Monday, 6 February 2012

A way to remember him

Malam ni ada kenduri baca tahlil kat kampung I untuk arwah Abah.

And at the same time, my adik and adik ipar buat aqiqah untuk anak diaorang yang baru lahir a few weeks ago.

It’s the second grandson in my family.

Masa adik ipar I mengandung, my Abah was still around and he knew that he was going to get a second grandson. He was so excited. Ye lah kan, cucu dah ada 9 and baru sorang aje boy so bila he knew another grandson was on the way, suka lah dia Smile.

And we were joking around kata maybe she would be admitted to deliver at the same time as Abah I admitted for his heart op.

But hanya Allah yang maha mengetahui apa yang akan terjadi kan.

He didn’t get to see his grandson who was born 3 weeks after he passed away Sad smile.

So, I thought I nak join sama baca Yassin and tahlil untuk arwah Abah tu.

I am so thankful for modern technologies which allow me to join the Yassin reading and doa without me having to be there in person.

I have told my family yang I will facetime them sepanjang tahlil tu so I dapat ikut sama Tok Imam baca Yassin.

Cool eh!

The Other Half kata why not Skype aje, lagi senang and lagi besar boleh nampak.

I told him yang I just want to be discreet aje, nanti orang kata berlagak pulak kan, mentang2 ada komputer, hehehehe…

So, I better get ready soon.

(I feel much happier now knowing that everytime they do a tahlil for arwah Abah, I can join it too.)

Layan gambar our dinner tonite ye!

Dinner malam ni was requested by Miss 12 sebab very soon, she won’t be able to eat a lot of her favourite food such as nougat, fudge, chewy gooeey brownies, hehehehe….

I made oven baked crumbed chickens with coleslaw and fries.

IMG_5778

All my oven baked chickens, I will put them on a raised silicone mesh so all the fat will drip down and not pool around the chicken pieces.

IMG_5781

I used cornflakes crumbs mixed with powdered chicken stock, powdered coriander, a dash of paprika, a dash of ground white pepper and a dash of five-spice powder.

IMG_5782

Then, spray the chicken pieces with olive oil, dip them into the cornflakes crumb mixture and coat them well.

Bake them in the oven at 175°C (fan-forced) around 40-50 minutes or until cooked.

Makan dengan coleslaw and fries, waduh waduh….sungguh enak sekali!

IMG_5788

 

IMG_5793

IMG_5797

Terus tak kempunan nak makan KFC dah, hikhikhikhik….

17 comments:

kasihredha said...

terharu...semoga arwah tenang di sana.


sedapnya...kalah kfc nih.

blu4sky said...

al-fatihah.
semoga roh arwah dicucuri rahmat.

anymz said...

ya ampunnnnnnn..
bila meninggalnya LG?..macam mana akak boleh tak perasan ya?..mmg semenjak dua menjak ni akak bz sgt2..nanti2 dekat2 hujung tahun akak bg tau kenapa akak di landa kebizian yg terlampau..
walau apa pun..salam takziah dr akak sekeluarga dan al fatihah utk arwah semoga rohnya tenang di sana...

Dinas Aldi said...

Al-Fatihah buat arwah abah Myn..

Shahrizat said...

miss 12 kena pakai braces yee...

MULAN said...

moga arwah ditempatkan bersama mereka yg beriman...

adei, so the very tak tahan one tengok dinner u ni.. tarik nafas kosong je la i ni.. bau pon tak dapat.. heheee..

whitecappuccino said...

alfatihah buat arwah..ya..thanks to modern technology.

JieJ said...

alfatihah buat arwah..

Kak LG, my mom pulak cucu lelaki yang ramai..girl sorang jer..hehe

Muzel Zay said...

Al-fatihah smuga roh nya dicucuri rahmat.amin. Last 2 weeks pun sy and my sis buat tahlil utk arwah mak.. Mode sedih plak.. Tata sis

Cikgu Eta said...

Mmg sedih adeeb tak dpt jumpa atuk...

~KB~ said...

LG...
I 'feel' u. My father passed away 3 months before his first grandson was born. And, he knew he was getting a grandson after 2 grand daughters. He kept on saying: Ntah dpt tgk cucu lelaki ntah tidak. Alas, Allah got better plan for him. Al-Fatihah to your Abah & my Papa.

Messy Mummy said...

Good way to 'be there' kak min. its always the effort i say.. Macam mana cara tak kisah.. Semoga arwah tenang di sana sbb anak2 selalu ingat... Al-fatihah...

Unaizah said...

Should be thankful for the technology, i guess. One question though - why Miss 12 dah tak blh makan all her fav foods soon?

Rozita said...

Syukur ada modern tech. Walau jauh, tapi terasa dekat.

Rasanya ayam LG tu lebih sedap kot dari KFC.

lemongrass said...

Kak Kasih,
Amin....

blu4sky,
Semoga doa kita dimakbulkan :-).

Kak Anymz,
Arwah meninggal sehari sebelum Christmas tahun lepas, masa saya balik M'sia utk jaga dia post op. Tapi dia meninggal post op, tak sedar langsung lepas op tu :-(.
Memang tak smepat saya nak jaga dia.

Dinas,
thank you :-)

Shahrizat,
Ha'ah, in a few days time :-)

Mulan,
jangan tarik nafas panjang2 sbb nanti bau busuk yg you hidu, hehehe....Kalau you dtg rumah I, baru boleh bau my KFC, hehehe

Whitecappucino,
Memang hiba sangat masa baca yassin malam tadi and saya dpt join sama, rasa dekat sgt2 dgn keluarga.

JieJ,
Thanks. Kalau semua cucu your Mum balik kampung, macam rumah di langgar garuda lah ye with all the boys, hehehe.

Muzel,
Bila tahlil tu dibuat utk orang yg dekat dgn kita, memang rasa sedih kan sbb teringat yg dia dah takde lagi dgn kita :-(.

Eta,
tu lah kan :-(.

KB,
Al Fatihah to both of them. May Allah place them amongst the chosen.

Messy Mummy,
It felt so good to be able to sama2 baca yassin ramai2 for him last nite. My Mak pun looked quite 'happy' to see me sama2 baca yassin with them.

Unaizah,
When it comes to things like this, I loovvveeee the modern things :-).
Miss 12 loves everything sweet and fudge like and she'll be wearing braces soon so tu yg tak dpt lagi makan her favourite food after this :-).

Rozita,
Memang betul, rasa dekat sgt bila baca Yassin sama2 malam tadi.
Ayam I takde lemak sebanyak ayam KFC so I guess terasa lah ayamnya lebih2, hehehe.

Rdimple said...

alfatihah buat arwah ayah LG..

nampak berseri seri sangat fries tu diselimuti dgn kertas merah, bukannya selimut tau .. :)

lemongrass said...

Rdimple,
thanks :-).
Selimut merah tu I terjumpa dlm cupboard so tu yg pakai menyerikan majlis, haha.