Friday, 25 November 2011

weekly garden update, again….

You know it’s Spring going to Summer here in OZ when I start updating about our garden weekly.

Actually, I masak pizza (again! Eye rolling smile) tonite since it’s Friday nite so tu yang lagi baik I tayang gambar garden dari gambar pizza yang entah ke berapa ratus kali kan! (hahahaha, exagerate tak hengat!).

Walaupun I dah tayang gambar garden beratus2 kali jugak (again, exagerating mode on, hikhikhik) tapi gambar garden sentiasa baertukar ikut musim so tu yang I rasa tak bosan tengok.

So, let the photos do the talking…

IMG_3970

IMG_3971

The red currant and the blueberry bushes in their new home. Our other blueberry is the ‘Nelly Kelly’ variety and this time we bought the ‘brigitta’ variety. Dah beli baru tau yang this brigitta variety will grow to 2 meters tall! Kenalah cari tempat yang sesuai for it later, hehehe.

Weekend ni we thought of buying a raspberry plant and another variety of blueberry.

IMG_3972

Some more cucumbers growing. One of the easiest plants to grow Smile.

IMG_3975

One of the no-dig garden beds. We’ve got strawberries, cucumbers and 1 tomato plant in there.

IMG_3976

The strawberries yang tengah growing but haven’t yet produced any fruits.

IMG_3977

Our kangkung yang tengah galak membiak, hehehe.

Lepas ni kan, adalah orang tu buat jualan kangkung kat depan rumah! hahaha

(Kangkung kat fruit n veg shop tu I think diaorang jual around $6/kg tak silap.)

IMG_3988

Some of my money-producing chilli plants, hahaha Open-mouthed smile.

IMG_3981

Buah tomato yang dah kuning, lambat gilers nak merah….

IMG_3990

Our Thai basil yang tak mati2, hehehe.

IMG_3937

One of the capsicum plants pun dah mula berbuah.

IMG_3945

One of the rose bushes yang sekarang ni nak makin sembuh Smile.

And finally, our ‘pet’ ladybird Winking smile.

IMG_3938

Tak larat dah you all nak tengok kebun we all kan, hehehe….

23 comments:

Asmara said...

Ladybug paling cantik! hehe..
*boleh buat gerai sayur depan rumah mcm kat japan nih. :D

JaJa'Z said...

tayang la beribu2 kali pun kak..jaja tatp teruja setiap kali tgk tanaman2 akak ni..nak tanam sendiri..tak menjadi sampai sudah...jeles kemain tgk semua pokok2 akak membesar bagai johan..

DeLancrettLurpak said...

Kak LG,
thai basil tu daun kesum ke?

lemongrass said...

Asmara,
Kat jepun diaorang buat gerai sayur depan rumah ye? Kat sini, kalau I jual kat depan rumah, takut council datang saman aje, hahaha

Jaja,
kita orang ni pun ada tanaman tak jadi, ada yg jadi. So far, tomato, timun n chilli aje yg gerenti hidup. Yang lain tu 50-50 aje, hehehe

Lurpak,thai basil tu selasih kan? Dia slalu guna dlm masakan thai but definitely bukan kesum. Kesum kat sini diaorang panggil vietnamese mint or laksa leaf :-).

missbby said...

Akak letak gambar berulang kali pun saya sanggup nengok sebab suka nengok..so please la update dan amik gambar banyak2 pasal garden akak ni..manalah tau saya ni boleh terinspirasi nak menanam pokok2 cam akak ni..

JaSSNaNi said...

lawanya2 nya sayo.. mmg ada chance jadi peladang berjaya ni.. bukan takat nak tanam cili, tanam semua benda pun bleh.. hehe.. anak2 nani cakap, lawonya ladybird tu.. nice shoot juga..

kasihredha said...

sukanya nengok tanaman LG...bila lah akak dpt gardening mcm ni..huhu
Ladybird tu cantik le..
beruntung le jiran2 LG...sure dpt merasa juga sayur2an segar ni :))

Ayu said...

kak...akak post brp ratus kali punpic pizza akak...garden akak....or pape jela,ayu ttp suka nak tgk.hehehe....

Annisa said...

Sukela tgk pokok2x akak tu..hidup subur jer..kebun saye ni pokok2xnye mcm hidup segan mati xmau jer...

nuriqa said...

best nye kalo ada tanaman yg gemuks cmtu..serius teruja tgk pic2 akak..tak kisahlah tanaman ke makanan je..ttp teruja..kalo ada rumah sendiri, mesti nk lawn yg besar...so nnt leh lantik akak jd penasihat tanaman pokok..ahaks:)

Alin Zabidin said...

Myn, I'm so jealous tengok garden you! I wish i can do that too tapi susah sikit duduk apartment kan.

I can go there :)just let me know where shall i take the bus/train.

Actually i dont know if there any halal groceries shop here. Yang i tahu northbridge ada asian store but all chinese shop. But if around your area ader, wajib u tunjuk kat i. hehehhe

Let me know when u r free to meet. Lagipun i nak rasa daun kesum yang u tanam tu. Hehehehe

Salmia said...

tak bosan langsung tengok garden kak LG.. :) terbaikk..

anyway, my chilies also dah berbunga. tak sabar nak petik. kekekeke

JieJ said...

Kak LG tayang hari2 gambar garden tu pun tak pe..tak boring langsung..hehe

Bestnya kalau saya dapat bakat mcm kak LG ni..masak boleh, menjahit boleh, berkebun boleh..semualah boleh..hehe..

Zaitun said...

Kenapalah kak Zai tak serasi tanam pokok sayur dan yang seangkatan dengannya.Geram betul tengok capsicum dan tomato lg.

♥MAMASYAZA♥ said...

sronokkan ada kebun camni, org tua2 kata tangan sejuk, mudah tumbuh setiap pokok yg ditanam, best

mamasadiq said...

seronok tgk kebun akak tumbuh subur.. meletop-letop hehehe..

Anash said...

LG
seriusly..gambar tuh sume bagi semangat myself jadi petani tau...terbakar nih..hahah

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwby Kak LG dear...

Salam Maal Hijrah buat kak sekeluarga..semoga Allah swt menerima ibadat2 kita dan mengampuni dosa2 yg lalu....dan semoga tahun baru ini menjadikan kita lebih solehah disisiNYA......

lemongrass said...

Misbby,
hahaha...Summer ni memang akan banyak lah gambar kebun I tayang kat blog, dont worry :-)

Nani,
we all memang suka tanam2 ni. I tukang tanam, my hubby tukang bagi baja n siram. I and Miss 8 tukang tuai and masak. Everone tukang makan, hehehe...

Kak Kasih,
I cuma bagi jiran sebelah sayur sikit2 aje but mostly bagi kat gang2 masjid aje sbb lagi senang nak sedekah, hehehe.

Ayu,
hehehe...tapi kan, balik2 rupa sama aje pizza I tu :-)

Annisa,
Kalau nak pokok subur ni, kadang2 jenuh nak menjaga nya. I tak kerja so bolehlah kerap menjenguk and membelai bila rajin, hehehe

Nuriqa,
I ni kan sejak kahwin dgn hubby baru terikut2 dia suka menanam ni. But my parents pun suka menanam macam2 so tu yg I tak rasa kekok sgt, hehehe. Pastu, bila ada tanah kat rumah, lagilah beria2 we all menanam :-)

Alin,
Bus no 34 lalu South Perth straight to Cannington Carousel shopping centre. You boleh go online Transperth tengok the timetbale and the bus route for that bus number. Boleh kita jumpa kat Carousel nanti :-). And then boleh I bawak you pergi the asian grocery shops :-).

Salmia,
Best kan bila tengok pokok yg kita tanam dah berbunga and berbuah ni :-)

JieJ,
hehehe...I takde bakat mana tapi setakat sikit2 untuk family boleh lah :-)

Kak Zai,
I pulak tak serasi langsung tanam bunga2 ni sebab gerenti nya lah mati cepat bunga2 tu, hehehe

Mamasyaza,
memang seronok bila ada kebun ni especially bila semua dah berhasil :-)

Mamasadiq,
Nanti I tayang lagi gambar2 bila semua dah keluar hasil ye, lagi melotop masa tu, hehehe

Anash,
hikhikhik...bagus bagus. Ada jugak yg terus bersemangat nak berkebun bila tengok gambar kebun we all ni

Ayu,
Salam. Amin ya rabbal al amin. Semoga doa kita dimakbulkan oleh Nya.

Aidah said...

Salam kak. Teruja saya tengok kebun sayur akak dengan pokok bunga ros yang cantik tu. Tayang banyak kali pun takpe sebab memang tak jemu menengoknya. =)

lemongrass said...

Aidah,
Salam. Nanti, I tayang every week ye :-)

Hani said...

Akak, bestnyer la tgk kebun akak ni..Mcm2 ada. Sihat2 semuanyaa.:)

Jemari Ameera said...

pandai sungguh akak berkebun...dulu pernah gak cuba tanam serai dan kunyit kat melbourne....heheheeh tau apa jadi? semuanya layu dan mati...sedih sungguh, dah lerr serai sebatang AUD1, mahal sungguh...