Monday, 2 January 2012

The end of a long weekend

I went to kelas mengaji pagi tadi and while I was away, The Other Half did this in the kitchen…

IMG_4850

He put up a metal rack with hanging rod on the wall.

Sebenar benarnya I dah lama asked him to build me a wall rack in the kitchen sebab kitchen I ni tersangat lah terhadnya the cupboard area. The old owner of the house ni I rasa jenis yang tak suka masak and tak suka masuk dapur sebab their kitchen area is just so tiny with not enough cabinet and pantry space to put anything.

I pulak jenis yang selalu masuk dapur so I amatlah sukanya kalau ada extra pantry and cabinet space in the kitchen so I boleh sumbat segala jenis barang2 in them.

But The Other Half is not a DIY kind of guy when it comes to anything that needs to be drilled to the wall. Dia seriau kalau2 tersilap drill termasuk ke dalam paip air or ke the gas pipe or the electrical wiring in the wall, hehehe.

But sebab sayangkan bini, dia cuba jugak buat tadi, heeeee….. Alhamdulillah menjadi Smile.

Now, I have more space in the kitchen and also in the laundry area (he built a wall rack in the laundry as well, yippeeee.)

But bila dah dapat the rack, I tak tau pulak nak letak apa on the rack, hahahaha…

The Other Half pasang rack hari ni, I pulak buat home-made tomato sauce hari ni!

But I didn’t use all 4.5kg of the tomatoes to make the sauce, I cuma guna around 1.5kg aje.

(penat weh nak meng ‘peel’ off the skins of the tomatoes one by one!).

I used this recipe for the tomato sauce. But it was a bit too hot for me sebab of the cayenne pepper. Next time I buat this sauce again, I will omit the pepper.

IMG_4826

Merrily bubbling on the stove top. Lama weh nak tunggu dia pekat. After dah masak, I blitzed the sauce in a blender so it’s all smooth.

IMG_4831

IMG_4834

IMG_4835

You have to use overly ripe tomatoes to get the rich colour. I tak tau berapa lama this sauce boleh bertahan since I didn’t use any preservatives.

Esok I nak start buat sundried tomatoes pulak, heeee……

And for dinner pulak, I made parmesan and garlic bread, angel hair pasta with olive oil and sundried tomato and chicken cacciatore.

IMG_4845

The bread tu I used pizza dough recipe of flour, olive oil, salt sugar, yeast and water. But instead of rolling it thin, I buat bentuk dome and then I sprayed olive oil on the surface and tabur grated parmesan and garlic granules on it just before baking.

IMG_4840

The pasta pulak, I sauteed diced garlic, diced sundried tomatoes in olive oil until softened. Then I add the cooked pasta to the garlic mixture and drizzle loads of olive oil on in and mix them all together. Bila nak makan, I grated some parmesan cheese on top and carik2 some basil leaves on it as well.

IMG_4841

The chicken cacciatore I loosely followed this recipe. But I didn’t have mushroom nor red capsicum so I used diced eggplants and banana chillies (from the garden) instead. And then I added my home-made tomato sauce along with the pasta sauce and added some chicken stock and a bit of sugar to enhance the flavour.

It was heaven to eat pasta and bread after 10 days of eating rice daily, hikhikhik…..

Don’t get me wrong, I love rice but I also love pasta Smile.

18 comments:

NYKOLETT said...

tinggi betul rak tu...nak kene panjat tangga or mynn you must be really tall ehh..

MULAN said...

i pulak takot nak sebot apa2.. sebab my hubby ni ter-lebih suka DIY nya.. abis satu rumah dia ketok & drill nanti.. electrician pon dia, plumber pon dia.. risau i dibuatnya.. pastu nak buat style dia je.. where got road one.. my kitchen, my style la kan..

cacciatore tu.. must try ni..!!! sos tu kan, kasi i ternganga je.. homemade mesti sedap..!!

lemongrass said...

Kak Rose,
I ni rendah sgt2 nya but hubby I kata dia kena buat tinggi2 the rak so senang nak gantung benda hanging, hahaha.

Mulan,
My hubby terbalik sgt2 lah dgn your hubby ye :-). I wish sometimes hubby I terer pasang benda2 DIY kat dinding ni so senang sikit I nak suruh, hahaha. But definitely kena ikut my citarasa lah, baru got road one!

Missnote said...

sedapppnya! nyummsss! (imagine ini ada dlm mulut) hehehe.

MamaTiaMia said...

Wecome back LG,hope you doing fine now.Your garden looks fantastic to me even dah jadi jungle:) i love all your veges..drooling over your tomatoes..and i suka sun dried tomatoes:)your rack looks good too,i can imagine one basket up there with dried corns,loofa and chillies from your garden:):) i ni nak men "decorate" ajar fikir:):) take care LG.

ameeza77 said...

jarang2 masuk sebab nk exam, sekali masuk mcm2 ada utuk santapan mata, plg suka wall rack tu kan :)

1.5kg dpt byk tu je ke sis? wonder bapa byk prego guna tomatoes to produce those sauces yg ade kt supermarket heheh

whitecappuccino said...

betul..nampak cam tinggi jer rack tu..tapi takpe..betul dia cakap ,boleh letak hanging things kat situ..oh! semua pasta ni mengancam lidah la! :)
tomato sos looks really nice!

T said...

That tomato sauce looks luscious.

P.s. You know it last forever if you store it in your dear freezer ;-)

~KB~ said...

i saw the lesung batu!

JieJ said...

Sekali sekala makan pasta memang mcm heaven..heheh..Pasta Kak LG buat saya terliur, now i know what i want to eat for lunch nanti..hehehe

Arizakiah said...

LG suka masak sebab tula dia sayang lebih.....

akak respect dengan LG yang rajin pergi kelas mengaji....

Ayu said...

Assalam LG,
Happy new year to you & family..
I baru terbaca ..salam takziah to you & family..Take care ya..

Rozita said...

Ermm...nampak sedap betul pasta U

penDragon said...

I pun suka kitchen yg selesa....apa2 pun priority mesti dapur dulu...mesti kena lengkap & selesa...

kasihredha said...

rak tu boleh letak macam2 kan LG.
Bestnya dapat buat sos tomato sendiri. .pasti rasanya lebih sedap berbanding kat kedai.

lemongrass said...

Missnote,
Pasta memang sedapppp :-)

MamaTiaMia,
I am doing ok so far, Alhamdulillah. But kdg2 tu still lah rasa sedih sgt2 jugak.
My garden skrg ni kan mmng dah mcm jungle sbb kena tinggal 1o hari dgn I. My hubby ni malas sikit bab2 pruning ni :-).
I still haven't decided yet nak letak apa atas rack itu, hahaha

Ameeza,
1.5kg cuma dpt around 700mls kot. Kalau I nak bukak kilang sos, maulah kena tanam beribu2 pokok tomato, hahaha.

Whitecappucino,
Memang tinggi sikit rack tu. And I masih belum beli lagi the hooks utk the racks. Esok mesti kena beli jugak so boleh I hang the pots and pans esok :-).

T,
hahaha...once it goes into the freezer, it will only come out in 6 months time ;-P

KB,
lesung batu mesti ada, hehehe

JieJ,
I suka pasta and slalunya akan makan pasta at least once a week :-)

Arizakiah,
I suka masak bila ada orang suka makan, tu yg hubby I kdg2 tension sbb susah dia nak lose weight :-)

Ayu,
Waalaikumsalam. Thank you :-)

Rozita,
sometimes pasta yg sempoi mcm ni yg lebih sedap :-)

Pendragon,
memang betul tu. Kalau kitchen tak best, mood masak pun sure ke laut jugak kan!

Kak Kasih,
memang hajat nak letak segala pots n pans kat rak tu tp tup2 nanti, benda lain yg I letak :-).

-M-E- said...

wargh.... so nice.... my husband semalam nak pasang kat luar rumah, he drilled into a pipe and the pipe burst! Metal and wiring detector could not locate the pipe because its PVC. melayang duit :(

susumanis said...

nak beli sebotoi sos tomato tu lah..hehehe