Monday, 28 November 2011

Mind boggling????

Have you ever seen a photo or something that makes your eyes terbeliak and go Surprised smile???

I have (banyak kali dah, hehehe..).

And pagi tadi, I saw something that made me do just that…

And nasib baik lah sekarang ni semua handphone ada camera so dengan segeranya I pun ambik lah gambar nak tunjuk kat you all (mentang2 lah ada blog, semua nak tayang kat blog kan Smile with tongue out)…

(but at the same time, I ambik gambar sembunyi2 sebab takut kena marah dengan tuan empunya kedai, hahahaha).

Jom kita sama2 beliakkan biji mata tengok gambar kat bawah ni

28112011007

Can you see apa yang membuatkan mata I terjegil tadi?

No….not harga the fresh lime….

No….not harga the red chillies….

But…harga the hot chilli or chilli api itu!

$69.99!!!!!!!!! (It was not a typo error tau and neither was it $6.99/kg).

I rasa harga ni macam betul2 tak munasabah kan. But I guess there’s a few other food yang mahal macma ni jugak. I think pine nuts pun lebih kurang jugak harga dia with this chilli.

(I boleh beli satu soft leather handbag or a basic breadmaker or a square corelle set or a few Tefal frying pans or a few pieces of Royal Doulton with that money!)

So, bila I nampak how much the chilli costs, I pun terus lah zoooom ke Bunnings (my favourite store, hehehe).

And this was what I bought which I straight away planted in the new garden bed…

IMG_4111

Puas I cari the seedlings for the normal chilli api tapi tak jumpa so I pun belilah this ‘black pearl’ chilli, hikhikhik….

The label says that it’s one of the hottest chillies but we’ll see once it has fruited whether it’s pedas or not.

(cepat lah kamu membesar bagai johan so I boleh jual you for $70/kg jugak, muahahahahaha…)

And sambil menanam, I menuai…

dapatlah hasil ini tadi…

IMG_4106

a couple of shallots, some cherry tomatoes, some sugar snap peas and some kangkung.

So, tadi i masak nasi goreng guna kangkung, shallots, the peas and the tomatoes!

IMG_4117

IMG_4123

Sedap betul rasa kangkung ni tadi sebab dah lama tak makan kangkung, hahaha….

38 comments:

kasihredha said...

bukan saja mata yg tiba2 membulat...mulut pun ternga nga melihat harga cili api tuh...huhu..
mahalnyerrr

wauuu semuanya fresh dari ladang...best2...nasi goreng kangkung

Asmara said...

org OZ makan pedas jugak ke eh? ke rare food hot chilli tu? kalau musim lain pun mmg harga camtu ke eh?
*eh byk lak soalan. sbb mmg terjegil jugak mata nih. hehe..

Choco Ani said...

Salam.. isk isk mmg terkejuttzzz kak ani harga chilis tuh.. ;)

an15 said...

hehehehehe.... i ada beli sket last 2 weeks (about 5 dollar for brape bijik ntah), konon nak wat sambal belacan tp sebab nak makan sorang rasa mcm x imbuh lak ng harga. last2 perap je dlm peti.

lemongrass said...

Kak Kasih,
tu lah I pun buntang biji mata tengok harga chili tu tadi. Nak pegang pun takut sebab mahal sangat, hahaha.

Asmara,
Orang OZ ramai yg kuat pedas, lagi kuat dari I :-). I rasa maybe sbb tak cukup stock chilli at the time being, tu yg diaorang naikkan harga habis2. Bila nanti dah banyak stock, turun lah harga dia :-).

Kak Ani,
memang sgt2 mengejutkan kan :-).

Anis,
hahaha. Sanggup you beli, mahal sgt2 kan. Nanti lah, tunggu my chilli berbuah, baru kita makan sambal belacan puas2 ye! I buat party sambal belacan nanti :-)

JaSSNaNi said...

omakkkaii.. mmg terjulor kuar bijik mato ni.. takot lah kalau camtu harganya.. nampaknya lepas ni kalau tanam sendiri lagi bagos kan.. :) banyakkan sket baja tu, biar banyak buah cilinya.. :) ehehe

Noir said...

that's just insane!

Nanak said...

wowowowow...mahal gilerrr..ahahaha..nsb baik i jenis tak mkn pedas..

ayang said...

biar betul biar betul betul.. tetiba rasa nak pi buat bisness cabai melaka kat sana lak. Emm.. rasa2 ramai tak customer ayg akan dpt selain akak.. heheheh

DeLancrettLurpak said...

lengkaplah kak LG punya nasi goreng, siap ada tauhu tu. Ni kalau jual dkt kedai,berapa la kena charge, hehehe

Just.wanie said...

baru baca 2 ayat dah terkekeh2 gelak ...

adoilaa ..

nasibla ddk kat m'sia ni syukurrrrrr heheheh!

Cat-from-Sydney said...

I'll never look at cili api at the pasar malam the same way again. Yeay...malam esok ada pasar. purrr...meow!

Yan said...

mak aiii... mahai nya min oiii.. patut sanagat lah awak bertani tu.. berrbaloii..

Rima said...

eh eh memang harus nak kena tanam lah jawab nye.. last weekend i wanted to buy a few pot of herb plants.. si rosemery cost S$17! i tengok terus tak jadi beli.. ku balik dgn pokok basil and pandan ajer hahaha

Best eh.. pikir nak masak aper and tinggal cari kat kebun ajer.. jeles!

Yat Maria said...

Wahhhh LG...leh kayo ni..jadi tokey cili..

Alin Zabidin said...

Apa? Tadi baru pergi IGA lupa pulak nak tengok kat situ harganya berapa? Alamak, tak makan sambal belacanlah nampaknya minggu ni?

Ummi said...

Assalam Min, apa kabar? Maaakk oiii, akak terbeliak mata gak baca harga Min tulis tuk cili tuh...adeeei...x pasai2 terus tumbuh cili kat rumah ek..hahahhahaha... Pasni leh jual gak la kalau x abis makan Min kaan...hehhee.. Adeeeii tgk nasi goreng kampung hasil mahsul ladang Min tu menyelerakan pulak.. :))

MULAN said...

molot i pon ternganga tengok harga tu.. gila punya mahal.. u tanam byk & jual..

Muzel Zay said...

salam Kak LG..tibe2 sy rase nk mgusahakan ladang cili and export ke Aussie la..akak jd dealer kt sana yeh...muahahha

blu4sky said...

mak aii..kalau convert gi RM mmg dah sama harga ngan emas or lagi mahal dari emas.. seriously that is way too expensive... cepat LG..cepat buka stall cili.. :p

T said...

Did you grow your kangkung? Best, best.

If I were the seller, I would advertise it per 100g rather than per Kg. hehehe. Or price it per batang or bunch. at least, tak sepengsan tu nak tengok harga.

Hopefully the chili from your garden will mekar berbuah.

Rozita said...

Fuuyoooo !!! Dahsat rega dia. Memang patut u bertani. Dapat makan fresh lagi.

Rozita said...

Fuuyoooo !!! Dahsat rega dia. Memang patut u bertani. Dapat makan fresh lagi.

zany said...

lepas ni jangan lupa belai-belai pokok cili tu dengan penuh kasih sayang supaya hasil menakjubkan untuk tahun ni, hehehe

Aida78 said...

makkk iiii mahalnya mcm x makan cili pon x pa kot...mahalnya

Dinas Aldi said...

Masyaallah, mahai berapi! Rasa nak pengsan tengok!

Rasa nak eksport cili ke Ostolia pulak, kehkehkeh!

Mama Rocks said...

patut la mat salleh tak makan pedas ye hehehe

eliyaezlinalias said...

isk isk isk...
bila tgk menda camni, terasa nikmatnya ujan batu di negeri sendiri...alhamdulillah...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak LG,
Ayu pun tengangaaaaaaaa....hik3 kat sini harga cili naik gak, tapi idok ler smp terbeliak mate.....muehehehe...

Lagi membakar semangat petani lemongrass;)

FMT said...

Kak LG, mmg mahal pun cili sekarang. Cuma kawasan rumah kami kurang 10 dollar dari tu. Jawabnya, saya beli cili api frozen dari Indian Grocery. Jadi la dari tak bercili. Jimat pun jimat.

Gebera said...

Kak LG, kata somi sayer... cili bulat ni mmg PEDAS GILERR... tapi rasa and bau dia TENGIK sgt... Kalau nk buat sambal kicap n masak lemak cili api...KUREENGGG arr... xkan sesedap cili api... nk ke kalau kami courier kat akak! AHAKS!! ;)

lemongrass said...

Nani,
kalau mak pak I tengok harga tu, mau lah dia suruh I tanam berpuluh2 pokok cili, hehehe.

Noir,
I know. But you know what, maybe there are people somewhere out there who would still buy at that price thus the reason why the grocer could hike the price up so much. But definitely not me, i'm not that insane, hehehe.

Nanak,
hehehe...selamat you kalau duduk sini, tak lah rasa kempunan nak makan chili :-)

Ayang,
kalau you buat bisnes cabai kat sini and jual murah, sure laku gilerssss! hehehe

Lurpak,
kalau nasi goreng I ni, adalah kot $8 or more kot sbb mcm2 ada :-)

Wanie,
hehehe...baru lah rasa betapa nikmatnya duduk kat Msia kan :-)

Angelina,
next time you pergi pasar malam, buy some cili api for me ok :-)

Kak Yan,
tu yang giat we all bertani, sbb tak larat nak bayar $70 utk sekilo cili api, hahaha

Rima,
Mahal nya the rosemary, buat dari emas ke? hehehe. Luckily lah my rosemary dah makin besar :-).

Yat,
memang ku selalu mimpi2 jadi kaya, hahahaha

Alin,
Kat IGA tu kdg2 takde sbb takde demand kan. But kat kedai cina ni memang teruk betul lah, mahal gilers.

Kak Ummi,
Wassalam. Saya first time tengok harga cili tu pun terkejut habis. Macam kat kedai jewellery bukan kat kedai sayur aje rasanya, hehehe.

Mulan,
nganga jangan tak nganga, hehehe

Muzel,
kaya kita kalau dpt usaha ladang cili kat sini, hahaha.

blu4sky,
Next time kan, I nak semai benih cili awal2 dlm green house, pastu bila anak2 pokok tu dah besar, boleh bagi kat kawan2, pandai2lah diaorang jaga sampai besar. Tak payah I jual cili sbb semua dah ada pokok cili, hehehe

T,
yes we do grow our own kangkung :-). The sellers do sell the chillies in small packets as well which dont 'seem' so expensive :-). But when they longgok it that way, memang pengsan :-)

Rozita,
tu lah main reason we all bertani ni, tak larat tengok harga some things, hehehe

Zany,
hari2 akan I borak2 dgn pokok cili itu, dont you worry! Hahahaha

Aida,
we all still makan chili, but yg cili kering jadi kan cili boh aje lah, hehehe

Dinas,
Kalau you tunjuk kat Cek G, mau terkejut terus dia kan. Terus dia tak dpt nak buat kari, hehehe.

Mama Rocks,
Mat Saleh makan pedas but bukan cili api kot, diaorang makan cili jenis lain, hehehe

Eliya,
Nasib baik I ni tak kuat pedas so tak lah rasa sedih sgt2 tengok harga cilu api mahal mcm tu, hehehe.

Ayu,
hahahaha...Apasal entah cili tu teruk sgt harganya skrg. Pengsan orang2 melayu kat Perth ni sbb kena tahan tak boleh makan cili :-)

FMT,
I pulak beli dried chilli aje and just guna cili boh aje nak masak apa2. Luckily I dah buat cili jeruk masa cili hijau masih murah dulu :-)

lemongrass said...

Gebera,
oh ye ke bau dia tengik. Habis lah macam ni, takde sape lah yg lalu nak makan kan. Tak boleh lah I jual, hahaha.
Takpe, I dah jumpa biji benih cili api tadi :-).

Hani said...

Mak aihh..mahalnya..Best la tgk akak berkebun. Bila dapat hasil tu mesti rasa puas ati plus dpt mkn sayur yg fresh. :)

siti.fizzie.fizz said...

prices are likewise here in Germany. But I suap mulut I sorang je, so tak kisah sangat la beli 15g cili je. Guess we have to makan sayur yang bukan asian punya =D

azhar said...

when i was staying in houston last yr, i suka beli habanero fresh punya, buat sambal belacan, rather than beli cili api color hijau kat kedai vietnam. color sambal habanero pun cantik! hehhehe. lagi menyengat n berasap2 telinga...

lemongrass said...

Hani,
part makan sayur fresh tu memang best tp part menjaga hari2 tu yg kadang2 lemau nak buat :-)

Siti,
Perth is not too bad actually because weather wise masa Spring n Summer, ala2 Msia sikit but tak tau lah why that vege shop jual mahal giler. Dia bagi baja emas kot, hehehe

Azhar,
I guess I never think of using habaneros utk buat sambal belacan. They sell habaneros and also habaneros chilli plant here. Maybe I should plant that as well and then convert everyone to using habaneros utk buat sambal belacan :-)

Shiela Latif said...

mahalnyaa