Saturday, 4 February 2012

Do I need a new one?

Pagi tadi we went surveying shopping Smile.

Kalau ikutkan The Other Half, dia nak terus beli tang2 tu jugak…

But ikutkan I, teramat lah banyak nya choice and I would like to have some more time to read the reviews of the products.

Alang2 nak membeli and nak pakai hopefully berpuluh puluh tahun, better lah beli yang the best within that budget range kan, hehehe…

Masa pergi kedai tadi, we have actually decided on the one we want but bila sampai kedai, we found out that  the capacity of the one we want is so much smaller than the rest of the gang so terus tak jadi nak ambik and beli.

What were we looking at?

We are looking to buy a new stove top and a new oven, heeee….

I think I pernah cerita sebelum ni yang the previous owner of the house ni jenis yang tak suka duduk kitchen sangat so they bought the most basic/ cheap oven and the most basic stove top when they were building the house.

So, bila we all bought the house, the old owner couldn’t even tell me what are the functions of the oven except fan bake and grill, padahal ada a few other symbols on the knob, hehehe.

So, kiranya dah setahun lebih lah I pakai oven yang cuma ada 2 functions sahaja you!

And lately, the oven door pulak has gotten out of alignment and everytime I nak tutup the oven door, I have to pull it up to align first, then baru tutup.

Banyak cekadak problematic betul his oven. Kiranya baru 6 tahun aje usia this oven so patutnya still macam baru lagi lah kan.

And nak jadi cerita, the company yang buat this oven pun dah bankrupt and you could not find their manual online at all.

Banyak kali dah I naik darah dengan this oven, hehehehe.

We wanted to get a Fisher & Paykel oven tapi the inside dia is quite small banding dengan oven lain yang the same size.

Punyalah banyak jenama kan, sampai tak tau nak pilih yang mana satu, hmmmm….

Smeg, Bosch, Miele, Whirlpool, Westinghouse, Electrolux….

The Other Half said to me, “If you could make really nice things for the past year with such a crap oven, can you imagine what gorgeous, yummy and delicious food you can make with a new fancy oven?

Hikhikhik….betul jugak cakap dia. Selama2 ni punyalah banyak benda yang I dah masak in that crappy oven which turned out really good so bayangkanlah kalau ada oven baru…….. Hahahaha Smile with tongue out

Like semalam, for dinner, I made pizza scrolls.

Jadi jugak pizza walaupun the oven was crappy. Habis jugak diaorang makan the pizza Smile.

IMG_5707

I cooked the filling first before spreading them on top of the rectangular pizza base.

Then, gulung macam gulung swiss rolls tu.

IMG_5698

Masuk kan dalam the crappy oven and tunggu sampai masak. But I have to make sure I shut the oven door properly each time or else all the heat will leak out, hahahaha….

IMG_5704

Kalau lah I ada oven baru, agaknya cantik gilerrrrssss my pizza scroll ni kan. Boleh buat sesape yang tengok tak lena tidur dok teringat aje and sentiasa meleleh air liur bila terkenang!

Wahkahkahkahkahkah, melodramatic habis!

Maybe, I don’t need the oven urgently kan since I could still cook and bake with this current hampeh one.

Should I tunggu sampai dia betul2 kong baru beli baru?

15 comments:

kasihredha said...

apa salahnya beli kalau memang berguna kan...lagi cantik le pizza dan kek nanti. Cepat beli..sementara hubby pun semangat nak beli..:)

whitecappuccino said...

dapat new oven nanti sure makin rajin LG yg dah sememnagnya rajin kan? maklumlah nak memaximumkan penggunaan oven tu..

Puteri Biru said...

belilah baru, boleh lah masak menu lagi da bomb. hehehe

My Life My World said...

So dah beli ker belum ni? Dah dapat oven dan stove barunanti, mesti banyak idea hidangankan. Tak sabo lah pulak :)

ameeza77 said...

apa lagi LG, dah dapat green light jgn tangguh2, nanti ader org ubah pikiran susah (pasal menghasut no 1, tanduk atas pale haha)

cahya indah said...

beli je a new oven, auntie LG. can't wait for new yummy food photos coming up on your blog..hehe. that pizza is so delicious-looking, especially with the cheese that melted..yums.

Unknown said...

Kak Min,

Sama macam kitorang sekarang..searching for a good oven sebab nak tahan lama kan?I like Ariston but dekat sini rasanya dah tak ada brand tu.My hubs prefer gas ones but for me apa pun boleh.Sebab dia nak gas oven? Ada bakhil sket nak bayar electricity..hahah!

cik tasukeecOklat said...

la? selama masak sesedap tuh pakai oven hampeh ker??hahah..
sOdap yO den nengok ye...hehehhe...
kalau saya, tunggu sampai da rosak baru beli baru...heheh..~

Cik Sibuk said...

bulan ni beli oven..

lagi 3 bulan baru beli stove top..stove top takpe..lebih kurang sama aje semua..

eh ke nak beli stove top yang sekali dengan oven tu?

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Kata orang, it's the cook that counts, not equipment. But according to my Abang Curtis Stone yang seksi itu, good equipment helps produce wonderful dishes.....betul kata Uncle Bruce kesayangan I tj. Beli ajelah....yang lama tu derma kat Salvos Shop. purrr....meow!

Arena said...

Beli jgn tak beli. Ada good oven lagi semangat gila nak try macam2 and be more adventurous.

Yazreina said...

look around closely... then decide properly... sbb even though boleh gune, still kena carik new one..:0oui

MULAN said...

beli....!!!

lemongrass said...

Kak Kasih,
hubby bersemangat nak beli sbb dia dah tak larat dengar I komplen kat dia pasal oven, hehehe.
Kalau beli oven baru, kenalah jadi lagi rajin membaking kan ;-)

Whitecappucino,
Itu yg saya takut Kak sbb takut makin gemukssss badan ni nanti sbb hari2 nak membaking aje, hahaha

Puteri Biru,
Hari2 I kena masak dinner yg guna oven lah nanti ye. Roast lamb, grilled fish, roast chicken, bake pasta..... hikhikhik...

Kak Acik,
belum lagi sbb banyak sgt choices, tak tau nak pilih yg mana satu, hahaha

Ameeza,
dia takkan ubah fikiran sbb dia kata dia dah tak larat nak dengar I komplen pasal oven crapola tu, hahaha.

Cahya,
I'm scared I will go on a baking overdrive after I've bought the new oven. Pastu, makin naik lah my berat badan nanti :-).

Unknown,
I think kat Australia ni still ada lagi Ariston kot but I didn't see that brand at the shop I went to. Maybe I have to go to a higher class shop kot, hehehe.
We used to have an Ariston dishwasher which tak ngam dgn we all so hubby I memang tak nak guna that brand again, hahaha.
But I think I will definitely stick to electric oven not gas sebab I teringat masa I kecik2 dulu Mak I guna gas oven, it was hell! hahahah

Cik Tasukeecoklat,
tu lah pasal, selama2 ni I masak (lepas pindah ke rumah baru ni lah) hanya gunakan oven hampeh saje! hahaha...

Cik Sibuk,
stove top tak mahal sgt so alang2 keluarkan duit, baik terus keluarkan banyak sekali, hahaha.
And kat sini, hanya qualified electrician and gas technicianyang boleh install oven and stove top so tu yang nak buat dua2 sekali gus :-).

Angelina,
Memang betul kat Abang Curtis itu, tu yg I beria2 nak beli oven baru. Mana lah tau, I will become like Nigella (minus the boobs and the fats) or like Poh, hehehe.

Arena,
which is not goood for my hips and my thighs and my tummy lah kan :-). Kena exercise more after that mcm tu kan :-).

Yazreina,
That's why I tak nak beli lagi sebab still haven't finished surveying yet. Once I've found the right one, baru boleh beli kan :-)

Mulan,
hahahaha

Rdimple said...

LG.. baik you beli wat standby jer.. dibuatnya tetiba oven tu nak kong.. at least tak la u menggagau... :)