Tuesday, 29 November 2011

Title-less Tuesday

Tu lah you all, macam mana lah I nak buat sambal belacan and sambal tomat kaw kaw sekarang ni kan…

Baru you all terkejut tengok betapa tak munasabah nya harga some sayur kat Perth ni kan, hehehehehe.

Kangkung is $10.99/kg, okra/bendi is $16.99/kg, daun limau purut beberapa helai dah $2.50, serai kecut2 yang besar jari kelingking $1 for 3, kalau serai gemuk2 $1 sebatang, daun ketumbar $17/kg but still ok lagi sebab beli pun sikit2 aje.

Now you know why we want to become peladang berjaya tanam segala benda kalau boleh, hahahaha….

On a completely different story….

Miss 12 has been involved as a Front of House team at her school for a few months now. What it means is that they’ll be called whenever the school requires people to be the ticket collectors and ushers and a few other things for their stage productions.

And the Front of House team ada their own ‘uniform’ which is white collared shirts, black pants/skirts and black shoes. Memang sebijik waiters and waitresses lah the uniform kan. I guess the students look more formal that way.

She used to wear black pants but all her friends semua pakai black skirts so obviously she wants to blend in lah a bit. And now since she’s got her hair cut short, lagi lah dia nak pakai skirt so people can see that she’s a girl, hahahaha. So, we got her a black skirt.

She’s already got a pair of black shoes but since tak sama macam her friends, we bought her another pair yang lebih kurang what all the other girls wear.

(Bila diaorang ni makin besar, they try so hard not to be that different from their friends kan.)

Nasib baik lah she’s as tall as me now so bolehlah dia pinjam my black stockings to complete her attire tadi Smile.

IMG_4125

She’s all grown up, hehehe….

But the more grown up she is, the less she looks like us kan!

I tau lah masa dia baby, I hari2 tiap2 petang dok tengok cerita cina kat TV3, takkan lah boleh kenan kot? hikhikhikhik…..

IMG_4101

She’s a bit like the rose nowadays… pretty but very thorny!

Kalau silap handle, tercucuk ‘jari’ kita, hmmmmmmm…..

22 comments:

missbby said...

dah besar dah anak dara u..makin cantik..i love her short hair, and i do love ur word 'pretty but thorny' memang mendalam maksud tu..

blu4sky said...

alya looks so different from the time i met her..mcm student college pun ada..how old is she again..hihihi kejap nau diorang besar..

lemongrass said...

missbby,
i think semua teenagers macam roses kan, hehehe.

lemongrass said...

blu4sky,
masa you met her, she was playing with all the young kids, tu yg nampak mcm budah sekolah rendah, hikhikhik...

Alin Zabidin said...

Dah besar anak dara u! Cantik pulak tu. Ramailer mat-mat saleh yang berkenan tu. Ikut jejak mak dialah kan..hehhe

Dress macam waitress takper, bukannya macam group gothic!..

U pergi supermarket mana Mynn? Kat IGA south perth ni takler semahal tu!

kasihredha said...

cantiknya miss 12
dah macam anak dara..
kejap lagi sure lebih tinggi dari mommy...sekarang masih boleh pinjam mommy punya, nanti dah x leh dah sebab saiz dah beza.

Asmara said...

mmg patut bercucuk tnm. hihi.. kalau kat sini rumh bertanah susah nk jumpa kalau ada pun sgt la mahal. tanam dlm pasu je. :D
*dah besar makin cantik, tang mata tu je yg beza. boleh jd model ni. hehe..

sHieRa cAkAp said...

She's as pretty as always kak..

Zaitun said...

Tak sedar anak2 dah besar kan.Tapi memang betul jauh sangat beza muka lg n hubby.

Zila said...

She's very pretty..her beauty is special...

Lady Windsor said...

owh sweetnya Alia..Pn LG, that day i went to One Utama, ada nampak satu lady...her face sama macam u..ingat nak tegur tapi teringat u dah balik kg kan...hmmm..pelanduk dua serupa agaknya..

afid said...

macam pelakon korea..hehe

Y O N G said...

wahhh...
so sweet anak dara Mummy LG

kucingorengemok said...

eh tu bukan rupa cina... tu kan rupa atok ijok (versi anak mat saleh)? hehehe

Yan said...

Muka dia macam yr hubby lah Min.. cuba u perati kan betul2..

so tall. like my son.

Yan said...

woww..she looks sooo grown up! very tall and very pretty :))

anitadiana said...

comelnya...dah tinggi..kalah mama nya...mcm anak dara dah ne...

CikguLinda said...

anak-anak time remaja macam ni memang lah mcm perangai nye....sama lah mcm kita2 juga dulu. hihihihi.....!

lemongrass said...

Alin,
Mat2 Saleh tak pandang my daughter langsung sbb I guess muka pan asian kat sini bersepah, hahaha. Lega hati I you :-).
That chili yg mahal tu was at this vege shop at carousel. But Coles and Woolies pun tak jual semahal mcm tu.

Kak Kasih,
skrg dia masih boleh pinjam baju I, stockings and kasut I, jimat sikit belanja ;-)

Asmara,
Masa we all duduk menyewa dulu pun, semua tanam dlm pasu sbb klu kena pindah, senang nak angkut, hehehe.

Shiera,
thank you :-)

Kak Zai,
Memang kejap aje rasa diaorang membesar ni kan :-).

Zila,
thanks :-)

Lady Windsor,
you know what, I tak pernh pergi One Utama tu tau, even though setiap kali balik Msia, memang berhajat nak singgah but tak pernah kesampaian, too many other things to do, hehehe.
So, definitely pelanduk dua serupa :-).

Afid,
Hahaha...boleh lah dia berlakon drmaa korea ye ;-)

Yong,
thanks :-)

KOG,
Ha'ah lah, betul tu. Memang rupa atuk ijok versi mat saleh, hikhikhik

Kak Yan,
Kadang2 ada nampak iras2 hubby, kdg2 nampak iras2 I tapi most of the time tak nampak langsung mcm we all, hehehe

Yan,
they do grow up so fast kan! :-)

Anitadiana,
Mummy dia memang pendek so memang senang sgt2 lah the girls nak lagi tinggi dr I, hahaha

CikguLinda,
Patutlah kan Mak2 kita dulu asik makan hati and pening kepala aje tengok perangai kita kan, hahaha

Mat Gebu said...

Boleh jadi Model dahh.....

lemongrass said...

Cik Mat,
Kalau kat Msia, ramai berkenan muka dia tp kalau kat sini, muka mcm dia bersepah2, hahaha

lemangcute yang Kosong said...

kak..
lamanya lemang tak datang blog akak..

anak akak dah besar..
huhuhuh..sedar tak sedar dah hampir 4 thn lemang jadi follower blog akak..

:)
seronok tengok anak2 dah semakin membesar..tai kadang2 rindu masa diorang kecik kan..