Saturday, 11 February 2012

A day in the garden

Woke up this morning with The Other Half saying, “When I have the chance to sleep in, my body and my eyes don’t want to!

Hikhikhik….biasalah tu kan. Bila tau kita kena bangun awal, masa tu lah yang terasa mengantuk sangat2 and panggilan bantal sangat lah kuatnya.

So, since we were already awake quite early, we tackled the gardens.

We pulled out all the silverbeets (dari dulu I tak minat sangat2 silverbeets ni sebab it’s a bit bitter but The Other Half yang beria nak tanam sangat. Ended up dia pun tak minat with the taste, hahaha).

We pulled out some of the eggplants sebab dah tua and not flowering anymore.

We pulled out all of the tomato plants sebab most of them are not producing tomatoes anymore, buat menyemak kan the vege patch aje.

We pulled out the cucumber plants as well because they have reached the end of their cycles.

See, bila ada kebun ni, banyak kerja nak kena buat, hehehe.

But hasil dia pun banyak lah jugak kalau kita belai dia kan.

IMG_5884

Another rockmelon that is growing wild in the vege patch. This rockmelon pun weighs around 1kg kot. I nak tunggu sampai dia wangi baru petik. Segala pokok capsicums, pokok okra, pokok eggplants, diaorang dah belit!

IMG_5911

IMG_5912

Dah ada 5 biji tembikai growing now. And tembikai yang you can see tu must have weighed 3kg+ tapi still tak masak2 jugak.

Mak I kata kalau nak tau whether dah masak ke belum, tengok the stem of the fruit, kalau dah kecut and brownish, maknanya dah cukup masak and sampai masa nak kena petik lah tu.

IMG_5905

My most prized possesion, pokok kacang botol, heeeee….. But bila nak berbuah tu, wallahualam lah.

And The Other Half’s sunflowers.

IMG_5903

They haven’t followed the sun so far. Cuma facing the East aje!

IMG_5869

IMG_5878

IMG_5875

The Other Half kata he can’t wait for the sunflower to pollinate and produce seeds sebab dia nak try buat kuaci!

hikhikhikhik….

Nasib baik dia tak berangan2 nak buat sunflower oil you! Smile with tongue out

31 comments:

kasihredha said...

cantiknya sunflower tu...
nanti kalau dah jadi kuaci ...sure bestttt :))

marinahunny said...

Sukanye sy tgk rock melon dgn tmbikai tu...

ibh said...

Beso2 buah tembikai tu kak. Suka betul tgk hasil tanaman akk ni. . Heee. . Nnti klu dah jd kuacinya tu, jgn lupa tayang ya. . :-)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Min..berbudi ngan tanah,berbaloi2 hasilnya.Bestnya klu dpt makan tembikai yg ditanam sendiri.
Sejukkkk tangan min & HB dlm bab2 tanam menanam ni.Klu dok kat kg..mesti penuh ngan mcm2 tanaman yg diusahakn oleh min & HB

susumanis said...

LG..nak kasi manis rock melon n water n water melon tu siram la gan air gula..hehe..joking lah..nway mmg catik btol sunflower tuh..mmg salutes to both of u lah :))

Ayu said...

Hahhahaha.. Aduhai. Kalau sampai tahap boleh buat sunflower oil tu, lepas ni kena tanam padi, tanam ganduk la pulak Kak.. ;p Just kidding! Anyway, seronok tgk garden yg ada mcm2 hasil.. :)

wanie said...

klu dah buat sunflower oil tu jgn lupa nti pos blk malaysia ya kak..

whitecappuccino said...

cantik sunflower tu! suka akak tengok rockmelon n water melon tu.

Papa, Mama & Azra said...

Cita2 nak buat cooking oil tu mmg kelakar hokay...haha!!!

ADEEYA said...

Emm lawanyaaa sunflower tuuuu.

Missnote said...

As-salam kak LG.Rindunye nk jenguk blog akak.Lately internet bikin hal.Huhu.Sunflower itu cantik!Saya pun ada tanam sunflower.Baru tumbuh dlm 15cm.Hahaha.

lemongrass said...

Kak Kasih,
kalau jadi lah, hehehe.

Marinahunny,
We all pun tak sabar nak merasa rockmelon n watermelon tu.

Sue,
wahahaha, rasanya tak menjadi kot sbb we all mana pernah buat kuaci :-). Tembikai tu memang besar, tak tau bila boleh merasa.

Atie,
Salam. Alhamdulillah, banyak jugak yg we all tanam menjadi so far. Tapi ada jugak yg tak menjadi, hehe

Susumanis,
Mak I kata kalau nak bagi watermelon tu manis, bila dah nak dekat2 masak, jgn siram dia sgt so buah tu 'kurang air' and tambah manis :-).

Ayu,
hahaha...tak kuasa I nak buat sunflower oil tu, beli lagi senang :-).

Wanie,
Kalau tiba2 hubby beria2 nak buat sunflower oil, I akan belikan aje sunflower oil utk dia kat kedai, lagi senang mcm tu, hehhee

whitecappucino,
sunflower ni memang cantik kan, dgn kuning nya and besar nya :-)

Papa n Mama Azra,
hehehe...nasib baik dia tak sampai bercita2 setinggi itu :-)

Adeeya,
Sunflower ni memang flower yg sgt gorgeous :-)

lemongrass said...

Missnote,
Wassalam. Tak lama lagi besar lah sunflower you tu :-). Pastu boleh buat kuaci beramai2, hahaha

Missnote said...

Kak,saya import kuaci dr ladang akak jelah.Hehehe.

Kay Masingan said...

napa sunflower tu bersatu menghadap belah sana ja? lucu pula tengok..hehe

Alin Zabidin said...

Wah! Wah! Wah! Bestnyer... Teruja tengok semuanyer...Tahniah! Tahniah!

Unaizah said...

Berbakti kepada tanah blh tuai hasilnya.....

thah salleh said...

bestnya ade kebun...

zarin said...

bestnya kebun u ada rockmelon..i suka tuh :D
kat sini rockmelon sungguhlah mahalnya

Aidah said...

luv the sunflower...

Azian Elias said...

YA ALLAH..ni pasar ke belakang rumah Min.. Rock melon ada, sun flower ada..Subhanallah.. rajin nya u all berdua nii..

Shereen said...

I so geram tengok kat rockmelon tu!!This year we tak tanam secara besar-besaran ( ahaks! ) as we were not home much since September.Even the few tomato plants we have, tak terjaga and the birds are having a carnival eating them all.It would have been a brilliant summer for planting here in Auckland as this year's summer is very mild.Lots of rain and redup compared to previous years.What a waste!

Zaitun said...

Subur betul pokok watermelon tu patutlah buahnya besar.

Kak Zai pernah tanam pokok bunga matahari tapi tak tahu nak buat kuaci.

ummu said...

Salam LG
Wah macam2 ada,memang best macam ni.
nak nak sunflower tu,tengok pic dia teringat si biji kuaci.he he

MULAN said...

wooohh... ada watermelon di situ...

Rdimple said...

waaa... kuningnya... i suka sgt sunflower ni...

SOHO Mama said...

Betul..nasib baik dia tak nak try buat sunflower oil hehheh. You have a lovely garden. Ni la one of the items in my To Do List. Or more to Things To Do Before I Die :P

lemongrass said...

Missnote,
berjanggut lah you nak menunggu kuaci hubby I tu, hahaha.

Kay,
tu lah, we all pun heran kenapa dia pandang East sahaja. I thought sunflwers will follow the sun kan :-)

Alin,
kat sini ramai orang tanam sunflowers kan, besar2 and cantik2 :-)

Unaizah,
ada yg boleh tuai cepat, ada yg kena tunggu berbulan2 baru boleh merasa :-)

Thah,
memang best ada kebun bila menuai hasil aje lah :-)

Zarin,
kat sini tengok musim, sekarang rockmelon tgh murah sbb Summer kan. I pun suka sgt2 rockmelon ni banding dgn honeydew melon tu.

Aidah,
they are majestic flowers kan :-)

Kak Yan,
bila Summer aje yg macam pasar, hahaha.

Shereen,
Oh what a pity! I know my friend yg tinggal kat Hamilton said her veges were so abundant this year esp her peas. We have been having lots of Summer rain here in Perth as well which is really good :-)

Kak Zai,
we all pun tak tau mcm mana nak buat kuaci but hubby I tu lah, beria nak cuba, hehehe

Ummu,
masa kecik2 dulu, seronok sungguh mengunyah kuaci dgn kawan2 sambil duduk bawah pokok, hehehe.

Mulan,
ada, but tak tau bila nak masak nya :-)

RDimple,
I suka sunflowers yg giant ni. Yg versi kecik2 I tak minat sgt.

SOHO Mama,
I think he knows his limitation, tu yg tak berangan nak buat sunflower oil, hahaha.
Having a garden can be very therapeutic :-).

shah_izan said...

woyoooo besonye rockmelon n watermelon tu..
sya teringin nak jd pekebun bjaya stiap kali tgk blog sis
tp lepas dari tu ... heheheh hampeh....

knv said...

kak, later2 you can be a full time farmer la gitu hikhikhik! tapi kena bela pony la dulu :P

beautiful sunflowers!!!

lemongrass said...

shah_izan,
Hehehe...I pun bila tengok gardening shows, memang rasa teruja nak tanak segala mcm benda. But, angin malas slalu melanda :-)

knv,
hahaha...hubby I kata dia nak beli farm and duduk kat farm. Tak kuasa I nak jaga kawasan luas giler with segala macma binatang ternakan :-).