Tuesday, 13 December 2011

Treats for the teachers

Esok is the last day of school for the year.

Then about 7 weeks of Summer holidays. We have a few things planned already so hopefully it’s not going to be a long boring holidays lah for anyone kan Smile.

And as usual, at the end of the school year, I will make something for the girls’ teachers. But this time, I only buat beria2 for Miss 8’s class teachers aje sebab Miss 12 ada too many teachers over the year so tak larat weh nak bagi semua, hehehe. She’ll be giving chocs and a bit of my home made treats for some of her favourite teachers though.

Last year I pening kepala fikir macam mana nak wrap the basket hampers. Tahun ni instead of baskets, I just guna a wicker plate aje so lagi senang nak wrap, hehehe.

IMG_4515

I made 6 different  types of sweet treats for the teachers this year, nothing savoury at all macam last year.

IMG_4517

I made pudding truffles using this recipe. But I malas nak decorate dengan glace cherries so I just drizzle white choc over it aje. The taste is marvellous (according to The Other Half lah)!

IMG_4518

And I made choc fudge using this recipe but I guna almond instead of walnuts. and also buat butternut snap choc tartlets.

IMG_4521

Then I made florentine slice but I added a bit of cornflakes and craisins to the mixture. Bila dah masuk dlm goodie bag, tak nampak pulak rupa florentine slice ni, hehehe….

The other 2 sweet treats are cranberry and white choc shortbread, and as usual I tambah pistachios and guna milk choc instead of white choc. And almond biscotti.

IMG_4525

And instead of baskets, I guna wicker plate aje lah this year so senang sikit nak wrap esok pagi, hehehehe…

Banyak kerja I nak buat esok pagi…

Nak wrap the hampers, nak goreng karipap sebab Miss 12 nak karipap for her lunch and also nak bagi her friends some and then nak buat guacamole dip for Miss 8’s class party at lunch time.

Each kid can choose what to bring from the list of dishes/food that the teachers have written down. And Miss 8 chose to bring a dip suitable for veges/chips so she wanted me to make avocado dip for her.

Nasib baik she chose an easy peasy food so senang lah I nak buat Smile.

17 comments:

JieJ said...

Bertuahnya jadi cikgu Miss 8 tu kak LG..dapat makanan yang sedap belaka. kalau saya jadi si Miss 8, tayang satu sekolah cookies yang sedap tu..hehehe..

kasihredha said...

Nak jadi cikgu miss 8 juga lah :)
bertuah cikgu2 miss 8

whitecappuccino said...

Untungnya teachers dorang dapat students yang mommynya rajin mcm LG..seronok dapat cookies yg sedap2 ni..

DeLancrettLurpak said...

end of term kan, i pegi beli brooch je utk cikgu-cikgu Yaya, dasar mak malas, ahahahahha

Madam Sooyaree said...

Best nye, I pun nak jadi cikgu le, hehehe... Harus dicuba sena recipe ni, boleh buat Christmas biscuit kekdah nye

Oyis said...

saya tgk cookies akak terus terliur. ni masih kat lab, so bukak2 laci terus la ngap Oreo. Next best thing lah tu, jd la :p

Alin Zabidin said...

Kalau kat KL selalunya goreng mee hoon jer lah...kalau dah malas sangat beli jer kek pisang..hhahaha

Untungler cikgu Ms 8...

ibh said...

Rajin betul akak buat mcm2 cookies tu...

~KB~ said...
This comment has been removed by the author.
~KB~ said...

I pon nak jd teacher your daughters gak!

CikLilyPutih said...

nak resipi kek coklat tuh..

ibuhebat said...

yummsss.. creative n thoughtful sungguh mommy :)

mamasuri said...

rajin nyer akak...
next2 time anak sy dah masuk skolah...leh amalkan cara akak ni...
tp tak masak lah..sy beli jer..aci tak?hehehe...

MULAN said...

patut i apply jadi cikgu kat sekolah your girls lah.. mesti dapat semua ni.. gerraammm nya tengok..

lemongrass said...

JieJ,
cikgu2 kat sekolah tu dpt mcm2 and dpt banyak chocs yg sedap2 as well so memang bertuah sape2 jadi cikgu kat sekolah Miss 8 tu, hehehe

kak Kasih,
cikgu Miss 8 dpt macam2 tadi from the students, mostly chocs yg sedap2. I rasa I sorang kot yg buat homemade stuff, hahaha

Whitecappucino,
Kalau kat msia, the teachers dpt cuppies yg sedap2 kan :-).

Lurpak,
I pulak malas nak memilih brooch sbb tak mengikuti perkembangan fesyen terkini, hahaha

Sooyaree,
memang yg leftovers goodies tu we all akan jadikan biskut/treats utk christmas lah :-)

Oyis,
nasib baik ada oreos kan, boleh jugak di ngap and di dunk in milk :-)

Alin,
kalau kat sini, ada many things yg tak boleh bawak and mostly orang2 kat sini buat sandwiches aje kan for lunches. Memang tak best betul kan, hehehe

Sue,
setahun sekali aje bagi gifts ni tu yg merajinkan diri :-)

KB,
hehehe...boleh aje tapi setahun sekali aje lah dapat gifts mcm ni :-)

CikLilyPutih,
I takde buat kek coklat in that sweet treats. Yang mana satu kek coklat? I dah bagi link ke semua recipes of the stuff yg I buat. Just click on it.

Ibuhebat,
nasib baik skrg ni senang nak cari ideas utk gifts on the net kan so senang lah I :-)

mamasuri,
Kalau buat, at least kita dpt rasa sama, hehehe.

Mulan,
nasib baik I tak kena buat untuk all the teachers, or else tak tido I seminggu, hahaha.

Eta Jaafar said...

salam ziarah.. best kan kt ausie, dekat nak cristmas coklat & turkey murah.. kalau kat m'sia nk raya je smua naik

pacificblue said...

kak LG sgt rajin...kagum2...saya link blog akak from my blog... ^_^