Sunday 6 November 2011

How was your Eid Adha?

I hope everyone had a blessed Eid Adha today.

And to those who will be celebrating tomorrow, have a good one too.

We did end up going to Masjid Rockingham this morning.

But punyalah ramai manusia at the masjid, sesak sangat2 inside and outside, hehehe….

I bawak mee goreng and chocolate baubles to the masjid.

We didnt get to rasa either of them sebab by the time we got to them, dah habis.

(either mee goreng and the choc baubles I tu sedap sangat or like I sais earlier, ramai giler manusia so more manusia than food tu yang semua habis cepat Smile).

And bila dah sesak2 tu, walaupun we all all bawak camera, tak kuasa I nak keluarkan and ambik gambar, hahahaha.

So, takdelah gambar I and The Little Misses yang sungguh ayu berbaju kurung pagi tadiSmile with tongue out.

Ini lah rupa chocolate baubles yang I buat tu. Recipe I ambik kat sini but I just guna leftover choc cuppies yang I simpan dalam freezer.

IMG_3534

IMG_3539

Sape suka dessicated coconut, surenya akan suka this cake.

I tak masak anything special for dinner hari ni sebab ada sikit malas….

Actually esok I ada potluck jamuan raya, tu yang malas nak masak special hari ni.

We had chicken burger and chips and salad aje.

(orang kat M’sia makan sup tulang lah, lontong lah, soto lah…)

IMG_3544

IMG_3543

I punya ada special sikit, ada telur goreng Smile.

And I also made samosa. I ikut recipe and cara2 nak buat kulit samosa tu dari sini. I suka sangat tengok youtube makcik Manjula ni sebab memang menjadi recipe dia.

IMG_3552

IMG_3550

lebih kurang karipap lah but kulit dia lain sikit. Ada samosa yg guna kulit nipis mcm kulit popiah tu but yang ni version lain sikit.

12 comments:

3E said...

Salam Aidiladha buat Kak Mynn dan Family ya.....
Memang we all kat Malaya ni kenyang makan segala jenis masakan yang berunsurkan daging....:-))

blu4sky said...

salam aidil adha mynn...
i lagi lah takde masak apa-apa.. pagi tadi semua instant..nasi himpit nona with kuah kacang yang tinggal preheat je.. the frozen kuah kacang seriously sedap.. lemang yang dibakar di tepi jalan ngan serunding.. after zohor ada kenduri plak kat masjid..balik dari masjid, jiran sebelah bagi lontong dua tupperware... lagi lerr tak masak.. dinner tadi pun masak lauk je :p

kasihredha said...

ok lah tu...akak pula tak masak apa2..makan yg MIL masak jer(bertuah punya menantu)
Biasa le kalau MIL masak...kami makan bertambah2(menantu tak tahu malu...hik2)

Norliza said...

Salam Min
Selamat Hari Raya Korban to you and family. I pun masak simple jer... daging masak kicap, lauk lemak kobis and sambal telur rebus....dan jgn lupa ketupat Adabi.. haha senang punya kerja. Tak kisah lah kiter makan aper hari raya haji nie.. asalkan kiter dapat berkat hari nyer yg mulia... Insyaallah!

HomeKreation said...

Selamat Hari Raya Aidil Adha Min. Nice culture there bawa food gi masjid. Kat Miri ni takda pun org bawa food waktu gi sembahyang.

HomeKreation said...

Nice Samosa!

eliyaezlinalias said...

Salam aidiladha kakLG~~~

siti.fizzie.fizz said...

Selamat Hari Raya! Those samosa's look wow! You guna apa untuk the sauce?

blogresipi.com said...

Selamat hari raya buat kak LG dan family :)
Ijan

indahhouse said...

Salam kak LG,
Salam aidil Adha buat kak, TOH, dan little princess.

Subhanallah, sejuka hati mndengar kak LG bawa makanan ke masjid. Kat sini, mmg pihak masjid dah siapkan makann, sbb ramai org menunggu utk ibadah korban. My FIL cakap, jemaah smbhyg raya tahun ni kurang (saya cuti, hihi..) Ramai yg tak balik kmpg raya haji tahun ni.
Kalau kat Perth masjidnya nama apa, kak? Sejuk hati bila dgar ramai orang semayang raya. Ibadah korban kat sana macam mana?

Kay Masingan said...

salam aidil adha ..:)

Rozita said...

I suka baca bila U tulis pasal pergi masjid kat sana. Nanti tunjuk la gambar gambar U ke masjid eh !