Thursday, 16 February 2012

By comparison…. ^___^

I still haven’t got the courage to kopak open the watermelon, hehehehe….

The Other Half and The Little Misses dah suruh I potong but I said to them, tunggu lah weekend ni… Smile.

And if you still don’t believe the weight of the watermelon and the size of the watermelon, here are some more proofs.

.

.

.

.

IMG_6013

See! It’s bigger than Miss 8’s head! And her head is not that small either.

(I should have asked The Other Half to put his bald head next to the watermelon kan, baru lah betul2 boleh compare, hahahahahaha).

IMG_6012

I love you watermelon but I can’t wait to taste you Open-mouthed smile.

Semua orang still rasa teruja sangat2 sebab tak pernah we all dapat tanam tembikai sebesar ini, heeee.

Last time we all tanam tembikai, we tried planting the seedless variety and it didn’t grow well at all, hehehehe….

Yang this one, I think ada biji kot. Dah lama tak makan tembikai berbiji Smile.

Nasib baik takde sape curi the tembikai sebab the watermelon plants are outside our house, in the front garden. Kat sini mana ada pagar so sape2 yg lalu lalang boleh ambik but Alhamdulillah sempat jugak tunggu dia masak.

And for dinner pulak, I made chicken and prawn potstickers/ gyoza. Makan dengan mee kering yang kena curah dengan kuah panas tu.

IMG_6018

I carik2 roast chicken flesh on it and celur some bok choi.

IMG_6024

IMG_6026

Sayang nya, I takde the sizzling plate so mee we all ada yg still rangup and ada yg soft.

Seperti kata The Other Half, “9/10 for effort but 6/10 for outcome of the noodles. But I love the potsticker dumplings!”

Hikhikhikhik…. next time kena tunggu ada sizzling plate baru boleh buat lah Smile.

16 comments:

Nurul said...

amboi sedapnya kak.. macam ni ari2 sy kena tipu sikit kat myfitnesspal punya diary. :P asek terliur je tgk makanan akak.

MULAN said...

oohh... I suka betol semua jenis dumplings ni.. tapi tak rajin amat nak buat..

I ni malas, I will celur mee sampai lembut & curah the gravy panas2 atas mee tu.. heheh..

cepat la potong watermelon tu..!!!

blu4sky said...

LG, geram tgk watermelon tu..dah terbayang2 watermelon juice..haha

kasihredha said...

kalau kat malaysia dah lama kena curi tembikai ni ,apalagi tak de pagar.
tak sabar nak tgok isi dia :)

whitecappuccino said...

watermelon tu dah jadi bahan pameran la pulak..hehe..nasib baik akak tak mengidam hahahaha! serius terliur tengok mee tu!

Muzel Zay said...

Ade je idea akak nk msk yeh..Best arr!

umiyumi said...

Salam Kak LG, kat sini tu yg bagusnya kan.. walaupun tak ada pagar, tak ada org nak kacau. :)

Cik Puan Hafiza said...

kalau pakai mee tu, kadang saya masukkan terus dalam kuah, sebab takde hot plate kan, nanti mee nye keras..

kucingorengemok said...

i nak cubit je pipi budak tu... almost nak sama bulat dengan watermelon! hehe

Zalia said...

besar kan tembikai tu... x tau brp lama nak kena abeskan... hehehe

susumanis said...

comel lah model watermelon tuh..hehe

penDragon said...

besar amat watermelon tu. kalau ada sizzling plate baru best..makan masa tgh berasap2

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Imagine the possibilities - kek tembikai, jus tembikai, fruit salad, cupcake tembikai, apa lagi ye? The problem with tembikai, esp in the hot summer months, once dah belah kena habiskan cepat. Or else cepat "basi". Or, bawak ajelah half to masjid. purrr....meow!

azYda said...

sis..

what my mum always do utk hidang this kind of mee, dia masukkan kuah (kira-kira untuk sorang makan) dalam another periuk kecil, panaskan sampai ala-ala menggelegak dan masukkan seketul mee dalam kuah panas tu.

bila dah agak lembut, al dante if you like~ baru dia masuk dalam mangkuk. pecahkan sebijik telur during the process.. pastu hias laa with the garnishes.. :)

matbond2 said...

Kopak je la Wtermelon tu.... tension betul dok menunggu nak tengok isi nya macam mana. Ish buat suspen pulak budak ni...

lemongrass said...

Nurul,
I pun hari2 tipu, hahaha ;-)

Mulan,
tu lah, it was my mistake. I thought nak celur mee tu dulu butI tak pernah guna that mee so takutk bila celur, terus jadi lembik sgt2. Takpe, next time buat, kena celur dulu :-)

Blu4sky,
hehehe...next watermelon yg ripe, I nak buat juice lah pulak :-)

Kak Kasih,
kat sini pun, kalau tak bernasib baik, kena curi jugak but less likely than kat Msia lah :-).

Whitecappucino,
We all tgh jakun sgt Kak sbb tak pernah dapat watermelon sebesar itu, hahaha.

Muzel,
Kdg2 pening jugak nak fikir nak masak apa sbb hari2 kena masak kan so memang kering idea :-)

Umi,
memang kan, tu yg we all tanam jugak kat luar walaupun ada jugak rasa cuak takut kena curi :-)

Hafiza,
next time I pun nak buat mcm you jugak, to make sure mee dia jadi lembut habis :-)

KOG,
Perut dia memang dah sama bolat dgn watermelon itu! Hikhikhik

Liz,
nasib baik we all bawak separuh pergi masjid so habislah jugak. Klaau we all aje yg makan, mau lah kot seminggu pun tak habis2, hehe

Susumanis,
model tka berbayar ;-)

Pendragon,
kat sini ada jual sizzling plate tp mahal ya amat. Tak sanggup I nak beli cuma utk digunakan sebulan sekali maybe, hehe

Angelina,
you are right, masa tgh Summer, memang watermelon cepat basi so memang kena put in the fridge all the time. That's why I malas nak kopak awal2 :-)

Azyda,
another cara yg bernas utk masak this kind of mee kan. Definitely akan lembut :-)

Matbond2,
hahahaha