Saturday, 18 February 2012

The inside story ^__^

So, I finally kopak opened the watermelon, yeayyyyyyy, hahahahaha Smile with tongue out

And is so thankful that the inside is as good as the size.

Like I told you, it is the variety with seed so The Little Misses were a bit hesitant to eat the watermelon, hehehhe.

Ye lah, selama2 ni I selalu beli yang seedless aje so bila diaorang nampak all the black seeds, terkejut lah sekejap and terus tak tau whether nak telan or nak buang the seeds Smile.

But it was so so juicy and sweet as well. Not unbelievably sweet but sweet enough for us to makan tak berhenti, hehehe.

IMG_6051

That’s the biggest knife I have in the kitchen, hahahaha.

That rockmelon came from our garden as well but so tiny.

IMG_6053

Punyalah berdebar2 masa potong ni sebab takut sgt the inside is rotten (tak larat betul I ni kan, hahaha.)

IMG_6056

Taaaaadaaaaaaaa!!!!!!!!!!

IMG_6064

After we’ve eaten some of it.

IMG_6066

The rockmelon is not that sweet but ok lah for a wildly grown one.

IMG_6067

Not bad eh for home-grown fruits Smile.

Next year boleh tanam watermelons again.

32 comments:

kasihredha said...

akhirrrrnyaaaa...
sedapnya...
teringin nak rasa rockmelon tu :)

norhanim md zain said...

wah...bestnya dapat makan tembikai bila tengah cuaca panas kat Alor Setaq ni.

Buat juice pun sedap...berbaloi kan bila dapat sebesar tu...

A~ said...

macam mana nak tanam tembikai & rockmelon tu? beli biji kat bunnings eh?
btw, the tembikai & rockmelon tu nampak sungguh menggiurkan!

penDragon said...

wah....cantik isi dlmnya.....kalau I makan yg jenis ada biji mcm ni sure lambat I habis makan sbb terlalu berhati2 takut nk telan biji dia! kalau mcm ni akak tentu lebih bersemangat lagi nk tanam watermelons

Mira Marlena said...
This comment has been removed by the author.
Mira Marlena said...

Hehe..sorry kak Min terpaksa delete tadi.Anyway,rasa berbaloi sungguh usaha kak Min and TOH selama ni berdua-duaan di tengah panas terik,mencangkul,merumput dan menyiram serta membaja pokok2 tu.
Lepas ni kak Min plan nak tanam buah apa?Still sticking to the watermelon ke?

Unaizah said...

Terus terasa nak minum jus tembikai....

mrs plain-june said...

alast! santeknya merah dia.. buat juice pun sodap nih! rockmelom tu pun lawa je kaler dia. betul2 greenfingers la both of u.

eh, teringat tgk youtube fattabiuni kisah Nabi Muhammad & makanan.. Nabi suka makan kurma bersama buah tembikai (1st time jmpa info tu & 1st time dgr buah tembikai ada kat mekah zaman nabi dulu).. care to try the sunnah? ;)

Rozita said...

Wahhh...selepas berjaya jadik peladang jaya utk sayur sayuran, sekarang tiba masanya utk LG and TOH jadi peladang jaya utk buah buahan pulak... Mengancam betul tembikai dan rockmelon tuuu..

ummiaisyah said...

bestnya tgk tumikai tu...inilah hasilnya bila berbudi kpd tanah!

umiyumi said...

Salam Kak LG.. wahh tahniah dah belah buah temikai yg ditunggu2 tu.. nampak merah dan sangat juicy.. :)

whitecappuccino said...

tahniah LG! hasil yang sangat berbaloi2! sukanya akak tengok isi watermelon n rockmelon ni..next time boleh tanam lagi ya!

ADEEYA said...

Sedapnya wtermelon tu.. Nampak juicy betul... :))

MULAN said...

gerak2 lidah i tau.. merah menyala2 tu..

kalo u blend buat air, biji2 tu turun tau.. takyah tapis pon..

Rima said...

Woahhhh itew rockmelons nampak lah sedap.. masuk fridge and then makan sejuk sejuk.. nikmat..

Memang lah best kan.. i can still remember my dad tebang pokok pisang kit after ia berbuah..

ejaescobart said...

ya allah sedapnya tengok tembikai tu.. dah laa kat sini musim panas... kalau dapat buat air.. alangkah nikmatnya....


kalau bulan puasa kak LG jangan laa tanya cenggini ye.. :D

blogresipi.com said...

wah hebatnye. Besar sungguh, merah lak tu. saya tengok akak berkebun rasa kagum betul. nanti saya ada rumah dan halaman, saya nak cuba lah berkebun sikit2. hehe... :D

Hawa Cookiemom said...

Try making watermellon smoothie + apple, oranges, strawberry and other goodie fruits & vege...tomatoes pun SEDAP!!!! on a hot, hot day. No need ice. Just refrigerated fruits...

cahya indah said...

nak tanam rockmelon jugak la..

Scarlett O'Hara said...

Mcm tu punya bagus yg kat kedai pun kalah!

zarin said...

waaaah! bestnya bestnyaaaa!
terliur sangat tengok rockmelon tu!
watermelon tu pun nampak juicy sangat! memang sangat berbaloi u tanam kan!

Anash said...

LG,
wowwww..i'm impress with you!!!
sah tangan u sejuk..
me? try tanam tembikai..baru besar 50sen, dah teruja..terus alas sokabar bawah tembikai tuh..(konon2 nak bagi 'confort zone' to new baby tembikai..-do not know where I got the idea from)...hahah..hujung2 hari..the pokok n the tembikai dried out..sebab tak jaga..(this story taken place during me aged 10 years old..gile lama citer nih..heheh..opss..pjg plak komen)

seriusly..i envy you sungguhhhh...

ameeza77 said...

nice!!! LG tell ur doters, klu makan all the seeds nanti dia grow dalam perut tau hahaks

Kay Masingan said...

yummyyy..sedapnya...besok mau p beli tembikai la ni..:)

Hani said...

Sedapnya rock melon tuee...Feveret sy tue. :))

arapink said...

kak min....

kat malaysia skrg pon dah payah nak jumpa tembikai yg manis2 dan beli dlm keadaan yg elok....

matbond2 said...

Watermelon ni... Usually yang ada biji to lebih manis dari yang seedless veriety.

Rdimple said...

waaa... bestnya kalau blend aje buat ayaq tembikai tu..

JieJ said...

Ohhh...at last dapat tgok picture tangan si nyonya kebun yang mampu menghasilkan tanaman 'whooppedeedoo'..heheh..comel jer jari jemarinya..kan Kak LG...

knv said...

ya allah kak rockmelon tu amat mencengkam perasaan! mahal gilos kat sini kak. sila tanam banyak2 dan bawah balik msia nanti ek hahah!

lemongrass said...

Kak Kasih,
skrg tgh Summer so rockmelon tgh murah ya amat. But bila tgh murah ni, tak larat pulak dha nak makan, hehehe.

Norhanim,
memang sgt2 berbaloi, siap boleh bawak pergi Sunday school lagi tu :-).

A~,
watermelon tu I beli seedlings dia kat Bunnings. The rockmelon grew wild from our home-made compost. Last Summer, we all makan banyak rockemlon and threw the seeds in the compost, and a lot of them grew which is unbelievable :-). But I pernah nampak rockemlon seedlings at Bunnings as well.

Pendragons,
hikhikhik...you takut biji tembikai tu tumbuh dlm perut ye? ;-).
Rasa buah tembikai berbiji ni kan lain kan dr rasa yg seedless.

Mira,
Bila dia tumbuh membesar mcm ni, memang rasa berbaloi sungguh segala penat lelah, hehehe.
Now we are gearing up to plant Winter veges pulak :-)

Unaizah,
hehehehe.... nasib baik senan nak cari kat Msia kan :-)

June,
wah, ada tembikai ye kat mekah dulu2, tak tau pulak I, hehehe. I guess tembikai manis + kurma manis, sure sedap kan :-).

Rozita,
We all jarang tanam buah, mostly sayur aje kan. Bila dpt buah mcm ni, seronok sungguh, hahaha

Ummiaisyah,
memang rasa berbaloi berbudi kat tanah bila dpt hasil mcm ni :-)

Umi,
This coming Summer boleh lah you cuba tanam watermelon and rockmelon pulak :-). Sure the boys suka sgt2 nanti.

Whitecappucino,
thanks Kak. Memang teruja sungguh we all nak tanam watermelon again next Summer :-).

Adeeya,
memang so juicy :-)

Mulan,
Kalau blend buat air, sape yg dpt last kopek juice tu sure kesian kan sbb penuh dgn biji, hehehe

Rima,
Dulu2 orang Singapore banyak tanah kan but now susah nak cari tanah. Luckily kat Perth ni so far, banyak lagi tanah utk we all bercucuk tanam :-)

Eja,
nasib baik bulan puasa nanti masa Winter so memang takde lah I nak tanam tembikai, hehehe

Ijan,
Kalau you tengok kebun we all masa we all tgh malas, mcm hutan belantara aje! hikhikhik. I ambik gambar kebun selepas rajin mengemas :-).

Hawa,
One day I kena lah try buat the smoothies like they make at Boost Juice :-).

Cahya,
jom sama2 menanam :-)

Scarlett,
yg kat kedai mostly seedless so senang sikit budak2 nak makan :-)

Zarin,
memang berbaloi hari2 kita belai the watermelon and rockmelon tu, hehehe

Anash,
Masa I kecik2 dulu pun, tanam kacang panjang, baru keluar putik dah excited habis, hahaha.
I pun letak all my watermelons and the rockmelons on a piece of tile sbb tak nak bawah dia rotten.

Ameeza,
I kena cut the watermelon cantik2 for them, pastu make sure takde banyak seeds. Apalah budak2 skrg ni kan, hahaha

Kay,
dah pergi beli tembikai? :-)

Hani,
sweet rockmelon memang sgt2 sedap kan :-)

Ara,
maybe sbb cuaca yg panas sgt2 pastu tiba2 hujan banjir, tu yg susah nak jumpa tembikai yg bulat tak terkopak maybe.

Matbond,
Memang I pun rasa lagi sedap dr yg seedless tu.

Rdimple,
Pagi tadi I makan quite a lot of tembikai sbb giur tengok dia dlm fridge, tak sempat nak buat juice hehehe.

JieJ,
hahaha....jari orang yg dah gumuk sikit skrg so tu yg malas nak tayang body sekali, hahaha

knv,
how much sebiji kat Msia ye? Kat sini tgh murah, boleh dpt around $1.50 sebiji :-).

AbbotCottage said...

arrrrrrrrrrrrrr nak sketttt!!!! nak nak nak nak nak!!!