Friday, 2 December 2011

Makan makan lagi….

How has your Friday been?

Mine was really good with loads of makan2…

(kata nak kurus balik but every week asik makan2 aje, how lah kan, hehehe. Takpe, next year’s resolution wll be to go back to my old slim me.)

I felt like eating so I cooked a few things….

IMG_4191

IMG_4192

Only a few things aje kan, hahahaha Smile with tongue out.

I made tepung gomak inti kacang hijau, kuih sagu, pulut serunding, masalodeh, cream sponge cake, keropok lekor (frozen kedai mari), sweet bread and laksa.

IMG_4196

Oh ye,not forgetting, cendol as well.

IMG_4203

IMG_4204

IMG_4212

But dont worry, I didnt eat all these by myself saje. I had a few other sahabat yang bersubahat sama melantak, hahaha. Bila ada kawan melantak ni, tak lah rasa guilty kan nak makan banyak2, hehehe.

(pengsan I kalau I managed to eat all these sendiri2, cari penyakit namanya!).

Bila The Little Misses balik from schools tadi, they were so happy sebab ada banyak kuih on the table unlike their usual afternoon tea of biskut kering and milk aje, heeee…..

19 comments:

akmall said...

HI SDB.. gosh... i love reading ur blog..memang suka sangat.. memang u tak ilangkan nilai2 dan makanan Melayu kan? walau duduk bukan di Tanah Melayu...tapi...nilai2 itu masih dipupuk elok... I am so very proud of you. very.. very proud... dan lagi sekali..I memang suka baca blog you.love very much... somehow it shows me other people's lives.. . wish one day i could be like you...

zana said...

wow!!i think its been forever since i make even 1 type of kuih(since i dont really know how to make 'em?)!!n u made like, A LOT!!!!i think dats the problem of living in malaysia , we just buy ..wow!!so proud of u!!keep making nice food for our viewing!!

rozie yuzaila yusof said...

Salam~
Tahniah sebab rajin masak....berbagai jenis juadah lak tu. Kuih muih tradisional manyak leceh oooo nak wat. Tapi bila tengok blog LG dengan juadah yang pelbagai baru datang semangat nak buat, nak tiru kerajinan. he..he...

zarin said...

baru nak tanya..kepok lekor tu buat sendiri ke? ehehe sib baik dah terang benderang kata kedai mari..ingat u buat jugak tadik ;-)
dlm byk2 food tu kan, i rasa yg paling mengancam is cendol..adusss rasa mcm nak ngap ajek :D

Asmara said...

boleh bukak gerai jual kuih muih ni. hihi.. err cendol satu! :D

JaSSNaNi said...

sedap2 belaka, yang pasti nani nampak ada kopok leko tu, baru tadi petang nani makan kopok leko bos belanja.. hehehe.. :) alhamdullillah, rezeki di hari jumaat ni.. kan kan..

sedap plak nampak cendol tu, esok nak gi cari baju2 sekolah anak and nak makan cendol skali lah.. cendok durian plak.. hehe nak ikut? jom ar..

MULAN said...

wooowww... penuh se-meja...!!! bestnya kalo dapat duduk sebelah rumah u LG...!!!! ha ah, lama tak pekena cendol.. nowadays hujan & sejuk, tapi nak jugak lah cari cendol esok..

kasihredha said...

sapa le sahabat2 yg bersubahat itu...bertuah sungguh.Paling berkenan sekali dengan cendol tu...yg lain2 pun berkenan gak...semua pun berkenan...huhu...nak masuk geng sahabat yg bersubahat hihi

Baby Bee said...

Banyaknyer makanan sis..hahaha kalo sy tu...memang mengadap kat situ je...macam2...macam tak rase kat Australia..rase cam kat mesia je hahaha ......

lemongrass said...

Akmall,
Hi there :-). Thank you for the compliment and thanks for loving this blog. I guess when you are as old as I am, our tastebuds tend to start missing all the old food that we grew up with. And since I duduk kat tempat yg jauh dari Tanah Melayu, nak tak nak, kenalah buat sendiri all those food, hehehe.

Zana,
When I was living in Msia, I didnt make any single kuih muih either, hahaha. Everytime I rasa nak makan, I would go to the pasar malam and beli berjenis2 until tak larat nak makan :-).

Rozie,
Salam. I pun malas jugak nak buat kuih muih melayu ni. But bila tiba2 dtg mood rajin, tu yg buat sampai 3-4 jenis, hehehe.

Zarin,
hahaha...tak kuasa I nak membuat keropok lekor itu sbb I pernah buat once and memang tak jadi so beli aje from then on :-).

Asmara,
Gerai kuih muih sebelah gerai jual sayur, ok tak? hikhikhk

Nani,
Keropok lekor kat Msia sure laig best and sedap kan especially ada kuah cicah nya. Pastu, kalau orang belanja, lagi lah bertambah sedapnya :-)

Mulan,
Kalau you duduk sebelah rumah I, alamat lah, sampai bila2 tak dapat I nak kurus balik sbb asik ada aje program makan2 dgn you, hahaha

kak Kasih,
Kalau nak masuk gang bersubahat makan2 dgn I, kena redho lemak2 bertepek dibadan, hehehe...

lemongrass said...

Baby Bee,
I tadi tgh gian nak makan all those kuih sbb dah lama tak makan, tu yg mcm kena rasuk buat kuih penuh 1 meja, hahaha

Dinas Aldi said...

Masa baca "I cooked a few things" tu ingatkan 2-3 jenis saja tapi tengok2..hehe..

DeLancrettLurpak said...

Kak LG, rajinnyaa!!!

saya suka tang cendol tu, hehehe

afid said...

Saya pon suka makan2...hihi
N teringin tepong gomak juge..kalau beli inti sikit..haha

Zaitun said...

Bila tengok kuih yang lg buat kak Zai teringat dalam fridge ada serunding kelapa balance inti kuih cucur badak.kak Zai ingat nak buat pulut yang disalut dengan serunding tu.

Ayu said...

kak....bila tgk ur table tu kan rasa dan2 tu gak nak pi umah akak.hahahaha....

ni ayu try komen lg.klu ilang gak....xtau la nak kata apa kan.mmg xde can la ayu nak jd pengomen t'byk jawabnya.hahaha...

lemongrass said...

Dinas,
Bila tgh kena rasuk hantu masak n baking ni, a few things mean adalah 10 jenis, kahkahkah ;-P

Lurpak,
rajin sesekali saje, malas banyak2 kali, heeee....

Afid,
I pun suka sgt tepung gomak inti banyak2. Memang klu orang jual kat pasar, tak rasa intinya kadang2 kan.

Kak Zai,
Sama mcm saya, ada balance serunding kelapa tu dlm freezer so saya tinggal masak pulut aje lah hari tu :-).

Ayu,
kalau Ayu dtg rumah I, memang lagi best lah makan2 sambil borak kan, hehehe

QA's ~ mamapapa said...

best..sedapnya...pndai akak masak..suka sgt ngan blog akak ni..sy follow akak,ye..nti ada msa followla..and jenguk2la blog sy juge,ye..mekasih:)

Me said...

salam kak LG..

eden adalah silent reader... yg suka bangat dgn masakan n kebun ahkak... kemas nya kebun... i loike...