Sunday, 1 January 2012

The first day of 2012

A relaxing Sunday of pruning, weeding, picking the harvest from the garden and cooking for me. While The Other Half did all the dishes, the laundry, the folding (with Miss 12’s help) and the watering.

Hmmm, baru kena tinggal 10 hari, dah pandai lipat baju, hahahaha….

But since The Other Half’s just sprayed all the plants with caterpillar spray on Friday, I could only harvest the tomatoes today.

I got 4.5kgs of tomatoes tadi (and there’s still a lot more tomatoes left in the garden)!

IMG_4811

When I showed Emak the tomatoes on Facetime, she asked me to turn them into sun-dried tomatoes sebab sayang kalau terbuang tak dimakan banyak2 macam tu.

(Yes, I baru aje tau guna Facetime ni sebab baru aje dapat phone yang boleh ber Facetime, heeeeee).

But it’s been cloudy today so kalau I jemur tadi, memang tak kan kering lah. I have to wait until the temperature gets up to more than 35⁰C for a few days baru boleh jemur the tomatoes under the hot sun until really dry. Sun-dried tomatoes are so good with a lot of things especially pasta!

And I spent some time with the roses as well. Dead heading the old wilted flowers, pulling out the grass around the plants and taking some photos of the flowers.

IMG_4779

IMG_4789

IMG_4794

It is really soothing to the soul looking and caressing the pretty roses.

And my cactus has also produced some tiny flowers!

IMG_4777

So tiny but still comel.

And since it’s Sunday and dah lama tak masak for the girls and The Other half, I cooked both lunch and dinner, hehehe.

I made nasi goreng ayam and karipap for lunch which they devoured macam dah lama tak makan nasi Smile.

And I made sausages, mashed potato with gravy and salad for dinner tadi.

The Other Half said, “God, I really missed your cooking! It is so nice to have you cooking for me again. Everything tastes so nice.”

hahahaha……sian betul laki I tu kena jadi tukang masak terpaksa while I was away.

 

IMG_4814

 

IMG_4820

Bukannya masak yang canggih2 pun, just sausages witth kawan2 dia aje but it did taste great sebab I dah lama tak makan western dishes and the girls and The Other Half dah lama tak makan masakan yg I masak, hehehe.

24 comments:

Lady Milo said...

gambar roses tu, suka sanngat!! :-) i love them.

zarin said...

wahhhh! banyaknya tomatoes uuuu...ha ah buat sun dried tomatoes pastu pos kat i skit hahahaa sedap tu kak makan ngan pasta kan!
anyway happy new year to u and family!

Missnote said...

Salam kak LG.I'm ur silent reader.Saya suka blog akak sgt2.tgk ur cooking rasa nk makan je terus online.haha.salam perkenalan. =)

lemongrass said...

Lady Milo,
thanks :-)

Zarin,
memang banyak cos hubby I 'terlupa' nak petik masa I takde, hehehe. I can't wait to turn them into sundried tomatoes :-)

Missnote,
Salam. Thank you sebab suka baca blog I ni ye :-). My cooking biasa2 aje sebenarnya, hehehe

MULAN said...

i love tomatoes... kalo dekat, bawak bakul je pi rumah u.. i bawak duit jgk la.. takde la pi lenggang kangkong.. awat sausages u tu sedap je.. i tengok sausages kat malaya ni, rasa macam tak best je.. kaler pon muram je, yours darker & macam sedap ya amat..

happy new year lagi dan lagi..!!

whitecappuccino said...

bunga kaktus tu cantik ler..roses tu tak yah cakap la..memang suka sgt2!

liemaopurut a.k.a ana said...

Happy new year kak LG. Masakan akak walaupon simple tapi nampak sedap tau..terliuqqq dah ni.

All Along the Way... said...

salam LG

senang ati baca your blog and u boleh dah gelak2..at least leh belajar lupakan sedih2 tu..take care

cikanova said...

salam LG,

I am your silent reader...and also Jawamari. I am so happy that you are back!..hehehe..it is a therapy to read your blog, with the update of your garden and of tentulah your cooking!! Keep on writing..and will keep on reading it..

salam perkenalan

cikanova

mieza said...

Assalamualaikum k.LG, Happy New Year, al-fatihah dan takziah atas pemergian Ayahanda tercinta.

MaryaYusof said...

I really admired the way you write, the colourful of your garden... the ripe tomatoes... yummy~

Alin Zabidin said...

Myn,

I suka sangat garden u. Rasa dah tak sabar sabar nak bergarden bila balik kl nanti. Yeah right! Hahha

Keep up the good work love.

penDragon said...

best tgk gambar2 garden, therapy mata!

Apple said...

hi

kasihredha said...

cantik bunga cactus tu...tak pernah tengok spesis mcm ni before..pokok dia kecik or besar?
tomato tu memang terbaikk lah

Soo Hae Daa said...

salam kak, byknye tomato..dh boleh jual nih...hehehehe...

Gebera said...

Walaupun u masak sausage jer..tp sebab air tangan u yg makes it differentkan kak LG... hehe..

JieJ said...

Salam Kak LG..

At last, terubat rindu kat kak LG dengan baca post baru ni..

Keep on writing kak LG coz i am your no 1 fan..:)

Rozita said...

Yeahhh LG is back !!! I suka baca blog U, suka tengok gambar gambar tu. Semalam I gi ke Kuala Selangor ternampak signboard Ijok, terus I bagitau hubby, ni dekat kg LG ni. Hahaha...hubby tanya I, kawan U yang mana ni? Confuse pakcik tuuu

lemongrass said...

Mulan,
kalau rumah u dekat, I bagi aje kat you hari2 so senang sikit hati I tengok the tomatoes ada orang makan, hehehe.
Sausages kat sini memang lain dr yg kat Msia tu. Yg kat Msia tu we all panggil frankfurters or saveloys kat sini :-).

Whitecappucino,
I pun terpegun tengok the cactus keluarkan bunga yg cantik padahal I bukannya jaga dia sgt, hehehe.

Ana,
happy new year to you too. I missed having western food masa kat Msia. Nak makan KFC and roti canai pun tak sempat you :-(.

All Along the way,
Salam. Dari hari tu dah boleh gelak2 but bila gelak2 mesti teringat benda sedih tu balik and terus sebak sbb rasa mcm guilty pulak bergembira....

Cikanova,
Salam. Thanks ye for reading my blog and enjoying my celoteh :-). InsyaAllah, kalau takde apa2, I will keep on writing :-)

Mieza,
Waalaikumsalam. Thanks for the doa ye :-).

Marya,
thank you for the nice compliments :-)

Alin,
takpe, once you dah permanently pindah sini and duduk kat rumah ada tanah, boleh lah you bercucuk tanam :-)

Pendragon,
For me, therapy mata and soul jugak bila tengok garden ni :-)

Apple,
Hi :-)

Kak Kasih,
Nanti I ambik gambar the cactus ye. So far, my cactus baru kecik aje but I pernah tengok the same cactus in a bigger size :-)

Soo hae daa,
memang banyak betul, tak larat dah we all nak makan, hehehe

Gebera,
betul tu. Lagipun the girls dah tak larat nak makan food yg dad dia masak, hahaha.

JieJ,
Salam. I masih lagi bersedih bila kenang my Dad but I guess life has to go on and I still kena masak utk my family so might as well buat entries pasal dinners yg I masak kan :-).

Rozita,
hehehe...Kesian your hubby. Kalau pergi Kuala Selangor, mesti akan nampak signboard ke Ijok. I rasa nama Ijok tu glemer dah skrg, hikhikhik...

simplyatie said...

salam kak LG, tak tau kenapa saya terharu baca entry ni.. sungguh! air tangan wife memang terbaik kan.. alhamdulillah sy pun cuba masak utk anak2 n suami selagi boleh.. kalau kerja full time kat mesia ni.. mmg miss life kat UK sbb masak tiap2 hari.. kat sini kena catur2 masa br boleh buat semua... love reading yr stories..

susumanis said...

salam LG..baru baca balik yr postiung...takziah ya..semoga roh arwah abah LG dicucuri rahmat Allah swt..bte minta izin buat profile yr roses pica..cantik gler so sambil smabil tu promo LG blog sekali la kan..tqvm darling..suzi fauzi

lemongrass said...

Simplyatie,
Salam. Memang rasa seronok klu dpt masak utk family and tengok diaorang makan bersungguh2. Masa I kerja kat Msia pun boleh kira dgn jari berapa kali aje yg I masak utk my family, kdg2 mcm tak pernah berkesempatan. Bersyukur betul I dgn rezeki skrg.

Suzi,
Salam. thanks utk doa itu. Boleh aje kalau nak guna photos roses tu. Ada banyak lagi gambar roses yang I dah pernah letak sebelum ni kalau you nak guna :-).

PUTUBAMBU said...

happy new year kak!