Wednesday, 1 February 2012

They survived….

The girls survived their first day of school really well.

Miss 8 is really happy with her teacher. First time ever dia dapat a male teacher, hehehe.

From kindy she is so used to calling her teachers Miss and Mrs but this year dia kena start calling her teacher Mr lah pulak Smile.

And a lot of her good friends are in the same class as her so she’s really happy.

Miss 12 pulak is excited because she’s not the youngest student at her school anymore, hahaha.

Last year, she was the youngest student in the whole school but this year with the new Year 8 students starting their first year of high school, she’s one of the ‘oldies’ lah kan, heeee…….

And what did I do the whole day while they were at school today?

I had to go around to so many different shops looking for so many different things for them instead of spending the whole day just lepak-ing at home! Nak exercise pun tak sempat (kahkahkah, aasan aje tu sebenarnya, kalau malas katakan malas ye tak Smile with tongue out).

And esok pulak, I have to take the car to have the tyres checked which will take a few hours so there goes some me time.

Takpe, takpe, banyak lagi masa nak buat ME time kan, hehehe….

Instead of masak beria2 meraikan their first day at school, I tak larat nak masak lebih2 sebab it was so hot and humid hari ni.

I cuma masak burger with fries and salad saje!

Burger tu pun I cuma letak cheese and sauce aje sebab malas giler, hahahaha….

IMG_5666

Sempoi aje kan but no one was complaining!

IMG_5670

IMG_5672

Dinner orang malas but kalau pergi makan ni kat restoran (not fast food joint ye), still jugak kena bayar around $15/ plate and kalau 4 orang dah $60 ye tak.

Might as well masak ni kat rumah aje lah kan, murah but rasa kenyang sama aje gak Winking smile.

And the leftover burger meat, The Little Misses can have it for their lunches esok, jimat segala2, hahahaha…

14 comments:

Messy Mummy said...

owh kmin.. a ME time is always HEAVEN. kan?
i hope u enjoy ur me time..

dan yer, org malas mcm sya selalu rugi sbb asyik beli makanan. sekali makan dah berapa ringgit. kalau kira2 duit hubby habis kat makan jer.. Uhuk.. (bila la nak rajin?)

Huda said...

simple tapi sedap..

MULAN said...

betol... i pulak byk rahmatnya i duduk bandar kecik ni.. sbb tak banyak kedai makan yg best2, also tak byk fast food yg macam2 jenis tu.. masak kat rumah & weekend baru jalan2 cari makan (tu pon kalau keluar rumah)..

tapi i cannot lah masak macam u ni.. macam master chef.. i dok doa dapat duduk sebelah rumah u je.. hehee.. dapat cium bau pon mesti best & kenyang terus.. pastu golek2 suka..

Flower said...

You gi shopping mana? I gi ke Garden City. Mmg dah plan bila tgk weather forecast. So baik i sejuk2 kan badan. Dari pukul 10.00 sampai kul 2.30 kat sana. First time lama. Tak beli byk pun. Cuma beli dress for my girl, lepak ngan my kawan, borak2 kosong. Syok kan. Tak yah nak angkut mereka berdua tu kan.

kasihredha said...

best dapat masak sendiri unk family, beruntung...miss8 &12 kan.

Masih panas lagi ye kat sana.
Kat sini pun hari ni panas teri, semua baju kering dgn cepat.

Puteri Biru said...

memang jimat dan sedap kalau makan apa saja di rumah..jauh beza kalau makan kat luar, kdg mahal, kdg tak tepati selera. hehe

lemongrass said...

Messy Mummy,
I need my ME time soon, hehehe ;-).
Dulu2 masa kat Msia, memang boleh kira dgn jari lah berapa kali I masak and duit mostly habis kat makan luar.
Skrg ni, memang save money on eating out lah but I have to come out with interesting food occasionally so diaorang tak rasa missed out, hehehe.

Huda,
I memang suka sgt bila my family kata diaorang nak makan burger ni sbb sempoi kan :-)

Mulan,
masa I kecik2 dulu duduk kampung, memang my parents tak ajar we all makan kat luar sbb mana ada gerai sgt pun kan. Makan luar bila beli kuih muih kat pasar malam :-). Tu yg I rasa best duduk kampung ye tak :-).
I kena 'rajin' try masak benda2 baru so tak lah my family esp hubby rasa mcm missing out tak makan kat luar. Skrg ni, dia kata kalau dia makan kat luar, dia akan kata dlm hati, 'my wife can cook this', hehehe.

Nora,
I gi a few asian grocery shops cari barang yg hubby I nak and Alya nak. Pastu pergi grocery shopping at both woolies and coles, then pergi cari book shelves for the girls' rooms tu yg pergi everywhere, tak larat, dah lah panas giler.

Kak Kasih,
tapi my girls kdg2 rasa diaorang tak beruntung sbb tak dpt makan kat luar mcm orang lain.
But bila I showed them how much of the same thing will cost at a restoran, baru diaorang tersedar yg Mak diaorang ni pandai gak masak, hehehe.

Puteri Biru,
memang betul tu. Tapi kdg2 memang kena jugak makan kat luar ni kan so tukang masak boleh rehat, hehehe.

ameeza77 said...

those beef patties are homemade or kedai mari? Nowadays risau sgt nak beli processed food kat market, asekla ader DNA b**i, adeh :(

ummiaisyah said...

adore u k min...

whitecappuccino said...

malas2 pun perut mereka tetap kenyang walaupun hanya makan burger n fries..ok ape?

Zaitun said...

Apa saja makanan kalau dimasak sendiri boleh menjimatkan.

kak Zai pun tak boleh duduk diam aje kat rumah mesti nak jenjalan hehehe...

Rozita said...

Simple tapi sodappp...

susumanis said...

Salam LG..i da marinate sekor ayam..ltk dalam freezer so bdk bdk nak mkn leh dia org roast sendiri, mmg btol kalau g rest we all 5 org mmg x kurang dari 100, so buat kat umah semnpoi je seme sedap gakkk kan..tq buat i jd rajin buat benda yang sedap dan senang

lemongrass said...

Ameeza,
kedai mari. Kat sini ada jual beef patties yg halal so I just guna yg itu aje lah. Tak larat nak was2, hehehe.

Ummiaisyah,
thanks ;-)

Whitecappucino,
my family ni, kalau masak yg exotic2 and renyeh takut diaorang tak makan pulak. But kalau I masak fries and burger, gerenti makan, hehehe

Kak Zai,
Nak masak sendiri tu yg kadang2 sgt lah malas nya kan :-).

Rozita,
benda2 yg simple ni yg selalunya sgt sedap :-).

Susumanis,
senang lah your kids nanti ye, tinggal roast aje the ayam yg gerenti sedap. I pun kdg2 buat mcm tu jugak, so bila tgh malas, tinggal keluarkan and defrost and bakar :-).
Samalah kat sini, kalau keluar makan, sure habis sekurang2nya $50.