Sunday, 4 December 2011

Busy week before the holidays

Miss 8 was so chuffed people think her gingerbread cookies are cute, hikhikhik…

Now she wants you to try figure out what this Teddy bear is doing! Smile

IMG_4257

We think this teddy biscuit is so comel, hahahahaha.

When it’s nearing Christmas time here, memang most people will be making gingerbread men/ gingerbread biscuits (macam kita buat tart nenas lah masa Raya, hahaha).

And I pun usually will bake them too just because we like eating them and icing them.

Esok pulak, Miss 8’s choir group will be performing their Christmas songs at the shopping centre near her school. We can’t wait to watch her sing, heeeee. And luckily lah they are not singing any religious songs.

She’ll be wearing a Santa hat with her choir uniform (Nasib baik lah we all cuma kena provide Santa hat aje which you can buy everywhere. Kalau kena provide Santa costume, mati lah I nak menjahit nya, hahahaha.)

This coming week will be a busy week for us. Dah nak cuti sekolah, baru lah busy dengan macam2.

Miss 12 will be going on 2 school excursions to Gingin and to Great Escape in Hillary. Miss 8 will have the choir performance tomorrow and EduDance concert on Thursday and her Mini Golf excursion next Monday.

(And I pulak will be busy with making the food baskets for the teachers….kalau rajin lah, hahaha.)

And tonight for dinner, I made Phad Thai which is basically Thai style kuey teow. But instead of fresh kuey teow, they use the dried rice noodles.

But I cheated a bit, I used the instant phad thai paste.

IMG_4251

I made prawn and tofu phad thai. Then tabur coriander leaves and chilli flakes on it. Bila nak makan, squirt a bit of lime juice into it.

IMG_4250

IMG_4247

And I found some leftover roast chicken pieces in the freezer. Might as well use them to increase the protein content kan Smile.

17 comments:

blu4sky said...

look like the teddy bear is going for snorkeling.. tu mcm pakai swimming trunk je...hahahah

MULAN said...

ha aah... teddy bear pakai swimming trunk nak pi snorkeling..

creative betol princess ni..

haiyooo... itu dinner sangat2 bikin saya lapar lagi..

lemongrass said...

blu4sky,
hikhikhik...betul tu. Siap dgn swimming trunk lagi tu kan :-)

Mulan,
Dia sgt2 happy semalam bila we all straight away guessed the snorkeling bit.

Gebera said...

Siap pakai Goggles yg tak tahan tu... hehe.. Please tell her that she is really really Creative and Marvelous Chef!! ~Wink2~

thatfairlady said...

kecur air liur tengok kak LG punya dinner..part perah limau tu yang buat lagi kecur...huhu

Ayu said...

huhu....bagus la akak punya little helper.leh pinjam tak? hahaha....little helper ayu lom leh disuruh masak2 lg.klu srh sidai,angkat n lipat baju leh la.

bear pi snorkeling tu ada boy je ke? girl tarak ka? hahaha....

finally lekat pun komen ayu.hrp2 pasni jgn le ilang lg.iskk....

Muzel Zay said...

Nmpk sedap jek ape yg akak masak..hikhik..the teddy look so cute..cute like miss 8 :-)

Huda said...

sweet la sis punya daughter..suka sangat..

T said...

Cute. Teddy bear pergi snorkling. I will be making those cookies soon, sebab malas nak belik christmas gifts for the family. On top of Gingerbread cookies, I think this year nak buat Tart Nenas jugak. kehkehkeh.

kasihredha said...

ooo bear yg pakai bra dan seluar dlm hari tu pun sure nak ikut gi snockelling gak kot..hihi.kreatif betul :)

Rozita said...

Creative and cute la miss 8 punya cookies..

afid said...

woo..teddy bear pegi snokeling, tp spender rambu ramba..ekekkeke

wanG said...

teddybear nak pi snorkelling..betoi tak? hehe..saya sukalah your blog, bersahaja and yet entertaining...

mailah singgah blog saya..
http://suteraterengganusilk.blogspot.com/

JaSSNaNi said...

Boleh nani tanya macam mana nak wat icing atas biskut tu ye? nak wat gak camtu, biskut lukis2.. tapi tak tau camne nak wat icing atas tu.. bende tu kan kalau lama2 jadi beku kan.. tak melekat.. betul tak?

lemongrass said...

Gebera,
kalau pergi snorkelling, kenalah pakai goggles, hahaha.

Ayu,
helper I ni kan suka makan so bila suruh dia tolong kat dapur and kat garden, suka lah dia but bila suruh tolong yg lain tu, kdg2 banyak lemau gak :-)

Muzel,
untuk tekak we all, ok lah apa yg I masak. Citarasa orang lain, maybe tak kena kot :-)

Huda,
kdg2 sweet, kdg2 gerammmmm, hehehe

T,
I think gingerbread cookies ni memang a very nice gift to give kan because they are cute and taste nice. But I think tart nenas tastes waayyyyyyy nicer, hahaha

Kak Kasih,
tu lah nya, dua2 bear tu pergi beach, hahaha

Rozita,
Mcm2 jugak dia deco semalam, snorkelling lah, egyptian mummy lah :-)

Afid,
spender kena bergaya baru lah cool aje, hahaha

WanG,
thanks ye sbb suka singgah blog ni. I dah masuk yr blog, cantik2 the silk material tu :-)

Nani,
Icing tu guna telur putih and gula icing pukul mcm buat meringue tu. Pastu, letak kaler and then masukkan kat plastic and decorate ikut suka kita. Ha'ah, lepas a few minutes, dia akan keras sendiri.
Kat link gingerbread recipe tu ada list down mcm mana nak buat icing tu.

blogresipi.com said...

the very first picture tu very very cute. Kreatif sungguh dia buat decoration. Kami pun dok plan nak suruh mikael deco ginger bread cookies tp beli cookies yang dah siap je kot.hehee

lemongrass said...

Ijan,
Kalau mikael deco gingerbread cookies tu, apa agaknya deco yg keluar ye? hehehe...