Tuesday, 21 February 2012

Listening to both sides membawa padah….

I do not know why I keep on torturing myself.

I know I can’t stand it but I keep on forcing myself to face it…..

Everytime I make it, I will always push myself to just add one more, and then another one and another one…..

I really haven’t learned….

And tonite…..

IMG_6126

IMG_6130

 

Padan muka I, terus dapat sakit perut lepas makan tu.

Dah lah sakit perut, I didn’t enjoy the meal at all because I couldn’t taste anything except the burning sensation in my mouth!

Tu lah, mengada2 lagi, perasan terer makan chili…

I even had to swallow mouthfuls of milk to stop my tongue burning, hahahaha….

IMG_6131

Ini lah culprit nya, sambal kicap gilers punya pedas I buat untuk makan dengan mee sup tadi, hehehehe….

Masa I potong the chillies, my ‘baik Angel’ side dah siap warning awal2….

Cukup lah 5 biji tu, you mana tahan pedas. Nanti berjujuran air mata, meleleh air hidung you makan kalau letak banyak sangat.

But my ‘daredevil Devil’ side kept on egging me on…….

Pfffftttt! 5 only! Macam mana nak panggil sambal kicap if you only put 5 biji chilli api. Sambal kicap kenalah kaw! At least letak lah 20 biji ke… Baru lah jalan!”

I had to listen to both sides kan so I letak lah 12 biji chilli api tadi…..

So, padan lah dengan muka I, berasap telinga, berjujuran air mata and air hidung masa makan dinner tadi…..

Dah 40+ pun masih tak sedar2 lagi, masih lagi listened to that daredevil side….

Hikhikhikhikhik…….

20 comments:

Jue Fauzi said...

Orang keturunan Jawa bukan ke tahan pedas LG?If I went back to my in laws'place,sure sakit perut sebab mknan pedasx.Perut I tak tahan but lagi pedas cam lagi sedap right?

kasihredha said...

kena cerry berry ye

hehehehe...gelak je part daredevil side tengah menghasut supaya tambah cili tu :))

penDragon said...

haa...kan dh nikmat dh nk mkn...jenis cili akak tu kot jenis yg pedas berapi, x boleh nk taruk byk. mcm my hubby suka sgt mkn pedas, dia kata kalau x meleleh air hidung, telinga x berasap, xde kick!

JaJa'Z said...

ingatkan apa la tadi..hehhehe

MULAN said...

i pon tak kuat sangat pedas.. tapi kalo time sambal tu kena ada kick sikit.. baru la nama sambal.. hahaaa.. kasi berasap sikit.. kita jadi dragon la lepas tu..

umiyumi said...

Salam Kak, patut la mcm berjerebu aje kat luar rupanya ada org makan cili sampai berasap! hehehe

Unaizah said...

Kalau tak pedas, tak kick la. Samalah mcm i nak mkn pedas takmo yg mildly pedas. Lepas tu lari lintang pukang cari sweets or cool drinks utk hilangkan pedas menyinga tu sambil lap airmata hiiihihihihi.

Natrah Norlin said...

sis nak bagi ilang rasa pedas tu..minum air berasaskan yogurt atau terus makan yogurt...ada tengok kajian sains dalam tv...it works!!!

shah_izan said...

cian,
tp dulu masa kecik, mak sya ckp lps mkn pedas mkn sikit gula pasir
tp ayah sya lak, klu pedas minum air panas..
Wah... takut giler , dah mulut pijar-pedas, kena pulak minum air panas, mahu terbakar mulut
hehhee
tp dua2 petua tu sya tak ikut... bantai minum air byk2 smpai perut kembong... hahaha

Izzan Yong Rosdin said...

hi sis,

saya budak baru belajar nak berjinak jinak dgn blog n i need yr support to be a blogger as like u.. nnt follow2 page saya yer.. tq

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

what..12 biji??memg pedas kak..heheh..kat rumah sy,makcik sy letak 5 6 7 biji dlm smbal pon dah berdesing telinga mulut lidah tahan pedas..

Anna Da Lady said...

Btul tu mcm cakap Nazirah..12 bijik untuk seorang? memang berasap la perut kita.. :) saya pun 'hantu' pedas..but, skang mcm tak tahan sgt nak...makan sekdar nak bagi selera naik je.

PUTUBAMBU said...

muahahhaa..!!

sabor je lah

Rozita said...

Hahaha...citer lawak nih, sabar aje lah LG..

Zaitun said...

Mee sup kalau tak ada cili yang pedas memang tak sedap tapi perut yang menerima tak boleh tahan... lain kali kenalah berhati2 hehehe...

lemongrass said...

Jue,
I keturunan jawa asli yg tak makan pedas kaw2 so memang pelik sikit lah, hahaha.
Adik2 ipar I yg tak jawa lagi makan pedas dr I :-).

Kak Kasih,
tak sampai kena duduk atas toilet, cuma sakit perut aje and kena baring, hahaha.

Pendragon,
I pun mcm yr hubby, konon klu tak pedas sampai berasap, tak kick lah tp I ni tak tahan langsung dgn pedas berasap tu, hahaha.

Jaja,
hehehehe...

Mulan,
I pun suka my sambal ada kick tp I pulak tak larat terima the kick, hehehe

Umi,
memang berasap habis malam tadi, sampai tak boleh bercakap, hahaha

Unaizah,
hahaha...dulu2 masa I kecik2, bila termakan pedas yg terlebih aje, siap lari ke sink and tadah mulut bawah tap, hahahha

Natrah,
tu yg I minum susu lepas kepedasan malam tadi, Baru lah lega lidah I bila dpt teguk susu :-).

Shah_izan,
Sebab tu kalau sambal kita terpedas, kita tambah gula so bgi kurang pedas sikit.
Tapi I rasa I tak berani cuba petua your Dad, mau terbakar lidah I terus, hahaha.

Izzan,
thanks singgah sini ye :)

Nazirah,
I guna 12 biji utk buat 1 tupperware kecik tu. I cuma ambil 1/8th aje, tapi itu pun I rasa mcm nak terbakar my whole head, hahaha.

Anna,
I sekali buat sambal kicap terus banyak2 so next time tak payah buat for a few months, hehehe.
I rasa kalau kita hari2 makan pedas kaw2, maybe kot kita tahan tp perut kita jenis yg jumpa pedas once a while aje, tu yg tak tahan kan :-)

Putu,
hehehehe...

Rozita,
memang cerita lawak yg sampai nangis2 tu, heeeee

Kak Zai,
kalau takde sambal ni, rasa mcm tak cukup kawan kan. But mmng dr dulu saya tak tahan pedas tp angan2 tinggi nak buat yg pedas2, hahaha

whitecappuccino said...

hahaha!! ye la orang ada banyak cili! last2 sendiri kena hehe..sorry LG!

faradia said...

salam kak min,

ade petua klu nk ilangkan pedas..lain kali mkn gula2....atau coklat...rase manis akan hilangkan rase pedas tue...take care...

lemongrass said...

whitecapuccino,
tu lah kan, dulu masa tanam chili, segala jenis chilli I tanam so skrg bila kena makan, padan muka I, hahahaha

Faradia,
So far, I cuma minum fresh milk aje kalau makan pedas2 ni, hehehe. Kalau makan coklat, takut tak boleh berenti makan coklat pulak, heeee....

faradia said...

hahahahahaha....betul gak..kalau mkn gula2 pn ok...tapi betul la..kalau mkn sup ngan sambal kicap..klu xnangis..mmg rase kurang jer...hehehe