Saturday, 10 December 2011

Eclipse and turkey

Masa I tengah tulis this entry, the lunar eclipse have just started here.

Miss 8 beria2 nak tengok so we are letting her sleep a bit later than her usual bed time so dapat lah dia tengok a bit of the eclipse.

(cukuplah tu kan. Kalau nak tunggu sampai the full eclipse, I pun dah  lama berdengkur masa tu, hehehe).

Malam ni I pun nak tidur cepat sebab esok nak bangun pagi nak bake something to take to the last Sunday school session for this year. Lepas tu, semua akan bercuti for 7 weeks sempena Summer school holidays kan.

The whole today dah busy buat other things so tu yang tak sempat nak bake anything.

Pagi2 lagi dah pergi menjelajah Bunnings. We bought some more seedlings and seeds and seed-raising mix and another pot of chilli. This time it’s a habanero chilli plant.

(I tengah giler tanam chili sekarang ni! Penuh dah  kat belakang rumah tu dengan chillis plants, hahaha.)

I bought a greenhouse for The Other Half the other day sebab dia beria2 nak start raise seedlings in it. So, tu yg dia beria beli seeds tadi.

I pulak dah tak larat nak tanam from seeds sebab rasa mcm lambat sangat nak bercambah. I lagi suka beli seedlings and then terus tanam kat vege patch and then a few weeks later, dah boleh tuai hasil kan Winking smile.

Esok, I’ll take some more photos of our crowded vege patch and vege beds ye. I have no idea dah nak letak kat mana the seedlings yang The Other Half semai tadi yang bakal bercambah in a a few weeks nanti.

Memang dah takde tempat langsung unless we build another vege bed lah.

Kalau ikut The Other Half, dia nak aje get rid of the front lawn and ganti dengan pretty raised vege beds.

I told him, kalau nak buat vege beds kat luar tu, alamatnya kena lah pasang fence sebab surenya akan ada makhluk2 yang teruja nak mencuri all the sayur and fruits kan, hehehe.

Actually, I sibuk tuai the cherry tomatoes tengah hari tadi and I made oven dried tomatoes and also tomato relish from it.

IMG_4422

This is the tomato relish I made. I used this recipe but I only guna about 2 tablespoons of brown sugar instead of 100g. Sedaplah jugak for my taste yang tak berapa suka makan chutney nor relish ni, hehehe.

We had turkey for dinner tonight sebab sekarang turkey tgh murah sebab nak dekat2 Christmas kan.

I used Steggles turkey thigh (the blue coloured Steggles brand not the red one sbb the blue one is produced by Baiada) yang dah siap rolled and deboned in a box. They sell it in 1 kg box kat Coles/Woolies/IGA in the freezer section. It costs $10/kg box at Coles which is really murah lah sebab daging semata.

IMG_4415

Everyone loved the turkey, memang more moist compared to turkey breast lah.

IMG_4418

I forgot to put cranberry sauce on my turkey, hehehe.

IMG_4421

The Other Half kata bolehlah dia masak ni for Christmas lunch nanti sebab tinggal masuk oven, let it cook and then slice it nicely. Anyone can do it! hehehehe…..

11 comments:

Fatimah Azzahra said...

i just luv turkey w cranberry sauce..!!!n they look awesome on the plate
i wish i can have them too sometime,somewhere
but still,it's quite expensive in india...sigh~

p/s:i guess there's no winner for previous n3..i really3 want to know the correct answers for those flowers though

kasihredha said...

wauuu turkey...bestnya.
sure banyak cili nanti ...tak payah beli...kat sana mahal sgtkan

lemongrass said...

Fatimah,
Luckily kat sini now ada turkey yg halal or else asik kempunan tengok orang makan aje, hehehe.
So far, takde lagi jawapan yg semua betul but I'll wait a few days, mana tau ada yg teka betul :-)

Kak Kasih,
Sure nanti cili I sampai dah tak larat I nak tengok, hahaha.
I jarang makan turkey, luckily skrg ni ada yg halal so boleh lah nak makan slalu lepas ni :-).

June said...

hahahaha.... lepas ni boleh buka kilang cili sos dah kak LG byk n berbagai jenis dh cili ada =)

MULAN said...

i pernah jumpa turkey halal kat msia once upon a time tapi gila lah besar nya.. tak reti pulak nak masak..

haaiiipp... mata i dah ngantok ni jd lapar pulaks tengok kalerful sepinggan tu..

JieJ said...

Kak LG..terliur tgok turkey tu, tapi tak pernah lah pulak makan..heheh..

alissa aiman said...

kak min, always update about the garden k...i am one of the die hard fans ! hehehe

Nur Misnan said...

wow look superb...

aku ada kongsikan gambar eclipse malam tadi..
Nak tengok jom ler kita ke rumah.. hik3..

Alin Zabidin said...

I pun tengok eclipse from my balcony..tapi nyamuk pulak banyak..at the end tak tengok sampai habis coz habis berbintat bintat kena gigit nyamuk..nyamuk kat sini..bisanya lain macam ya..hehehe

u post banyak banyak gambar garden u yer...i will make it for future reference bila i dah bermastautin kat sini nanti..hehhe

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum..
tak pernah makan pun lagi turkey.. dagingnya agak gelap ye dari daging ayam..
tak sabar nak tengok pokok2 kak min esok.. pokok cili yang baru beli tu..

lemongrass said...

June,
habislah bangkrap kilang sos cili Lingham nanti, hahaha

Mulan,
kat sini pun ada yg besar gedabak punya turkey tu. I rasa oven I memang tak muat kot nak sumbat the whole turkey, hehehe.

JieJ,
I pun bukannya makan turkey ni sbb susah nak cari yg halal kat sini but now dah senang jumpa, happy lah I :-)

Alissa,
every week I akan update, dont worry :-)

Nur Misnan,
I pun ada ambik gambar eclipse tu semalam :-)

Alin,
We all kat sini kalau masa Summer, memang akan pasang ubat nyamuk kalau nak lepak2 kat luar sbb like you said, tak tahan kena gigit!

Nani,
Waalaikumsalam. Daging turkey ni lebih kurang aje ayam. Peha dia tu gelap sikit lah dr peha ayam kot. I lagi suka ayam dr turkey ni :-)