Monday, 19 December 2011

Bananas and eggs

I was quite busy hari ni with a few errands to do.

Pagi2 lagi Miss 8 and I dah terpacak kat the shopping mall. Kat sini kalau dah nak dekat2 Christmas, the shops will be jam-packed with shoppers by 10 o’clock and a lot of the shoppers will be in a grumpy mood.

(I dont know why but a lot of people get grumpier as Christmas gets nearer. Maybe tension fikir pasal hadiah apa nak beli, berapa dollars nak spend  per gift, nak masak apa for Christmas lunch and dinner, nak jumpa the in-laws and sanak sedara yang menggeramkan jiwa).

So, pukul 9 tadi we all dah sampai kat the shops and by 11.40 we all dah sampai kat rumah balik and all the errands done Smile.

So, tu yang sempat lah nak buat kuih for afternoon tea tadi.

Sekarang kan pisang dah murah bebeno so every time I nampak pisang murah, I surenya akan beli sebab nak melepaskan gian tak dapat beli pisang for nearly a year, hikhikhik.

So, bila dah banyak sangat pisang, banyak lah pisang yg over ranum kat dalam fruit bowl tu.

Jemput2 pisang dah selalu sangat buat semenjak dua menjak ni. Apam pisang I malas sikit nak buat. Banana cakes pun dah selalu buat and takde sape nak makan sangat in this house.

So fikir punya fikir, I pun buat donut pisang.

I takde recipe. I cuma ambik the main ingredients yang I slalu guna untuk buat donuts (minus the egg) and then I campur kan pisang lenyek. So, tadi I campurkan tepung gandum, susu tepung, margarine, salt, sugar, yeast, warm water and pisang lenyek in a big bowl. I agak2 aje the measurement and uli sampai the dough tak lembik sangat. Let it rise until double in size.

Then gelek on a floured surface and tekap dengan acuan donut.

Let it rise for the second time and then goreng dengan api sederhana until golden brown.

I golekkan the donuts in cinnamon sugar (I just used caster raw sugar+cinnamon powder) and siap untuk dihidang.

IMG_4734

IMG_4733

IMG_4736

You can see the brown flecks associated with pisang ranum on the donuts.

Miss 12 loves donuts and when she first bit into it, she said, “it’s got banana in it! Still yummy though.”

Then for dinner, The Other Half kata dah lama sangat dia teringin nak makan eggs benedict so I pun buatkan lah dia tadi poached eggs on toast with hollandaise sauce. I don’t like making this dish because you have to do everything at the same time and to stand at the stove top whisking the sauce and have to make sure everything stays warm and served warm.

Nasib baik The Other Half tolong whisk so boleh lah I buat scrambled eggs on toast for the girls and poached the eggs while he was whisking.

IMG_4739

IMG_4741

I dont like it that much because I rasa macam too much butter in that sauce (ini pun I dah kurangkan the amount) and too many eggs but The Other Half loves it.

17 comments:

JaSSNaNi said...

this morning nani pun teringat nak wat donat, but from potato, kalau keledek tu payah skit, nak kena cari kat pasaraya or pasar basah.. tapi donat kentang nani lom jadi.. tengok lah kalau rajin2 nanti, esok ke lusa ke.. ehehehe

Alin Zabidin said...

Cuba buat lepat pisang ker, pengat pisang ker, sedap jugak rasanya. pisang kat sini macam tak sesuai plak nak di goreng. maybe i tak jumpa the right shop kot..hehehe

penDragon said...

Oh mcm tu rupanya egg benedict. I nk order for breakfast esok!

Puteri Biru said...

Looks yummy!!

kasihredha said...

nampak sedapppp sgt eggs benedict tu.
Kalau suami suka kena le buatkan.

umiyumi said...

Salam kak, sama lah kita.. nampak pisang murah sikit mesti nak borong banyak2. tp kat rumah ni tak sempat nak buat cekodok pun sbb br sekejap je dah tinggal cuma sebiji dua :p

whitecappuccino said...

cantik donut pisang tu..memang LG ni kreatif park masak memasak! First time akak dengar pasal eggs benedict ni..

Muzel Zay said...

Sis..xpnah xpkir donut pisang..skali org aussie buat donut ltak pisang..hikhikhik..kelasss..really admire yr cooking skill la sis eventhough its only a simple dish..:-)

ameeza77 said...

tak pernah terfikir nak wat donut pisang, kak LG meme kreatif :)

ejaescobart said...

sedapnya donut tu.. iskk.. terliur sungguh laaa... :)

kalau dekat dah lama singgah rumah buat muka tak malu mintak sebijik 2... :P

Mrs Sufatiha Nur said...

donut viceversa...teringat dunkin donut bila tgk donut kak LG....

Naz / Nadz COSK said...

Asalamualaikum..
Erm, kreatif! Donut pisang.. Thanks for sharing..

lemongrass said...

Nani,
donut yg ada potato tu pun sedap jugak kan sbb lembut aje bila dimakan. Actually, kalau dah nama donut tu memang gerenti sedap lah :-D

Alin,
lepat pisang I dah merasa hari tu so tu yg tak mengidam lagi, hahaha. Pengat pisang rasanya tak brapa ngam klu pakai pisang montel ni. Pisang montel ni memang tak best utk buat goreng pisang sbb dia lembik sgt2 nanti.

Pendragon,
Hehehehe... nak buat egg benedict utk hubby ni pun rasa malas sgt2, lagi lah nak buat kan utk orang lain, tak kuasa! Heeeeee

Puteri biru,
donut tu memang yummy :-)

Kak Kasih,
tu lah kan, sbb dia suka tu yg I buatkan tp memang jarang sgt2 lah :-)

Umi,
Salam. Kat rumah ni masa sekolah hari tu, memang kena sorok sebiji dua klu nak buat cekodok. Tp sejak dah cuti ni, diaorang tak pandang pisang, hehehe

whitecappucino,
Dari terbuang pisang tu, tu yg bega jadi donut :-). Egg benedicts ni quite famous as breakfast food kat sini.

Muzel,
Orang OZ dah terlebih2 pisang masak tu yg kena kreatif sikit, hehehe.

Ameeza,
Orang lain buat donut kentang, kita buat donut pisang, hehehe

Eja,
Nasib baik ada 2-3 ketul lagi kat atas meja tu so bolehlah hidang ke you, hehehe

Sufatiha,
Dulu I suka sgt beli dunkin donut sbb itu aje yg ada masa tu. Skrg, segala mcm donut place dah tumbuh kan :-)

Naz,
you are welcome :-)

Zaitun said...

Kak Zai suka makan donut tapi tak pernah terfikir boleh dipelbagai.

minah senget said...

ADUH BUAT MS LAPAR...
HEHEEH

lemongrass said...

Kak Zai,
Saje je dr terbuang pisang yg dah sgt2 masak tu, hehehe.

Minah senget,
boleh pergi beli donuts kat Dinkin Donuts ;-)

minah senget said...

Heheh
Tak sama la sis dunkin n from ur want.
I think ur want its more yummy...hehehe