Monday, 27 February 2012

Muffled Monday (but many photos for the garden lovers ^__^)

IMG_6237

tomato and cucumber seedlings awaiting their turn to be planted.

IMG_6239

can’t remember what type of beans…

IMG_6241

Sometimes we get to eat the strawberries first, other times the garden mice get to eat them first.

IMG_6245

The purple chillies turning to red when ripe.

IMG_6246

The tear-inducing, watery nose-inducing and the steam-producing birds eye chillies.

IMG_6256

The last lebanese eggplant bush.

IMG_6258

One of the capsicum plants.

IMG_6248IMG_6249

IMG_6252IMG_6254

IMG_6251IMG_5884

Let’s count the rockmelons….1, 2, 3, 4, 5 and 6…. Smile

23 comments:

Mat Gebu said...

Suka n3 pasal garden2 ni semua...rasa sejuk sikit hati yang panas.....comeyy nya stoberi..pokok petai boleh tak tanam kat aussie?..

whitecappuccino said...

strawberi yg cantik!! semuanya subur la..seronok sgt2 tengok gambar2 hasil ladang u ni.

eda said...

wow rockmelonnn !!!! jeles kak LG ... sedappnyeee...

m.u.l.a.n said...

sini dah panas terik.. tengok melon2 tu rasa hilang peluh ni..

stroberi tu u...!!! i boleh makan sebakol cicah susu pekat.. yumm yummmm...

penDragon said...

Akak buat fruits salad ye, I nk pergi tadah mangkuk ni!

Salmia said...

syoknya tgk garden LG!

baru2 ni dah beli sweet corn seeds. tak sabar nak semai! :)

kasihredha said...

tangkap je mice yang geget itu strawberry.

banyaknya melonnn...cili pun banyak..
capsicum kat msia sgt le mahainya.

atie @ ejay said...

seronok tengok kebun akak.. kebun saya gersang je lagi hehe

mademoiselle ten said...

I just love u garden... I just wish mine just like yours.. but u tau la duk kat malaysia ni rumah teres adala tanah sekangkang kera... lps renovate tanah pun hilang terus... for now mampu tanam cili merah & cili api saja...

Azian Elias said...

YA ALLAH..jadi geram tengok ladang awak tu Min..Akak ladang kat pasar je lahh..

SufatihaNur said...

nape setiap kali sy menanam mesti x jadi..huhu tgn x bertuah ke??

Mixed-family in da house.... said...

Wah garden sis LG buat saya sentiasa bersemangat utk berkebun....hehehege.

afid said...

waaaaaa...banyaknya rock melon..suka2..hehhe..

kak lg, try la tanam roselle..hahha..tp ada ke kat sana?

iluvtupperware said...

Kak LG,

jealous tgk pokok cili u.. i did try no-dig garden kat depan rumah teres i, tapi tak menjadi mcm u.. probably the weather.

norhidana said...

suke lyn ntry garden nih... geram sgt ngn stroberi n purple chilies tuh... mmg boleh mkn yek kak? rasa dia camne yek...

Rozita said...

Amboiii...kemain meriah lagi hasil ladang LG nih, jeles I...

Izan said...

suker suker suker... itu jer nak beritahu... :)

Zaitun said...

Seronok kalau tengok pokok yang lg tanam,semuanya subur dan berbuah, jeles kak Zai huhu...

Ada satu pokok cili kak Zai baru tanam dalam pasu nampak dah mula nak hidup.

Mrs D said...

aduhh.. geram tengok melon tu kak LG.. Puas kalo makan panas-panas ni. Anyway, boleh share macam mana kak LG alihkan tumbuhan selalunya? I mean from the temporary patch to its permanent location? Saya takut nak gali dan alihkan anak-anak pokok, sebab takut mati kalo silap cara masa alihkan ke tempat lain :(

lemongrass said...

Cik Mat,
Awat hati panas? Jom kita makan rockmelon bagi sejuk :-). Pokok petai boleh tanam tp kat Darwin lah, hehehehe.

Whitecappucino,
Dah akhir2 Summer ni, we all dah kurang sikit semangat nak jaga all the Summer veges sbb tak sabar nak tunggu nak tanam Winter veges pulak, hehehe.

Eda,
lama giler we all tunggu rockmelon tu nak masak2, entah bila lah agaknya boleh merasa the biggest one tu.

Mulan,
bukan cicah melted chocs ke? :-D

Pendragon,
my kids n hubby dah menadah mangkuk dulu klu I buat fruit salad. Suruh diaorang potong sendiri, sampai rotten buah tu tak dipotong, hehehe.

Salmia,
I pernah tanam sweet corns dulu tp rasa tak berbaloi betul sbb 1 pokok cuma 1 corn aje yg keluar, penat menjaga, hahaha.

Kak Kasih,
tu yg we all tension, penat2 tanam tunggu dia masak merah, tup2 kena tebuk dgn dia. Sekor dah mati, rasanya ada sekor lagi yg tak mati2 ni.

Atie,
kebun we all ni pun sbb bnyk tanamna yg menjalar, tu yg nampak hijau aje segalanya, hehehe

Mademoiselle ten,
last time masa we all duduk rumah sewa, memang takde bnyk tanah so we tanam everything in pots including our pokok limau purut. Now bila pindah rumah with tanah, we have both pots and vege patches :-).

Kak Yan,
Seronok ada 'ladang' ni bila tgh takde sayur, tinggal keluar petik kat belakang rumah aje, tapi nak menjaga tu yg kdg2 leceh sgt2 :-)

Sufatiha,
once you dah tanam, memang kena sentiasa rajin dibelai or else dgn cuaca yg slalu panas mcm kat Msia, cepat sikit dia nak mati.

Mixed-family in the house,
Bagus2, kuatkan semangat tu :-)

Afid,
I ni anything yg involves bunga, tak kuasa nak menanam. Hubby I aje yg rajin tanam sunflowers tu, hehehe.

Iluvtupperware,
Alahai siannya you, tak jadi the no dig garden :-(. Maybe kot the weather.

Norhidana,
I tak pernah rasa lagi the purple chillies. Orang kata pedas tu yg I tak berani sikit nak try, hahaha. I cuma suka tanam aje :-).

Rozita,
Summer ni memang meriah, nanti Winter, dia senyap lah :-)

Izan,
TQ, TQ, TQ :-D

Kak Zai,
Saya suka sgt2 tanam chilli, segala mcm chilli saya suka tanam tapi saya tak tahan makan chilli :-)

Mrs D,
Slalunya bila I alihkan the seedlings masuk ke pot atau tanah, I just scoop the seedlings up dgn tanah2 around it, pastu terus masuk ke dlm lubang yg kita gali tu. Sambil masuk kan dlm lubang sambil tu I baca bismillah and then cakap dgn the seedlings supaya hidup and jgn mati, hehehe.
Then kambus balik the lubang and mampatkan sikit tanah sekitar seedlings tu. Pastu, terus siram dgn air.
And memang kena siram air hari2 lepas tu sampai dia hidup cantik lah.

Aisyah.. said...

terliurrr... tgk melon tu..:)

ibh said...

Lagi. . Lagi. . Dan lagi. I like your garden la kak. :-)

aishah ismail said...

Tengok2 pokok tu membuatkn sy pun nak tanam la..sy mmg suka menanam tp xde tempat huuu..