kg of tomatoes tadi but still ada about another kilo in a basket on the kitchen bench waiting to be used. I dah tak tau nak buat apa with the tomatoes. I’ve made tomato sauce, oven-dried tomatoes, so many salads, pasta sauce…

IMG_5378

I used this recipe to make the pasta sauce. I know it is a recipe for tomato soup but people yang dah buat dia kata it tasted more like pasta sauce tu yg I cuba. And memang it did taste like pasta sauce! But I baked it in the oven for around 20 minutes so the juice is reduced a bit more.

I am just waiting for my chillies to turn red to make sambal nasi ayam penyet with the chillies and tomatoes Smile. Buat lah stock untuk 3-4 bulan kan, hahaha…

And then for dinner, I made swedish meatballs with fries and salad.

Guna oven lagi untuk masak the meatballs and fries tu.

Lupa nak cerita, when I went back to Msia in December, I managed to singgah IKEA for lunch. And I tried their swedish meatballs because people said they are so nice.

My verdict- sedap lagi my meatballs! No joke okay!

The IKEA ones were unbelievably dry and the sauce was so bland and ugh. I tak tau lah whether it was just that day they overcooked the meatballs and terlupa nak season the gravy or memang everyday macam tu. Menyesal I took that. Kalau I tau, baik I makan salad dia aje kan, hehehe.

This is my version of swedish meatballs. I used this recipe but obviously using beef mince aje lah. And I added a dash of paprika to the mince mixture. And I baked the meatballs in the oven instead of frying them sebab malas nak berdiri panas2 kat tepi stove tu.

I baked them at 150°C (fan-forced oven) for 20 minutes. Kalau longer, they will be dry.

Then, I made the sauce using the leftover juice in the baking tray, 1/4 diced onion, about 100g of the homemade pasta sauce and chicken stock. Then let it reduced a bit and then masukkan the meatballs.Simmer for about 10 minutes or until the meatballs dah cooked through and dah sebati dengan the sauce. Add cream at the last minute. Season with salt and pepper.

My swedish meatballs….(lagi menarik dari IKEA punya tak? hikhikhikhi…habislah I kena kutuk dengan peminat tegar meatballs IKEA nanti)

IMG_5366

We had it with salad (with more tomatoes and letuce and cucumbers form the garden).

IMG_5377

I ambil 6 biji meatballs aje, hehehe….

IMG_5367

The Other Haf started off with 7 meatballs but then added 4 more!

Ish ish ish…..

18 comments:

kasihredha said...

ada resepi meatball ye...yesss
sebelum ni asyik makan kat IKEA jer...resepi ni lagi sedap ye...nanti nak cuba bila darjah kerajinan meningkat :)

JaJa'Z said...

kak mynn..last holiday jaja ke IKEA gak..tapi tak dapat nak merasa meatballnya..kemain ramai orang beratur dah mcm ular kena palu...takde rezeki lagi nak merasa...

Muzel Zay said...

Kak..tomato byk2 tu xbg kt jiran2 ke? Heeh..bkn ape ksian akak dok pkir nk buat ape lg dgn tomato tuh..hihhi.. Akak pnah mkn smbal tomato..tmbuk tomato,bwng putih, cili padi and ltak garam skit..:-).. Abah sy suke mkn..

susumanis said...

finally jumpa gak LG..i dah lama de issue gan my fren pasal meat ball ikea nih..dia kata sedap gler, i kata biasa je. dia punyer la hot dgn i sampai tarik muka giler giler, dalam hati i kate eh nenek u ke yang masak sampai nak marah beno i kata biasa je..the evil in me mula la nk membebel bebel..nanti ku suruh dia bac yr blog k..hahaha

lemongrass said...

Kak Kasih,
Saya pulak kan first time makan IKEA meatballs hari tu but tak kena betul dgn tekak I ni.

Jaja,
tu yg I heran sgt2 sbb masa I pergi tu pun punyalah ramai manusia beratur sbb tgh lunch hour but luckily kakak I sanggup beratur while I temankan anak2 sedara duduk menunggu kat meja. Punyalah rasa tak berbaloi betul beratur panjang2 lama2 sbb tak sedap.

Muzel,
tomato ni dah slalu bagi kat orang and jiran pun dah dapat, hehehe. Tapi sbb sgt2 productive, tu yg sentiasa aje ada buah. Bila dah habis supply nanti, baru lah masa tu tiba2 terfikir nak buat mcm2 kan :-).

Susumanis,
I cukup heran betul dgn orang yg mcm tu unless memang betul lah meatballs tu mak dia yg masak and kita kata tak sedap kan, hehehe.
Meatballs I pun ada kalanya tak sedap but takde lah I jual kat orang, heeee....

Unaizah said...

Kenalah i rasa meatballs yg you masak tu in order nak compare dgn meatballs ikea. Kalau gi ikea, meatballs yg kami akan makan.

zoe said...

wahh tempting as usual. i normally have scone in Cameron je kak. rase paling best bile ngadap scone with hot choc syrup in front of the tea plantation.. macam kat luar ngra plak.. heheh.. nnti i think i nak bake scone jugak la since u dah letak gambar scone and i teringin plak kak..

lonelyroseblack said...

kak, tolong bukak restoran leh?..huhu... suka baca.. suka tengok.. :)

Keliyopatra said...

erm yummmsss.lapar jer masuk blog akak.he he he

wanG said...

kenapa pokok tomato saya tak berbuah lagi...uwaaaaaa,....

ShashaCahaya said...

Great meatballs!

faradia said...

salam kak mynn,

i do agree on ikea meatball...kawan2 pn dok kata sedap sangat...tp bile mkn...biase je..manis lak tue..mybe sebab x pedas kot...mybe sebab tekak melaka kot..nk bnda yg pedas gak..hehehehe..

snnm said...

Salaam,

akan lagi sedap kalo makan ngan mashed potatoes + cranberry jam. kalo fries + jam, mcm x kene je.

penDragon said...

I rasa akak patut pasarkan aje tomatoes tu. I x pernah try yg ikea meatball, so, x tahu apa rasanya. tiap kali singgah Ikea, I selalu beli hotdog & ice cream je sbb....you know...MURAH!

Rumaysa said...

Lately banyak betul entry 'meatball IKEA'. kenapa ye? saya makan meatball IKEA ni dah berzaman. Sedap tapi tak adalah awesome, delicious ke apa. hiks. maybe saya dah merasa macam2 meatball kot. IKEA meatball agak muak kalau makan banyak. err..bakal kena bom ke kalau kata meatball IKEA tu tak awesome? hiks.

saya kalau ke IKEA ni akan makan salmon white sauce dia tu. ;)

Mat Gebu said...

Betul2, sendiri buat kita lebih yakin..pstt i nak komen tak bley, sebab Ikea pun tak pernah sampai..yelah i kan orang asli, jadi kalau takde sungai dekat2 Ikea, macam mana feri che mat yang 5 bintang's tu nak sampai...hahaha, boleh macam tu?

lemongrass said...

Unaizah,
hikhikhik...maybe sbb you dah biasa rasa meatballs IKEA, you might not like mine sbb rasa lain :-).

Zoe,
Scones ni memang sedap klu makan dgn jam n cream with a hot drink. I pun kdg2 terperasan duk tempat ala2 Cameron Highlands jugak, heeee.

Lonelyroseblack,
I kalau bukak restoran, masa tgh malas masak, kesian lah kat orang yg datang kena makan maggi, hehehe

Keliyopatra,
hehehe...kena masuk lepas dah betul2 kenyang :-)

wanG,
dah berapa bulan you tanam? We all punya dulu took around 2 months kot to start fruiting. But bila dah berbuah, tka berenti, hehehe

Shasha,
thanks :-)

Faradia,
Salam. I rasa kalau dia taruk black pepper lebih sikit, baru lah ada oomph kan, tak lah bland abis, heeee.

snnm,
I kureng sikit dgn mashed potatoes ni tu yg makan dgn fries but we totally forgot to add cranberry jam padahal ada dlm fridge tu. Dah siap makan baru teringat, hehehe

Pendragon,
I pun rasa lagi sedap makan their hotdogs dari meatballs tu kan, berbaloi lah dgn harganya. I tak sempat nak rasa hotdogs dia sbb dah kenyang masa tu but sempat nak rasa ice cream :-).

Rumaysa,
I pulak baru lah first time tu rasa meatballs IKEA sbb bila balik Msia memang takde masa nak singgah IKEA tu. Selama2 ni ingat the meatballs sedap lah sgt2 sbb baca kat blogs orang kata sedap giler.
Tu yg I was quite disappointed bila makan the meatballs sbb tak sedap mana, hehehe.

Cik Mat,
I ni pun orang ulu lah kiranya sbb first time merasa meatballs IKEA tu setelah bertahun2 IKEA ada kat Msia, hahaha.

.Edi.Jie. said...

salam...
baru nampak entry ni since I refer label recipe. Yes kak min..I've tasted IKEA meatball with hubby and both of us agree that ikea meatball was just so so saja. Ada rasa enyesal juga..nasib baik ambil small portion saja..definitely I would try using your recipe pulak..hahaha