Sunday, 29 January 2012

Twilight picnic at the playground

Since it’s been so hot for the past few days, The Little Misses haven’t gone anywhere. Asyik terperap aje kat dalam rumah.

But tadi since a friend and her family invited us to go to the playground by the river at 6 petang, terus lah we all setuju.

It was so much nicer at 6, the breeze was in, the temperature had cooled down considerably and the flies weren’t around either Smile.

We took some food along but the kids tak ingat nak makan, too engrossed with playing.

But I only made chicken wings and mee goreng aje, simple picnic food.

But I made dessert as well…

I had to use up the egg yolks yang lebih from the other day so I decided to make portuguese egg tart (but probably the non original version lah kan).

Let’s just say, kalau I kena kerja kat bakeri and I made these tarts, memang dah kena fired awal2, hahaha.

Rasa ada but rupa hampeh! Lari sungguh, hahahaha….

IMG_5593

IMG_5588

IMG_5590

I should have parbaked the puff pastry casings first, then baru tuang the cooked custard in them and then bake them again using high heat. Baru lah cantik aje tak terkeluar2 the filling kan.

Next time I know Smile.

And these are some photos I took at the playground.

IMG_5594

IMG_5596

Dolu2 masa I kecik, I main panjat2 pokok aje… Nowadays, they have a purposely built climbing frame at the playgrounds for the kids to climb. Pokok dah tak banyak kan, hahahaha….

IMG_5599

IMG_5605

IMG_5603

I tak tau lah anak sape dalam gambar ni. I dah ambik gambar, baru I perasan dia ada, hikhikhik…..

But definitely bukan anak bunian, heeeee…….

12 comments:

ibh said...

Kak. Ok la tu ada jg rupe tart. . Nice picture. . Sue suka. :-)

MULAN said...

tak cantik ke gitu..?? kalo la i buat lagi dahsyat.. gerenti sedap tu..!!

kasihredha said...

rupa tak penting...yang penting sedap...ok le tu.

Betul tu...dulu akak panjat pokok gajus je...hihi

Missnote said...

Sambil makan ni,tgk AJL memang terbaekk.Hehe.Kak, nice view.I love sunset! =)

whitecappuccino said...

awesome views!

Tasha said...

nice shot!

JieJ said...

Kak LG, yang last picture tu mcm seram jer..heheh..budak tu main ngan sepa tu??heheheh...anyway, nice shot nice view!!

susumanis said...

LG..gambon kuih u forever cantik dan sedap hokey..hehehe

Rozita said...

Ok je nampak tart u tu. Sure sedap.

Zaitun said...

Yang penting rasa sedap.

Sesekali bawa anak2 keluar rumah diaorang rasa terhibur.

ameeza77 said...

i selalu beli kat kfc jer klu teringin sgt nak makan portuguese tart nih, sedapnyer... ampun, dah pernah buat x jadik, beli aje la since i sorang jer yg suka makan :)

lemongrass said...

Sue,
rupa tart memang ada, tapi rupa portuguese tart, memang hampeh, hahaha

Mulan,
itu antara yg tercantik, yg tak cantik, berlambak2 lagi, hahaha.
Tapi rasa custard tu memang sedap sgt2 lah :-).

Kak Kasih,
dulu2 saya panjat pokok jambu air, pokok belimbing, pokok rambutan dan banyak lagi lah. Sebab duduk kat kampung kan, hehehe.

Missnote,
tengok apa2 aje pun terbaik kalau tgh makan tart :-).

whitecappucino,
lucky sape2 yg duduk area situ sbb hari2 tengok sungai. Tapi mahal giler lah houses around that area.

Tasha,
thanks :-)

JieJ,
I pun tak tau you sbb I pun tak perasan budak tu ada kat situ, hehehe

susumanis,
Kalau nak jual, memang fail lah, sure kena gelak dek customers, hehehe

Rozita,
itu antarra yg paling ok, yg ko, banyak you :-)

Kak Zai,
Nasib baik lah kat sini banyak playgrounds so memang senang nak hiburkan hati diaorang :-)

Ameeza,
I pun dulu masa kat Msia, memang slalu beli aje tart ni sbb tak kuasa I nak buat, hehehe