Wednesday, 15 February 2012

It’s finally ready

We would like to welcome to the world our new ‘baby’ in the house….

Our first watermelon harvested from our front garden Smile.

IMG_6009

Beratnya mengalah kan baby baru lahir aje!

(Macam berat Miss 12 when she was 3 months old, hahahaha….)

Punyalah jauh lari from the weight I assumed the other day kan, hehehehehe….

Ingat tak my post a few days ago about our rockmelon and our watermelon.

Well, tadi I jenuh mengoogle cari ‘how to find out if your watermelon is ripe’.

Manalah we all tau bila nak petik kan so once I’ve read all the tips on how to assess the ripeness, I pun pergi lah tengok our watermelon itu.

The watermelon ticked all the ripe assessment boxes so I pun dengan hatiyang sungguh teruja, terus lah pi potong that fruit from the plant.

Punya lah giler berat I mengangkut bawak masuk dalam rumah, hahahaha.

And when I put it on my kitchen scale, it showed ‘Err’ which means error so maknanya lebih berat dari 5kg lah tu.

Pastu, teringat our bathroom body scale.

When Miss 8 and I saw the numbers yang tertera, punyalah ‘whooppedeedoo’ we all happy sakan, hahahahaha…..

But I tak berani nak kopek open lagi sebab kalau dah belah, mesti kena habiskan cepat2 kan Smile.

I rasa, berat kulit aje kot ni, heeeee…..

(Arwah my Nenek dulu slalu buat sayur dish from kulit watermelon part yg putih tu but I tak sempat nak belajar dari dia macam mana nak buatnya).

Nasib baik lah semua orang kat rumah ni suka watermelon so taklah I sorang2 kena habiskan 7.4kg tu kan Open-mouthed smile.

For dinner tadi, I made ricotta, feta, chicken and spinach pie.

IMG_5985

I was a bit malas to make it into tiny little pies so I just made it in a cake tin. Senang kerja!

I used puff pastry for the bottom layer and the top layer. I guess if you use filo pastry and not put chicken in the filling, it will be like the Greek spanakopita lah kan.

But I didn’t have any filo pastry and puff pastry was way easier to handle anyway.

Bila nak makan, just cut it into slices macam potong kek.

IMG_5994

IMG_5992

We had it with ratatouille and garlic bread.

IMG_5997

I cuma makan 1/8 aje, itupun dah cukup kenyang.

IMG_5999

The Other Half makan 1/4 baru kekenyangan

tu yang dia kena kayuh basikal pergi balik kerja hari2 so badan dia tak membelon semula from eating too much food, hehehe.

17 comments:

kasihredha said...

wauuuu 7.4 kg??? berat tuuu...jgn lupa upload gambar isinya pula ye :)

Cheq Sue said...

amboi...kalah org farming ni kak min, smpi 7 kg ++... macam2 boleh buat tu

Huda said...

cepatlah potong buah tu, tak sabar nak nengok isi dalamnya..

zarin said...

beratnyaaaaa!! tak sabar nk tengok isi kandungannya hiks ;-)
red ke yellow watermelon ni?kalau yellow kulit dia nipis je kan

MULAN said...

wohhoooo.. 7kg..!! now Kerteh dah panas terik, rasa nak telan semua w'melon tu.. cepat potong..!! hehe..

ameeza77 said...

besonyerrrr! minta2 manis la yer, mcm nak minta sebelah aje from u heheh + nampak sedap pie u, lagi2 bila dah nampak keratan rentas gitu ^.^

susumanis said...

mcm mcm bole buat tu lg..nkm cam tu je, juices dll which LG lagi terer..msk contest peladang jaya leh menang nih..hehe

umiyumi said...

Salam Kak LG, wah tahniah dah tuai watermelon tu.. beratnya! kat sini mmg besar2 kan buah ni. haritu try beli sebiji jenuh 2 hari juga nak habiskan. :)

Messy Mummy said...

Hebatlah hasil kebun. 7.4kg lagi tuh.

KakMin tak yah potong lahhh.. boleh buat dumbbell tuh.. Hehehe..

Anyway dah potong kasi tunjuk yer :)

whitecappuccino said...

wah!! beratnya! tak sabar nak tengok isinya..esok ek nak belah??

wanie said...

potong..potong..potong..cepattttttttt..kak saya tau cam mana nak masak kulit w.melon tu..sedap tu..!

intaNadia said...

sedapnye masak kulit watermelon...yg saye penah wat kena tumbuk peppercorn ngan bawang merah dan sedikit ikan bilis...pastu masak mcm sup...cara yang same digunakan untuk masak labu air =)

Rin said...

salam kak LG,
mak saya pun selalu masak kulit putih tembikai tu...
tumbuk ikan bilis with bawang putih, masuk dalam air mengegelegak and letak kulit tu. then tambah lada sulah/lada hitam, daun kunyit/selasih (mana yg kita prefer la)and garam.

penDragon said...

mak aaii....beratnya watermelon!! kalau jual tentu mahal!puff pastry tu akak guna yg ready made ke?

tinie said...

beratnyer.....berbaloi membelai pokok nye.... cepat lah potong k.min... nak tengok kat dalamnyer.........

lemongrass said...

Kak Kasih,
tunggu weekend ni, baru kita buat pesta tembikai ye, hehehe :-)

Huda,
Tu yg I takut nak potong, takut keciwa tengok isi dalamnya yg tak seberapa aje...

Zarin,
yg ini versi red sbb kat sini watermelon semua red aje, tak pernah jumpa yg yellow, hehehe. But not seedless though.

Mulan,
I kena tunggu Monday ni when the temp reaches 39 baru boleh potong tembikai, pastu barulah best giler makan tembikai masa panas2 kan, hehehe

Ameeza,
tu lah kan, hopefully manislah or else buang karen aje tunggu berbulan2, hehehe

Susumanis,
kalau masuk contest peladang berjaya, kena tunggu melon tu cecah 10kg kot baru boleh menang, heeee...

Umi,
memang watermelon kat sini besar2 betul. Bila balik Msia, rasa kecik sgt2 tembikai diaorang, hehehe...

MM,
kalau I buat dumbbell, terus jadi lengan Malek Noor lah. 1kg dumbbell pun I lenguh nak angkat for more than 10 minutes hahaha...

Whitecappucino,
weekend kot baru belah, boleh terus buat pesta makan tembikai breakfast, lunch and dinner :-)

Wanie,
nanti I dah potong, I pos kulit tembikai ke you ye pastu you pos balik lauk yg dah siap masak, hehehe

IntanNadia,
rasanya lebih kurang mcm tu kot yg arwah Nenek I masak. Orang Jawa panggil masak bening :-).

Rin,
Salam. Kiranya ramai jugak lah ye yg pernah makan kulit tembikai buat sayur ni. Mak I tak pernah masak, cuma arwah nenek aje masak dulu2, tu yg I tak tau nak guna.

Pendragon,
Kat sini watermelon tgh murah, around 80 cents/kg so kalau jual, tak berbaloi betul, heee.
I guna puff pastry yg ready made kedai mari aje :-).

Tinie,
memang berbaloi membelai dia hari2, tiap2 pagi and petang I borak2 dgn dia and belek2 dia, hehehe

Tasha said...

kalau bukak kedai western food dkt mesia gerenti sye dtg!

ehehe~~~