Wednesday, 30 November 2011

Garden update (number 643, hahahaha :-P)

Let’s go harvesting…

IMG_4134

IMG_4135

There’s a lot more where they came from!

I made tomato salsa and tomato-based enchilada filling with the tomatoes yang baru dituai ni. Miss 8 and The Other Half just ate the cherry tomatoes raw off the plantSmile.

Lepas ni, I tak tau nak buat apa lagi dengan the tomatoes, hahaha.

Our rose bushes have finally grown so many flowers after sakit berminggu2…

So many colour everywhere…

IMG_4152

IMG_4081

IMG_4153

IMG_4142

IMG_4092

IMG_4097

IMG_4087

IMG_4144

IMG_4147

Unfortunately for me, I tak boleh nak potong the roses bawak masuk rumah because I seem to get quite a bad hay fever reaction to it this year. My nose gradually starts to stuff up bila duduk dekat2 the roses ni until it is so difficult to breathe through it.

So, terpaksalah I biar them kembang and layu kat pokok aje…..

IMG_4139

The hydrangeas in the pot. I’m not sure whether the purple flowers are turning pink or the pink turning blue. We just have to wait and see Smile.

26 comments:

Syahira Ismail said...

bestnye kak. mcam main farmville plak. plough..watered.harvest time.. bestnye..cuaca sama kowt. menjadi sakan pokok2 tu.roses tu xleyh tahan.mcm bunga plastik skali tengok.kat malaysia xde cmtu kak except kat cameron..orang2 tua dulu2 kata kalau tanam pokok menjadi.tangan sejuk =)

JaSSNaNi said...

Nani datang bawa bakul, nak beli tomato 10kg.. hikhik hik.. :D

kasihredha said...

dulu2 akak selalu harvest tomato kat farmville aje..tap bila tgok tomato Lg...terus ingat farmville yg dah lama di tinggalkan.
Cantikkkknya rose2 tu
Ros kat rumah akak ni setahun sekali je berbunga...hihi...hidup segan mati tak mau.

suha said...

salam..sy klu akak put garden update kali ke brape pom xksh..i like..nk mrasa tanam sume tu kt msia ni blum tentu berbuah..hikhik.. pe kata tomat tu akak wat sos piza byk2..simpan peti ke pos kt mesia ke..:)

Mrs Sufatiha Infinity said...

salam...bestnye umah kak LG dah la cantik..+ wit garden..heaven nya hidup....org rajin wat pe pun mesti jadik...

sHieRa cAkAp said...

Geram2 saya tengok tomatoes and roses tu. Segar and mekar!

quinnie said...

geramnya tengok akak nye tomato tu...gemok2 je...berbunga jugak akhirnya roses akak tu ye...hehehe

mamasuri said...

seronoknyer tgk tomato tu...berbaloi2 kan kak...suka tgk akak cucuk tanam..nasib sy dok apartment..kalu tidak dah ambik inspirasi dr akak dah...hehehehe

blog-tips-kurus said...

bungas tu macam tengok Desperate Housewives. indahnya!!

afid said...

apakata kata akak beli cili pedas yang mahal tu sikit, pehtu semai jadi anak dia..boleh ke?

Izan said...

Sangatlah best nyer... jadi inspirasi nak bercucuk tanam kat umah sendiri nie.... tapi tu laa.. selalu bila sy yg tanam selalu tak menjadi.. kata..tangan panas.. betul ker erk....?..:D

Alin Zabidin said...

Myn, jual tomato kat jiran-jiran u. hehehhe...

Roses kat sini semua besar besar jika di bandingkan dengan yang ada di msia.

Sejuk mata memandangnya yer... especially bila petang petang pekena air kopi o dengan roti keras sambil memandang ke roses tu...hai.....

eliyaezlinalias said...

subur nya tomato tue....!

cik tasukeecOklat said...

kak, gmbr yg 2nd last tu, cantek giler!!standard majalah gituh....~

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Mama kata tomato tu buat chutney pun boleh. Bila-bila boleh makan dengan biryani ke, nasi minyak ke, even with burgers....yummm.... purrr....meow!

HangKebon said...

beautiful garden u have there..love the roses..:)

blu4sky said...

yeahhh they are blooming..
bestnye LG.. kalau ada roses yang menjalar kat dinding..yg tu sure cantik klu blooming...

mimie said...

kak LG klu nak tau hydrangea nie pokoknye sama jer...klu kita nak warna bunga pink or purple or whatsoever adalah bergantung kepada keasidan tanah...klu nak tau lanjut cer akak baca kat sini http://ms.wikipedia.org/wiki/Bunga_Tiga_Bulan

namanye klu kat sini bunga tiga bulan atau bunga siti zubaidah...klu kat obersea glamer lah sket namanye kan kak...hehe

vivien_capri said...

cantiknya the pink rose bush! ehhehee

Nur Misnan said...

hohoho.... d tomato look superb lah...
Guna baja bagus tuh.. hik3..

missFridaNorm said...

Assalamuaalaikum, Kak LG!

Lamaaa saya tak tinggalkan jejak disini, hanya sempat membaca sahaja.

Masa kak LG balik Ijok, hajat nak p jenguk & berkenalan pun tak sempat...

semoga semuanya sihat walafiat ya!

Norm.
J.S, BB.

aidie said...

can do own tomato sauce :)

Rozita said...

Cantiknya tomato dan roses tu.. jeles I.

DedOllY said...

buat mask la tomato tu. hikhik

lemongrass said...

Syira,
Perth ni bila Spring n Summer, weather dia memang panas and then masa Winter tak sejuk sgt sbb takde snow so tu yg boleh tanam a lot of Asian veges n Mat Saleh nya veges ;-).

Nani,
hahaha....kalau dtg bawak bakul cantik, I bagi free aje tomato tu :-P

Kak Kasih,
I tak pernah main farmville kat FB tu tau sbb lagi best harvest real veges, hehehehe..
Roses kat sini memang segar bugar hidupnya :-)

Suha,
Nasib baik garden I skrg tgh galak tumbuh so senanglah I nak update slalu kan, hehehe.
Tu lah, I pun baru terfikir nak buat sos pizza pastu simpan dlm freezer.

Sufatiha,
Alhamdulillah, rumah ni ada tanah luas lah jugak utk bercucuk tanam so tu yg best :-)

Shiera,
tomatoes tu memang menggeramkan sungguh, tu yg I suka sgt petik kat pokok, hehehe.

Quinnie,
tu lah nya, nasib baik lah tak mati pokok2 rose tu selepas kena kacau dek hubby. Kalau tak, sure nangis I :-)

Mamasuri,
duduk apartment boleh tanam dlm pasu, tapi tak boleh lah tanam pokok besar2, hehehe.

Tips,
Hahahaha...nasib baik lah I ni cuma housewife aje and not despereate;-P

Afid,
tu lah, maybe I kena buat jugak kot sbb tak jumpa cari seedling dia :-).

Izan,
Memang orang2 tua kata ada tangan panas n tangan sejuk ni or green thumbs ni. But like us, ada tanaman yg we all tanam tak pernha menjadi but ada tanaman yg senang aje hidupnya so I guess depends dgn tanaman kot :-).

Alin,
Jiran2 I pun ramai yg bercucuk tanam ni so memang boleh swap veges lah, hehehe.
My parents pun bial dtg OZ sue terkejut tengok roses yg besar2 gedabak :-).

Eliya,
tomatoes ni I rasa one of those plants yg senang nak tanam :-).

Cik Tasukeecoklat,
thanks sbb suka tengok gambar tu :-).

Angelina,
Maybe kan I can post the tomatoes to yr Mom and then mintak dia buatkan the chutney for me, boleh kan....pretty please :-D

HangKebon,
thank you :-)

Blu4sky,
betul tu, I baru aje terbayang alangkah bestnya klu ada rose yg menjalar tu but hubby tak larat nak 'semak2' dia kata, hehehe

Mimie,
tu lah, I know about that fact but I pulak pergi letak the 2 plants in 1 pot so tu yg they will turn the same colour sbb same soil kan.

Vivien,
I pun suka that rose bush sbb so many roses blooming at the same time :-).

Nur Misnan,
we all guna baja yg seaweed base so tu yg galak berbuah :-).

Frida,
Waalaikumsalam.
Dah lama tak dengar berita from you :-). Takpe, maybe next time kalau we all balik Msia lagi, boleh jumpa :-).

Aidie,
Maybe I will do a tomato based paste or puree, pastu boleh add to a lot of things kan :-)

Rozita,
Memang seronok bila tengok tanaman kita berhasil mcm tu :-).

DeDolly,
I thought cucumber aje buat mask :-).

dEeWaN said...

salam....hai lg, seronok nya bla melihat tanam yg dtanam...lebih2 lagi bunga rose...cantik sangat....bunga kegemaran saya..bangga ya bila tanaman yg kita tanam menjadi....