Thursday, 17 November 2011

Finally I can make all these things ;-)

Perkara yang I’ve been waiting for for nearly a year has finally materialised.

I am so happy, yeayyyyyy…..

(No, No, No, it is not the stork, nor the double blue lines. We are not waiting for this to materialise anyway! hahahaha).

It’s this….

IMG_3785

First time ever I beli pisang banyak ni dengan harga $1 since March 2011!!!!!

They are so so cheap now, they are around $4/kg now. (compared to when they were at $15/kg once)!!!!!

Muahahahahaha……

I know they look brown and slightly green and ugly but these are just the features I have been looking for in my bananas Open-mouthed smile.

When they were at their most expensive, it was so difficult to find brown ugly bananas ni. The shops just didn’t sell them. When you could find them, they were still around $8/kg which I think still sangat lah melampau harga nya.

Now, bolehlah I buat all those things that I have been wanting to do but had to peram so long sebab pisang was so mahal.

On top of the list is of course, jemput2 pisang!

Hehehehe.

Followed closely by choc bottom banana squares.

I think everyone else dah buat this cake except me. When every blogger, left right and centre was making it, I cuma boleh meleleh air liur tengok aje, heeee….

Now, I don’t have to tengok aje, I can make it too, hah!

(Nampak sangat lah yang I ni dah kemaruk dengan pisang kan, hahaha.)

And Miss 8 pun hari2 bawak pisang pergi school sekarang ni. She is definitely making up for lost time.

Dulu cuma boleh tengok aje bila nampak pisang at the shops sebab Mum dia tak sanggup nak spend $4 for 1 biji banana. Sekarang ni, dia nak makan pisang 2-3 biji satu hari pun I tak kisah sangat, hehehe.

(Ciss, perasan kaya sekejap, hahaha.)

But, I wasn’t that kemaruk to make dinner with pisang in it Winking smile'.

I made kari daging, acar malap and nasi.

Why acar malap? Sebab I didn’t have red onion nor red chilli untuk buat acar tu. So terpaksa pakai brown onion and green chilli aje so tu yang malap aje.

IMG_3775

IMG_3773

I know you can put pisang muda in curry and you can have banana as a side dish in a curry meal but I think The Other Half will object strongly if I tetiba letak pisang in his curry….

Mau lah kot dia merajuk 2-3 hari if I were to do that, hehehehe….

23 comments:

thatfairlady said...

hi kak, tanam la pokok pisang di sana.rasa2 nye menjadi tak?

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
ish...kalau lempeng pisang cicah kari daging kan sedap? Cuba kasi Uncle Bruce Willis try rasa, mesti malam ngigau sebut nama I....eh eh...apasal nak sebut nama kucing pulak. purrr.....meow!

Asmara said...

Pisang kat japan ni pun mahal jugak. Tp bila dah nak rupa cam gmbr tu dia akan jual murah. Time tu borong buat la segala bagai kek or cekodok. Hihi.. Tp sini x byk jenis pisang yg ada. Susah sikit la nk jumpa jenis lain. :)

kasihredha said...

mahalnya pisang kat sanakan..
import punya buah, dah tentu mahalkan.
mati2 le akak ingat betul nama acar malap...hihi

Soo Hae Daa said...

hehhe...mahalnya lau dh cecah $15/kg...so, skg leh mkn byk2 lah..ehhehe

sHieRa cAkAp said...

Alahai mahalnye la kn? Kalo kat Malaysia ni heaven dgn pisang. Bila2 blh mkn tanpa perlu nk pk 2,3x kn??

Rozita said...

Hahahaha..ingatkan apa la yang paling u tunggu tunggu tu. Bikin suspen jer...

Yan said...

mahalnya pisang..

katanya nenas pun sma mahalnya di sana ye Min.

blu4sky said...

lol..ingatkan amende tadi..
ini baru lah pisang berharga emas dibawa belayar errkk...hihihi
kat oz ok lagi harga barang pandai lg turun naik..klu kat cni..the graph memajang akan menuju puncak..tak reti turun2...hehheeh

Gina said...

Kak LG
Masa mula-mula makan pisang di Adelaide masa murah nie, nak menangis rasanya. Dulu nak beli pun tertahan-tahan aje niat tu

shah_izan said...

sis

baru jer jumpe blog nie, dr blog jintamanis.
sya suka sis punyer blog
hidup normal mcm kebykan org mcm saya (heheh 'normal')
x mcm blog lain, all abt shopping n mcm nak mnunjukkan gah (mgkn x semua) sampai sya rasa,,,, sedihnye semua org yg duduk benua lain tu kaya giler ker n bile ler aku nak merasa mcm tu.
tp bile sya baca sis punyer blog... baru ler saya tau, ada rupanya manusia mjalani kehidupan yg sederhana n berpijak di bumi yg nyata.
tima kasih kerana sebahagian citer sis, ada pengajaran utk sya.

shiori_LA said...

hahahha kesiannya u LG mesti u kempunan nak makan cekodok pisang masa pisang mahal sangat2 tu kan....skang dah boleh berdondang sayang la sebab pisang dah jatuh harga hehehe

Zul said...

Tassie pun murah, last moonday beli, 99cent/kg!memang borong samapi abis lah, heheheh, makanan org kaya

Husna said...

cekodok pisang la terbaeeekk..the whole family's favourite..

PUTUBAMBU said...

ish..ish..
berharga sungguh rega sebiji pisang yek?

sabor je lah..

balik sini..makan puas!
hehehe

umiyumi said...

Salam kak, sejak pisang ni dah turun harga mmg asyik nk beli pisang aje. peliknya dok msia pun tak pernah pulak mkn pisang tiap2 minggu.
umi suka juga letak pisang muda dalam kari.. sedappp

Ayu said...

hhahahahaa...sengih ayu sesorg bila baca n3 akak ni.hm...sini lak tgh mewah pisang nangka.pantang pi kantin waktu lunch,mesti nak beli pisang nangka goreng.3 rm1....kira mahal le gak tp sbb nak mkn kan,beli la.pisang nangka goreng mmg mahal skit.sama la mcm pisang tanduk.

iisskk...mak nak naik kl nx week,nak srh dia belikan pisang tanduk n nangka la.pisang nipah pun ok gak.klu ada keladi n sukun lg cun.huhu...giler kuasa betul!

lemongrass said...

Thatfairlady,
Kat sini ada jugak yg tanam pisang in their gardens and rasanya berbuah. But hubby I memang tak nak tanam pisang sbb dia kata takde tempat dah, hehehe.

Angelina,
Kalau lempeng pisang cicah maple syrup pun sedap you. Bruce Willis tak suka sgt pisang so tu yg dia tak menangis bila pisang naik harga unlike his wife, hehehe

Asmara,
Kat Perth ni pun cuma ada pisang montel and lady's fingers aje. Nak masak apa aje pun kena guna pisang montel, even utk di goreng :-).

Kak Kasih,
Mahal sbb the whole pisang industry kat Queensland rosak dilanda cyclone awal tahun ni. And sebab tu mahal sbb tak cukup supply. Australia tak import pisang dr mana2 pun.

Soo Hae Dae,
Memang mahal, pastu dah lah cuma pisang montel yg besar2 tu aje so memang sebiji harga dia sampai $4, hahaha

Shiera,
Kat Msia tu dgn berbagai jenis pisang ada, cakap aje nak pisang jenis apa kan. Memang pisang heaven kat Msia tu :-).

Rozita,
hahahaha....lama you I menunggu :-)

Kak Yan,
Nenas kdg2 boleh dpt murah, paling murah $2/sebiji lah. Saya beli neneas dlm tin aje untuk buat apa2.

Blu4sky,
memang betul pisang emas you. Tak sanggup I nak beli masa dia tgh mahal, baik I beli emas, lagi berbaloi, hahaha.

Gina,
Hahahaha...memang terasa sgt nikmat kan bila dpt makan pisang selepas nak setahun memendam rasa :-)

shah_izan,
Thanks sbb suka baca blog I. Kat mana2 pun ada orang yg suka bershopping benda mahal2 and tayang kat blog but at the same time, ada ramai lagi orang yg suka hidup sederhana :-).
But, sape yang tak nak hidup mewah kan :-). I guess I amalkan prinsip kenalah hidup within our means, kalau tak, tiap2 akhir bulan asik tak lena tidur nak fikir pasal duit.
Alhamdulillah so far we are happy :-).

Shiori,
memang kempunan sgt2 nak makan cekodok you. Asik2 balik2 buat cekodok udang sbb udang murah dari pisang, hehehe.

Zul,
kena pindah Tassie lah mcm ni. So far kat sini yg paling murah was $4/kg.

Husna,
I memang suka sgt2 cekodok pisang. Kalau dah makan, tak boleh berenti, hehehe

Putu,
sekarang dah murah sikit lah so boleh lah nak makan pisang hari2 sekarang :-)

Umi,
Salam. Memang betul tu. Masa I balik Msia haritu, I cuma teringin nak makan goreng pisang aje. Pisang raw I tak teringin langsung. Tapi bila balik sini, hari2 nak beli pisang, hehehe

Ayu,
I rasakan, goreng pisang kat Msia memang sedap giler lah. Sebab ada goreng pisang nangka and tanduk and lemak manis. Lain2 rasanya kan but semua sedap! :-)

Acik Erna said...

salam kenal dari acik..
pisang mahal ye..dirumah acik ni sekeluarga suka makan pisang.

azieazah said...

Tak nak try tanam pisang kat kebun?

Maya Marisa said...

LG dear,

i can imagine you grinning ear to ear, savoring the jemputX2 pisang. bon apetit! :-P

Zaitun said...

Kalau kat sana harga pisang mahal logik lagi tapi kalau disini buah tempatan pun melambung harganya macamana?

lemongrass said...

Acik Erna,
salam singgah ke blog saya ni. Tahun ni pisang memang mahal sbb kebun pisang kena landa cyclone so tak cukup stock. :-)

Kak Azie,
tak tau nak letak kat mana pokok pisang tu nanti, dah takde tempat yg bagus, hehehe

Maya,
hahaha...Didn't share it with anyone, jahat kan I, hehehe

Kak Zai,
Kat Msia tu, memang semua benda mahal, hehehe