Friday, 9 December 2011

Jom main teka teki

Untuk sesape2 yang nak tengok the video clip of Miss 8 dancing, sila lah ke sini ye.

Sambil dia menari, sambil tu dia menyanyi the song (untuk lebih menghayati all the moves kan, hehehe…).

Kat Perth public school ni, in term 4, the students will be taught dancing lessons for 1 session a week for 8 weeks. Dance ni is just for the end of year school concert performance. They only teach the dance moves for the song they’ve chosen for the class. And you have to pay $20 for the lessons for the term which is cheap lah kan.

Sambil dancing, sambil exercising kan Smile.

And a good news we heard yesterday, Western Australia has finally made the move for Yr 7 students to start high school in line with the rest of the country.

In WA ni, primary schooling is from Pre Primary (which is the year after kindy) to Year 7. High school pulak starts from Year 8 to Year 12 (where the students sit for the big Tertiary Entrance exams untuk masuk Uni).

Tu yang Miss 12 baru masuk high school this year sebab she started Yr 8 early this year.

But nanti in Feb 2015, when it’s Miss 8’s turn to enter high school, her year will be the first batch of Yr 7 to start high school. At that time Miss 12 will be in Yr 12 which will be her final year of high school. Miss 12 will only be 15 nak masuk 16 y.o masa tu but dah final year of high school, poor her, hehehe.

So, dapatlah the two girls be in the same school again in 4 years time, hikhikhik….

Enough of that, hari ni kita main guessing game jom.

Sejak ada macro lens, I suka ambik gambar bunga (but definitely hasn’t changed me into a minah bunga yet, hahaha).

Jom kita teka what are the flowers in the photos below!

Semua bunga ni memang comel lote aje and found in our garden. But we all definitely tak tanam the plants for the bunga, hehehe….

Bunga 1:

  IMG_4343

Bunga 2:

IMG_4347

Bunga 3:

IMG_4391

Bunga 4:

IMG_4395

Bunga 5:

IMG_4397

Bunga 6:

IMG_4403

Bunga 7:

IMG_4398

Bunga 8:

IMG_4400

Bunga 9:

IMG_2187

The first person (with a valid postal address in M’sia or OZ) yang dapat teka all of the flowers dengan betul kat comment box for this entry, will receive a small gift from me Smile.

So, jomlah main teka teki!

38 comments:

Scarlett O'Hara said...

Ala... ni kena study ni.

MULAN said...

wooohaa... comelnya menantu I...

kat sana kalo kids dpt result bagus boleh lompat kelas tak? sana ada o-level @ igcse tak?

ameeza77 said...

hehe... seronok tgk miss8 dancing. Pandai pula dia dok intai2 camera yang tengah rakam dia tu :)

ibh said...

hahahahhaha..nak gelak juga tgk dancing miss8 tau...

Ooo..kompem sue tak bleh teka bunga apa tu..tapi, siyes cabtik2 bunga tu kak

JieJ said...

Kak LG, tak dpt nak teka lah..heheh..kena berguru ngan kak LG dulu.

BTW, Miss 8 tu betul2 talented lah..comel jer tengok dia menari..

whitecappuccino said...

tak kenal la pulak bunga tu..cuma yg kuning tu bkn ke bunga pokok timun?

blu4sky said...

salam LG,
i baru je tgk the concert..heheheh.. the teacher was really enthusiastic..no wonder the kids were excited..i yg tgk clip ni je pun ikut excited... :D
as per the teka bunga..i surrender awal2 ler.. :p
nanti i suruh aiman teka kot dia tau..hehe

~alang~ said...

salam kak LG..susahnya teka teki...ni pun ingt2 lupe je ape yg blaja dulu tp tak tahu semua nama-nama... yang alang boleh teka cuma :

1.bunga kacang bendi
2.bunga terung
4.bunga strawberi
5.bunga timun
8.bunga basil

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nak teka :p

Bunga 1
Bunga 2 bunga terung
Bunga 3
Bunga 4 strawberries flowers
Bunga 5 tu macam bunga timun batang :p
Bunga 6, Red currant flowers
Bunga 7
Bunga 8 mixed basil flowers
Bunga 9

x sempat nak google dah. gtg..hehehe :p

Nora Rashid said...

salam..

comell la miss8 dancing sambil toleh2 camera...;p

meh nk try teka bunga ape..

1. bunga bendi
2. egg plant
3. thai basil
4. strawberry
5. cucumber
6. pegaga
7. blueberry
8. sugar snap peas
9. red currant

suke bc your blog....;p

me_czar said...

Salam..

Saja nak teka. Excited nak cuba sebab yang first tu saya tahu. Hehe

Bunga 1 : Bendi
Bunga 2 : Eggplant
Bunga 3 : Thai basil
Bunga 4 : Strawberry
Bunga 5 : Timun
Bunga 6 : Red currant
Bunga 7 : Err.. belum dapat jawapan
Bunga 8 : Basil
Bunga 9 : Blueberry

Tq

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...
This comment has been removed by the author.
B-ha said...

salam..
i wanna give a try

1.okra aka bendi
2.eggplant
3.thai basil
4.strawberry
5.timun/ zucchini
6.pegaga/ pennywort
7.redcurrent - not sure (maybe kinda peas also)
8.basil
9.Blueberry..

~alang~ said...

salam kak LG..susahnya teka teki...alang nk try jugak la...

1.bunga kacang bendi
2.bunga terung
3.bunga thai basil
4.bunga strawberi
5.bunga timun lubnan
6.bunga bawang merah
7.bunga red currant
8.bunga basil
9.bunga blueberry

~alang~ said...

salam kak LG..susahnya teka teki...ni pun ingt2 lupe je ape yg blaja dulu tp tak tahu semua nama-nama... yang alang boleh teka cuma :

1.bunga kacang bendi
2.bunga terung
3.bunga thai basil
4.bunga strawberi
5.bunga timun lubnan
6.bunga pegaga
7.bunga red currant
8.bunga basil
9.bunga blueberry

Ina Hashim said...

salam....nak try jugak


1.bendi
2.terung
3.thai basil
4.strawberry
5.zucchini
6.pegaga kut--->tak sure
7.red currant
8. basil
9. blueberry

fuzzy said...

Salam kak lg..
Hehehe...saye dah tgk video miss 8 nyanyi kat mall 2...surprisingly, time g kat jusco bukit raja tdik tetibe kuar lagu jingle woogie2 2 (hahahah..x ingat name lagu), n tetiber saye leh trnynyi sekali n terikut gerak gaya si miss 8..hahahah...lwak2...bikin penasaran je miss 8 ni...

Kak Eiza said...

thanks for sharing dari mamaLUV;)

lemongrass said...

scarlett,
hahaha...mcm nak ambik exam aje ye ;-)

Mulan,
kat sini boleh nak skip year kalau kids pandai but susah jugak sbb kena jumpa child psychologist, counsellor and mcm2 lagi lah to make sure the kid is ready and can cope.

Ameeza,
dia tahu we all duduk kat situ so tu yg asik pandang aje, hehehe

Sue,
hehehe...hiburan malam minggu :-)

JieJ,
Miss 8 tu sgt excited nak buat dance routine tu after learning the steps for 8 weeks, tu yg bersemangat dia menari, hahhaa

whitecappucino,
I tak boleh bagi jawapan dia skrg until ada yg tekak semua dgn betul, hehehe

Blu4sky,
the teachers memang enthusiastic sgt2, tu sbb all the students memang excited nak perform, hahaha.
Kalau Aiman dpt teka dgn betuk semua, emmang kena bagi dia extra special present lah :-)

Elissmie,
sorry tak lengkap, hehehe.

Nora,
Salam. tekaan you ada yg betul n ada yg tak betul. Cuba lagi ye :-)

me_czar,
Salam. Tekaan you ada yg betul and ada yg tak betul, cuba lagi ye :-)

B-Ha,
Salam. Ada yg betul n ada yg tal betul, try again ye :-).

Ina,
Salam. Try again ye sbb ada yg betul n ada yg tak betul tekaan nya :-)

Fuzzy,
Salam. Ni mesti dengar lagu Jingle Bell rocks tu kan? I pun tak boleh get that song out of my head, asik humming lgu tu aje skrg ni, tension I, hahaha.

Kak Eiza,
sharing apa? :-)

jumurama said...

ok lah kak LG,(sambil garu2 kepala)

1.bendi
2.eggplant
3.thai basil
4.stoberi
5.timun
6.pegaga@gagan
7.red current
8.sugar snap peas
9.blueberry

yeay!wohooo!

nak hadiah :)

kasihredha said...

hahahaahaha
akak gelak sorang2 nih
satu bunga pun akak tak tahu...hik3
kalau SPM keluar camgini for sure akak fail
dan dgn pastinya akak tak dpt hadiah itu...psst ada teka teki lain tak :))

apa2 pun suka tengok youtube miss 8 menari dgn bersungguh2 sekali

JaSSNaNi said...

sat nak tengok kamus...

JaSSNaNi said...

salah.. incyclopedia.. jenuh nak study buka abis buku sains ni..

ameeza77 said...

ish... satu bunge pon i x familiar la, terer la pd sapa yg dpt jwb betul semua tu nanti!

Fatimah Azzahra said...

1. okra
2. eggplant
3. thai basil
4. strawberry
5. cucumber/zucchini
6. italian parsley
7. red currant
8. basil
9 blueberry

just wanna give a try =D

~alang~ said...

1.bunga kacang bendi
2.bunga terung
3.bunga thai basil
4.bunga strawberi
5.bunga timun lebanon
6.bunga ketumbar
7.bunga rd currant
8.bunga basil
9.bunga blueberry

~alang~ said...

nk try jgk la...
1.bunga kacang bendi
2.bunga terung
3.bunga thai basil
4.bunga strawberi
5.bunga timun lebanon
6.bunga ketumbar
7.bunga rd currant
8.bunga basil
9.bunga blueberry

~alang~ said...

nk try jgk la...
1.bunga kacang bendi
2.bunga terung
3.bunga thai basil
4.bunga strawberi
5.bunga timun lebanon
6.bunga ketumbar
7.bunga rd currant
8.bunga basil
9.bunga blueberry

~alang~ said...

knpe setiap kali nk komen jwpn,asyik hilang?? tak bleh nk join contest ni la..huhu..

Jay said...

Hehehe Miss8 awak sgt comel, aunty j pun rasa nak joget2 sama tgk awak yg penuh semangat..

Boom boom acka-lacka lacka boom
Boom boom acka-lacka boom boom

Kuiz ya, hmm kepada yg jwb semua betul, separuh betul, 1 or 2 betul, jwb tapi semua pun tak betul, j respect sgt tabik spring uoll..cos me suck smpi sudah pun tak dpt jwb...yeahhh booooo..ok next kuiz pls hahaha...

~alang~ said...

nk try jgk la...

1.bunga kacang bendi
2.bunga terung
3.bunga thai basil
4.bunga strawberi
5.bunga timun lebanon
6.bunga ketumbar
7.bunga rd currant
8.bunga basil
9.bunga blueberry

Ayu said...

aiyoo....ada teka teki teka tekuk la plak.ayu dpt teka 4-5pic je yg lain tu xsure sbb ada yg tak prnh tgkkan.nak tnya pakcik gugel...tenet lak slow.

btw seme pic yg akak ambik tu cantik sgt! bestkan ada macro lense ni.haih....bila la nak merasa pikul dslr ni???

Sizuka said...

k.min,

make it the first 3 person la. ada lagi 4 or 5 items with me.. hehe


ps : miss reading ur blog. :)

Ummu Nuha said...

Nak try teka..:)

1.Okra
2.Eggplant
3.Thai basil
4.Strawberry
5.Cucumber
6.Pennywort
7.Red currant
8.Basil
9.Blueberry

alissa aiman said...
This comment has been removed by the author.
alissa aiman said...
This comment has been removed by the author.
alissa aiman said...

salam kak i'm eman, saya minat sgt read this blog n i want to give this a try =)
FLOWERS of :
1. okra
2. eggplant
3. thai basil
4. strawberry
5. cucumber
6. parsley
7. redcurrant
8. sweet basil
9. blueberry

i'm eager to win =)