Tuesday, 6 December 2011

After the rain

Untuk Lurpak yang teruja nak tengok the rest of the videos of the kids singing, I dah upload ke youtube the videos and whenever your ears want to hear their dendangan, ini link Santa Claus is coming to town and link Christmas Boogey woogey.

I tak sanggup nak upload ke blog sebab kesian kat you all kena dengar their singing, hehehehe….

I think Miss 8 loves being in the choir sebab the music teacher is so enthusiastic. Every time any music group or a class does a performance at the school or anywhere, she will be standing in front of the group doing all the moves and looking so animated and enthusiastic.

We all yang menonton semalam pun terikut2 sama tapping our feet and menyanyi Smile.

(And until now, I’m still humming jingle bell, jingle bell, jingle bell rocks! Can’t get it out of my mind!!!!!)

And as predicted by BOM, we had a downpour today. It started raining from last night and basically only stopping about an hour ago.

Semalam our rain tank was nearly empty sebab we’ve been using the rain water nearly every day to water the gardens. Susah jugak hati sebab once it’s emptied, kenalah we all start guna tap water sepenuhnya untuk water the gardens.

Luckily it rained today and our rain tank pun dah nearly penuh again Smile.

And our veges, roses, flowers, trees got a good soak today as well.

IMG_4313

I know, I dah selalu sangat tayang the tomatoes but memang sekarang ni all of them tengah galak giler berbuah. Hari2 I kena petik and still berlambak lagi yg merah2 kat pokok tu.

Miss 8 pun hari2 bawak cherry tomatoes in her lunch box for fruit time, hehehe.

IMG_4316

Our bendi/ okra dah mula berputik but tak tau lah whether akan jadi cantik ke tak. So far, we all memang takde luck with bendi ni.

IMG_4317

One of the eggplant plants. Most of them dah berbunga.

IMG_4318

the capsicums getting bigger.

IMG_4321

During Spring and Summer, pokok kunyit cantik berdaun Smile.

IMG_4319

One of the anak kangkung yang i dah repotted to a bigger pot. Happy aje dia sekarang sbb dapat membesar dengan aman, heeee….

So, since banyak veges kat kebun tu, malam ni I masak sayur silverbeet for dinner, hehehe.

We had beef tortellini in creamy pesto, sauteed silverbeets and bread for dinner tonite.

IMG_4306

IMG_4312

The beef tortellini ni kedai mari, bukan buatan sendiri, hehehe.

20 comments:

Ezza said...

benar kata orang tua tua..berbudi pada tanah banyak untung nya..

Salam dari Klang..

Huda said...

wah cantiknya tomato tu..teruja nengok gambar-gambar semua tu..

whitecappuccino said...

seronoknya tengok pokok2 ni membesar dan membuahkan hasil..tomato tu..cantik!!

kasihredha said...

sungguh teruja melihat beef tortellini in creamy pesto tu...sure sedapkan
Cantik pokok bendi tu :)

Soo Hae Daa said...

wahhh...akak sgt berbakat...rs cm tgk kebun farmville lak rs..tp yg ni real one..!! mesti rs sgt2 sonok bile sume dh kuarkan hasil kan?? bestnya....

Ayu said...

huhu...cantiknya ur cherry tomato tu kak.geram je tgk sbb ranum kan.ainnur mesti suka ni sbb dia mmg suka mkn raw tomato

kak...beef tortellini camne ek?

Alin Zabidin said...

I tengah tengok cherry tomato u ni sambil dengar lagu live concert Sade di balcony rumah...

kalaulah dapat makan beef tortellini u tu, mmg perfect lah rumah i malam ni...hehhehe

i kalau tanam okra and cili menjadi pula...tapi bukan kat siniler..hhehehe

DeLancrettLurpak said...

Kak LG,

Saya dah tgk dua video tu, lepas tu saya ulang balik Jingle Bell Rocks... sejak semalam asik melekat je lagu ni dalam otak saya, hahaha...

Mmg semangat cikgu nya, patut student suka.. tapi kalau ada best student for the choir, I guarantee Miss 8 yang bersemangat yg akan menang, hehe

JaSSNaNi said...

nak tomato sekilo, cili capsicum sekilo.. kasi pos tau.. hihihhi.. wah wah.. menjadi2 tanaman kak min ya.. alhamdullillah.. buleh wat makan anak beranak kan.. :)

CT Delima said...

As'salam LG

wahh..sukalah lihat hasil air tangan LG pada tanah ni. kalau k.ct tanam boleh hidup tapi baru nak naik pucuk daun kunyit tu esok tengok dah hilang kena makan dek cik T atau siput..arghhh..geram juga kadang2 tapi diam jer marah2 dalam hati..hehehe.

syidah - xiao hong said...

salam

kak, jealousnya tengok pokok kunyit akak. pokok kunyit saya baru je mati.

Zaitun said...

Geramnya kak Zai tengok buat tomato and capsicum tu,menjadi2 buahnya.

Mrs. Zali said...

Salam. Akak, i am your silent reader, nk tanya 2 soalan boleh?
1- kalau kita tanam capsicum and blueberry( and anything from the berry family) kat malaysia ni, hidup tak ek?
2-The littlemisses boleh ckp melayu x? if not, mcm mna dia communicate dgn cousin2 ms diorg balik malaysia ek?

huhu..

blu4sky said...

salam LG,
wah segar bugar your pokok kunyit.. dah mcm pokok bunga dah :D
best dpt mkn sayur-sayuran tanam sendiri...
i punya attempt cuma bayam je berhasil hidup and dapatlah kitorang makan..the kids were quite excited to get to eat vege from our mini garden..

Asmara said...

apakata u buat contest pokok sayur apa yg u belum tanam kat rumah? haha.. sure ramai yg join. terus u dpt idea nk tanam pokok apa lg lepas ni. ekeke..

Aidah said...

kakkkk.... banyak nyer buah tomato... galak sungguh berbuah yer... =)

MULAN said...

lg, nak beli tomato 1/2 kg...!!!! mata i dah rabun2 ni.. nak kena makan byk tomato.. geram tengok tomato2 tu..

beef tortellini tu kan, buat tekak i ni bergerak2 je..

Cik Bambam said...

geramnyaa tgk buah tomato tuh!!huhuhu

lemongrass said...

Ezza,
Salam singgah sini. Alhamdulillah, banyak yg tumbuh menjadi :-)

Huda,
I pun suka sgt tengok all the tomatoes, memang seronok sgt bila memetik :-)

Whitecappucino,
memang seronok, tak sabar nak kutip hasil semua :-)

Kak Kasih,
we all memang suka segala jenis pasta ni, especially the creamy kinds, hahhaa

Soo Hae Daa,
kadang2 ada jugak apa yg we all tanam yg tak nak tumbuh langsung, tu yg we all tanam yg senang2 aje, hehehe.

Ayu,
beef tortellini tu pasta yg ada isi dlm nya. Yg ini isi dia mince beef :-).
Kalau Ainnur kat sini, mau lah dia berlumba2 dgn Zahra kutip sambil makan buah tomatoes tu kan, hahaha

Alin,
wahhh...seronok lah you dpt dengar concert Sade free aje, hehehe. Summer ni memang best lah ye makan dinner kat balconi :-)

Lurpak,
I pun sampai hari ni still asik nyanyi lagu jingle bell tu ake, tension I! Hahaha.
Miss 8 memang boleh menang choir member yg paling bersemangat, heeee


Nani,
Hahaha...tomato sekilo and capsicum sekilo, nak buat kenduri ke? :-P

Kak CT,
Wassalam. Kat sini pun siput suka sangat makan segala daun. Memang we all slalu kena letak snail baits so siput makan tu instead of makan daun, hehehe

Syidah,
pokok kunyit tu dah bertahun2 dlm pot yg sama, I tak pindah2kan lagi. And then bila Winter aje, mesti dia 'hibernate', takde daun and mcm nak mati aje but come Spring time, terus naik segar bugar balik :-)

Kak Zai,
so far alhamdulillah, menjadi semua yg ditanam :-)

Mrs Zali,
Salam.
Blueberry and segala jenis berry perlukan cuaca sejuk utk hidup or else dia tak kan berbuah cantik tak silap.
Capsicum I rasa boleh hidup kat Msia.
My daughters tak boleh ckp melayu. Bila balik Msia, all the cousins ckp english dgn dia and diaorang pun akan cuba ckp melayu sikit2 :-).

Blu4sky,
Salam. Pokok kunyit I tu memang cuma segar bugar masa Spring and Summer aje, seasons lain dia hibernate, hehehe.
I nak sgt cuba tanam all the asian veges but so far tak tertanam2 :-).
Best kan bila the kids happy dpt petik veges from our own garden :-).

Asmara,
hikhikhik...I pun kena fikir apa aje yg ada kat kebun I tu baru lah boleh I buat contest :-P

Aidah,
memang galak giler tomato ni berbuah! Tu yg I pun dha tak larat asik nak kena petik hari2, hahaa

Mulan,
Kalau makan tomato fresh dr pokok, sure terus cantik aje mata kan, hehehe.

Cik Bambam,
beef tortellini ni memang sedap :-).

PUTUBAMBU said...

wahh..bestnya tgk sayur-sayuran you dah naik le kak LG..

comel tomato2 tu.. geram tgk!