Thursday, 10 November 2011

Garden update (entah yang keberapa)

You remember I pernah cerita how The Other Half did the front garden while we were away holidaying in M’sia?

Well….nak jadi cerita, the rose bushes sekarang ni semua tengah merajuk and makan hati because he uprooted the grass surrounding the rose bushes.

The rose bushes used to grow 2 inches in 1 day but sekarang ni since diaorang merajuk, they have been growing so very slowly……

Garden orang lain dah penuh sesak dengan bunga rose, ours cuma ada 1 kuntum aje on some pokok. And some of the pokok, langsung takde tunas or buds baru Sad smile.

I think what happened was when The Other Half cabut the grass and akar2 the grass yang dah menjalar deep underground, he must have managed to kacau the akar2 pokok bunga rose tu at the same time.

Tu yang tetiba sahaja all the pokok bunga rose jadi terencat pertumbuhan dia sikit.

But I guess we should be thankful sebab he didn’t manage to kill any of the rose bushes!

Tu yang dah lama sangat I tak tunjuk gambar the roses, bukan sebab tak nak ambil gambar but sebab memang takde bunga untuk di ambil gambar nya….

But, our vege patches pulaknya tengah in their prime. So, meh layan gambar our backyard ye.

IMG_3623

Our first ever blueberry from our blueberry shrub.

Hanya ada 1 biji so far….so siapalah agaknya yang sangat lucky dapat makan the first one ni ye? hehehe….

(or maybe boleh belah 4? heeee…..)

IMG_3625

Anak2 pokok cili dalam semaian. Bila dah besar sikit nanti, we will transfer them around the house kot or bagi kat sape2 cos banyak sangat.

IMG_3626

The strawberry plants yang masih belum mengeluarkan hasil lagi but growing nicely.

IMG_3627

Pokok timun yang dah keluarkan banyak buah but still so tiny.

IMG_3629

The basil plants and the lettuce plants.

IMG_3630

Our kangkung.

IMG_3631

Our kesum yang sungguh gemuk Smile

IMG_3637

IMG_3646

The tomatoes selepas I pruned so many of the branches and leaves.

The Other Half tanya I whether I dah  teroverpruned the leaves and whether the fruits will survive without many leaves.

That one I don’t know, hopefully the fruits will still grow….

IMG_3640

The row of sugar snap peas. Miss 8 loves to pick them and eat them raw.

IMG_3641

Kalau makan mentah, memang manis. Kalau dah kena masak, kurang sikit manis dia.

IMG_3643

IMG_3647

IMG_3635

The different types of tomatoes yang we all tanam and yang tumbuh liar.

IMG_3652

The eggplants.

IMG_3645

Some of the capsicums.

So, hopefully, in a few months time, dapatlah we all merasa hasil nya.

And lepas ni kalau I tayang food, most probably akan ada silverbeet, peas, tomatoes, eggplants, capsicums, chilli, kangkung and so much salad, hehehehe…..

32 comments:

Miss Layaleya said...

Salam sis..

Sy jatuh cinta ngan garden sis.. bestnya kalu laman umah saya pn cmni..

(^_^)

Baby Bee said...

macam2 ditanam..sy duk apartment..yang boleh potted plant..tapi yang potted plan pun tuan humah (saye le tu) jarang2 siram..sian pokok sy tu haahahah nice garden sis....kecur nengok fresh vege

lemongrass said...

Miss Layaleya,
Salam. We all memang suka rumah ada laman ni sebab boleh tanam mcm2. Hubby I lah yg minat gardening and I pun terikut2 sama bila dah kahwin dgn dia :-).

Baby Bee,
Dulu we all pernah duduk apartment and hubby I buat hydroponic vegetables. Banyak jugak lah dia tanam asian veges kat kawasan seciput aje, hehe

hanny said...

pokok mini tomato bila dah keluar buah, then buah nak jadi merah memang daunnya akan jadi kurang, nampak macam tak sihat tapi sebenarnya itu sifat semulajadi pokok mini tomato. Itu yang anak2 saya ajar saya. Diaorang belajar tanam pokok mini tomato kat sekolah. Kalau tersilap maaf ya...-anak jawa di bumi sakura-

kasihredha said...

mak aii...gemuknya daun kesum LG
kalah daun kesum kat msia :)

lemongrass said...

hanny,
oh ye ke? Baru I tau. But yang ini, I yang cantas semua daunnya bukan daun tu kurang sendiri, hehehe. Sebab dah semak sgt2 penuh dgn daun, tak larat I tengok :-). Hopefully buah dia boleh survive lah lepas kena cantas dgn I tu :-).

kak kasih,
sebab dah hujan seminggu kat sini, tu yg pokok kesum tu gumbira ria :-)

Rozita said...

Geram betul nengok daun kesum yang gumuk gumuk dan tomato yang nampak sangat mengancam tuuu..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
wow... subur sihat di ladang.. tomato tu bulat2 belaka.. boh dlm maggie sedap ni.. nyum nyum.. kalau abah nani suka sangat wat kari boh tomato hijau.. mmg sedap gak..

cahya indah said...

auntie LG, seronok tengok daun kesum tu..and the tomatoes yang bersusun. geram.

liemaopurut a.k.a ana said...

kak lg,
suka nye tengok akak punye garden. teruja nengok. lagi2 pokok blueberry n strawberry..geram la.

Arizakiah said...

Rajinnya LG bercucuk tanam....
Daun kesum tu memang lain dari kesum di malaysia....

nonierahman said...

salam sis.bestnya ada laman untuk cucuk tanam..nk masak petik jer :)

siti zakiah hasan said...

salam,kak. Which part of perth u and your family lives? Dlu2, my bro ade dok situ..around 2004-2006.then die n family moved to aberdeen,scot till now. Die dok city, dkt henry lawson rd, klu xsilap..i pnh g visit die kt perth..Hm, i think perth is one of the most 'tenang' city la kot. ye ke kak? :)

FIRST TIME in Malaysia! - NEW YEAR PROMOTIONS

Arina said...

LG, tak tanam Rhubarb ke? Akak punya lah teringin nak makan Rhubarb cakes and pies...hmmmm yummy..

yan said...

Ya allah Min oiiii.. gomuk2 nya.. kesum akak pun kalah.. SUbhanallah... tomato tuuu..

blog-tips-kurus said...

sis, pokok cili ai dah nak mati. pokok cekur je berjaya hidup..

cik tasukeecOklat said...

best yer kak garden akak ni...agak agak cuaca malaysia kalau tanam basil, hidup x??haha
and kangkung yg kena cuaca sane nampak lain..nampak bukan kangkung...cantik sket rupe die mcm gebu daunnya...
neway, akak xletak gmbr makanan pon sy bley bayangkan isi garden ni bile da jadik makanan...hehe..~

blu4sky said...

haa LG,
bila you cakap sape yang first merasa blueberry tu..tetiba teringat buah laici, buah mata kucing kat rumah i yang satu biji pun tak sempat kitorang rasa...semua abis di rembat oleh mr.squirrel...

A~ said...

wah best gila ur garden. i was thinking of menyemai jugak sempena weather dah okay sket ni & before we lose the sunshine. but i dah nak balik m'sia next week for my annual leave. kena tangguh dulu la kan. coz sapa nak siram nanti.

umihumairah said...

sangat jeles tgk kebun akak lg

geramnyer..tgk pkok kesum yg sgt subur

me nyer kurus kering jer

tp slalu ambk tuk msak

akak guna baja aper tuk smua pkok2 akak

baja kimia ke baja semula jadi??

hek3

Faiza said...

Salam LG

Geramnya tengok the tomatoes! Rasanya makan raw pun menyelerakan agaknya:)

Liasari said...

LG,
i takut tuan rumah pun x sempat merasa blueberry tu, dah di ngap burung!

suka tgk ur backyard plants...

zinnur'ain the love of my life said...

ish isshh issshhh... geramnya tengok tanaman you ni... subur2 belaka..

eliyaezlinalias said...

sejuk agaknyer tangan cikLG neh...menjadi jek kan tanaman semua...

YatT'S said...

salam kak,
geramnya tengok buah tomato tuh..
subur sungguh tanaman akak.

Ayu said...

jeles ayu tgk pokok2 akak.nmpk subur je.pokok cili ayu idup segan mati xmau.xtau la apa probnya.ke sbb ayu tak prnh boh baja.isk...

Diana @ bilakukatacinta said...

hai sis...ni org2 tua kate 'tgn sejuk' . tanam apopun hidup dan menjadi.. tgn sy ni agak suam2 sikit...tanam bunga pon mati..hehe

Norliza said...

Salam Min
Seronok betul tengok gambar kebun u......
Norliza

Zaitun said...

Seronoknya kak Zai tengok pokok2 yang lg tanam.Kak Zai tak serasi tanam pokok macam tu tapi kalau pokok bunga menjadi pulak.

Aida78 said...

nice jerk sayurnya hidup dengan ceria jerk....bestnya tomato 2...sedapnya klu dpt mkn buah berry 2 kan...

penDragon said...

wah...bergugus-gugus buah tomato tu...

Kay Masingan said...

macam kat Malaysia juga lah..heheh semua benda ada..:)