Wednesday, 4 January 2012

Flowers from the florist and veges from the patch

What I noticed since a long time ago kat Australia ni, bila ada kematian, people will send flowers to the bereaved as a symbol of condolences.

And petang tadi, we all satu family dikejutkan dengan bunyi door bell..

And this was what we got when we opened the door…

IMG_4869

A really gorgeous bouquet of flowers, lilies and orchids.

The card that came along with it said, “sincere condolences for your loss.”

It was sent by the The Other Half’s workplace when they found out my Dad has passed away.

Why do people send flowers to the bereaved?

I am not really sure why but I think flowers are given for their warmth and comforting nature. And I think it also helps to brighten up the sombre mood during bereavement. But I know it is the Aussie culture.

They are really gorgeous, the lilies and the orchids, though I wish the reason behind it could be different….. Sad smile.

Maybe I should try pressing the orchids and the lilies so I can keep them longer as a memento.

Semalam I did say that I was going to use up a lot of the sayur from the ladang in my cooking kan.

So tadi for dinner, I masak nasi and lauk pauk with loads of veges Winking smile

I made kari daging with bende/ okra which came from our kebun. And in the kari, I also used daun kari and tomatoes from the kebun.

Then I made pajeri terung with terung from our garden.

Pastu, makan pulak dengan cucumber slices whcih also came from the garden.

So, I dapatlah guna terung, okra, tomatoes, cucumbers and daun kari that were freshly picked for dinner tadi. Memang seronok sungguh!

IMG_4872

IMG_4878

And then The Other Half kata, “Now, if only we reared some chickens in the backyard, I could have said the fried chickens came from the kebun as well!”

Urkkk….I cannot imagine The Other Half sembelih ayam, maulah agaknya ambil masa seminggu nak kejar ayam pastu ambik masa sehari nak sembelih ayam sebab gabra, hahahaha….

19 comments:

kasihredha said...

hihi...tak leh imagine macamana nak sembelih ayam tu dan membuang bulu ayam tu...senang bel kat pasar aje kan.

Bunga tu cantikk sangat :)

wanG said...

cantiknya lily...bau pun sedap kan? ;-)

JieJ said...

Oh kak LG..lily is my fav flower. baunya sangat lah saya suka..biarpun setengah orang tidak suka baunya..hehehe

DeLancrettLurpak said...

Heheh, Kak Lg, kalau dah bela ayam,confirm jimat duit baja, hehehe

liemaopurut a.k.a ana said...

suka sangat tengok hasil kebun akak..kire tangan menjadi la ni;p

penDragon said...

haah... kalaubela ayam baru lengkap kan...semua hasil titik peluh sendiri!

Ayu said...

hehehehee...camne la rupa TOH kejar ayam tu ek? ke zahra tlg kejarkan? hm...hb ayu pun failed bab sembelih2 ni.bila ckp psl sembelih ayam...t'ingat zaman kecik2 dulu,ayu kena cabut bulu ayam.ni bkn buruh kasar ye tp buat secara sukarela :)

btw cantik bouquet tu.i love lily!!!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Lovely bouquet but lilies are deadly for cats unfortunately. Hmmm....maybe you all can rear chicken for the eggs instead of for the meat. How I miss Aussie beef....so succulent and tender and cheap....purrr....meow!

NYKOLETT said...

mynn,kak rose letak letak bunga ke dalam vase berisi air dan se butir panadol...and i change the water everyday and spray the flowers in the afternoon to keep them fresh and last longer..tapi tetap akan mati lah jugak hihihi..kak memang suka fresh flowers in the house.

Rozita said...

Meriah sungguh masakan dari kebun sendiri ye LG. Kalau betul u nak bela ayam, bela untuk dapat telur ajelah, sebab I tak boleh imagine cam ne TOH nak tangkap pastu nak sembelih ayam dan nak buang bulu ayam tuuuu...hehehe..

umihumairah said...

sweet nyer kak min
semua dari kebun akak
bestla
me berangan nak ade kebun mcm kak min
hope sgt2 1 day ade la jgak
ank2 leh pick syur dr kebun sndiri
he3...

afid said...

haha..nak cabut bulu ayam satu hal nnti kak.

ibh said...

Waaaa. . Bestnya,masak semuanya hasil dr tanaman sendiri. . .

Zaitun said...

Kalau ayam yang disembelih sendiri mungkin kak Zai tak makan ayam tu sebab tak sampai hati.

mama hani said...

sedapnya....hmmmm

MULAN said...

kejar ayam ok,
tolong pegang ok,
nak cabut bulu ayam NOT OK..
makan ayam sangat OK...

lemongrass said...

Kak Kasih,
I pun rasa lagi senang and jimat belanja beli aje ayam yang dah siap bersih kat kedai, hehehe

WanG,
Lily tu memang cantik but bau dia tak lah sesedap bau roses kat depan rumah ni, heeee

JieJ,
lilies memang one of the prettiest flowers around. But I lagi suka bu roses :-)

Lurpak,
Kalau dah bela ayam, gerenti jimat duit tak payah beli alarm clock, hahaha

Ana,
Masa Summer ni lah nak 'menunjuk' and menayang hasil kebun. Bila dah Winter, I pun dah menyampah nak masuk kebun sejuk2 and hujan aje, hehehe

Pendragon,
we all kalau bela ayam, rasanya tak sanggup kot nak menyembelih sbb kesian kat pet ayam tu :-)

Ayu,
Rasanya takde sape berani kejar ayam tu kot sbb surenya semua takut kena patuk, hahaha.
I pun dulu pernah kena tugas mencabut bulu ayam :-)

Angelina,
Luckily we haven't got any feline beings in this house :-). That's why we tend to eat beef and chicken here compared to fish cos they are much cheaper kan.

Kak Rose,
I ni malas sikit bab2 jaga fresh cut flowers ni, tu yg bunga2 I slalu mati cepat, hehehe.

Rozita,
we all memang teringin nak bela ayam utk telur but Council sini tak benarkan lah pulak nya :-(

Umihumairah,
My girls pun suka petik sayur kat kebun tu. Sambil tu diaorang belajar nama2 segala sayur2 and belajar makan sayur kan :-)

Afid,
bukan setakat cabut bulu, nak kejar ayam tu dah start satu hal, hahaha

Sue,
memang seronok sgt bila dpt petik sayur2 fresh ni.

Kak Zai,
Saya pun rasanya tak sanggup kot makan ayam bela sendiri ni sbb kesian.

Mama Hani,
:-)

Mulan,
I cuma part masak ayam and makan ayam aje yg ok, hahaha.

susumanis said...

sedapnyer sayur segar fr yr garden sendiri kan LG...kita kt mesia g paso u kat australia lak bercucuk tanam..hehehe..kt mesia kan mcm kt kg je tanam tanam nih..i x leh tanam loh sbb duk condo tp my son penah tanam cili dlm pasu kat balcony kita org , debuat bkn main suka dia suh buat sambal belacan..i pun syok je makan sambal my son nyer cili padi..:))

an said...

Salam Min,

Lama tak jenguk your blog. Baru tau berita your father. Salam takziah, semoga rohnya ditempatkan bersama2 org2 yg beriman.

An, PG