Monday, 12 December 2011

Summer rain

It’s raining cats and dogs here at the moment.

It was really heavy with a little bit of hail earlier in the evening which was a lot of fun to watch.

We all pulak, bila tengah hujan or bila the BOM predicts nak hujan, we love to see the radar view at this BOM link. It is so fascinating to see the progression of the rain cells and also the intensity of the rain.

Masa we had that really heavy rain and the hail tadi, our area was covered with the colour red on the radar.

And The Other Half pun will look at this radar every morning before he cycles to work. Kalau nampak yg hujan lebat giler will be coming soon, dia terus lah tak jadi nak naik beskal pergi kerja, terus lah naik public transport. He said he doesnt mind a little bit of rain when he cycles but bila hujan lebat giler, he can’t see anything sebab his glasses will be so wet and fogged up, hehehe.

And masa hujan lebat beria tadi, The Other Half said, “You should take a photo of this flooding.”

IMG_4484

IMG_4486

Macam ni dia panggil flood, hehehehe…..

(kalau kat Msia, ini namanya lopak air which is normal after setiap kali hujan, heeee…).

And bila hujan, mestilah asik rasa lapar aje kan so I masak loads of baked potato for dinner tadi.

IMG_4490

I parboiled the whole potato first, then cut them in half and put them on an oven tray. I drizzled some olive oil, sprinkled some salt, paprika, cumin powder and turmeric powder on the potato halves.

Bake them in 200°C oven until they are brown and tender about 30-40 minutes. And then sprinkle some grated cheddar/ colby on the potato and bake them again until the cheese has melted.

IMG_4492

Serve the baked potatoes with salsa, sour cream and sweet chilli sauce.

A little bit of meat on the side wouldnt go astray Smile.

And then kalau still lapar lagi, boleh makan Summer fruit salad with a little bit of yoghurt.

IMG_4501

IMG_4502

Summer because ada cherries, watermelon, mango and bananas.

17 comments:

Alin Zabidin said...

Today mmg a bit chill tapi malam ni i tak boleh tahan dah sejuknya. And your dinner looks yummy....Nice.

I showed your blog to my other half. Then he asked me whether i can cook like what u cooked tonite. Then i said...no..hehhe

Dasar pemalas mmg camtu lah kan.

Nampaknya kalau hujan sampai ke esok pagi, my other half pun tak exerciselah gamaknya. Hahhaa

Muzel Zay said...

Lawak gak..husband sis ckp tu flood!hahaha..belum nampak flood kat malaysia mcm mana .g..hikhihkhihk

blu4sky said...

best klu dapat main hujan..tapi kat cni rasanya takuta nak keluar time hujan sbb kilat meletup2.. just recently my friend's house terbakar kena panah kilat..nasib baik diorang anak beranak sempat keluar...sian betul..

ameeza77 said...

sedapnyer baked potato. Kak LG, thanks sgt2 becoz or ur meals yg sedap n presentable ni, I pun rajinnn sgt dok perhias my meals cantek2 mcm u :))

kasihredha said...

betul tu LG
itu cuma air bertakung je...hihi
kat M'sia hampir tiap petang hujan sekarang ni.
Akak suka hujan...sejukk :)

bestnya nengok fruit & yoghurt tu :)

KakAsma said...

Min,
agak2 kalau banjir betul2 camner eek.wah bisa gempak nntikan.seronok hujan hujan gini,mata nak titun ajer,peyut mmg lapar..sedap yer kentang buat camgitu.walla...tak terbuat akak.

somuffins said...

LG
Kat tempat I nih, dah dua kali hujan air batu. Middle of last month sekali and last Sunday. By the time ketulan ice mendarat kebumi, ketulannya amatlah comel pastu cepat benar cair.

Guess who melompat kijang terover excited??

ibh said...

Kikikiii..lawak la kak..Lopak air ja tu...Kalo banjir tak tau mcm mana kan..

CT Delima said...

As'salam LG

K.ct setiap malam asik tarik selimut jer sebab sejukkk! kat KL ni dah musim hujan dan dimana2 pun dah banjir kesian pulak bila tengok news tu.

kecur pulak tengok salad tu. k.ct memang suka dok meratah salad macam ni LG sedapkan :)

JieJ said...

Kak LG, excited TOH dapat tengok banjir ya..heheh..

tinie said...

salam k.min... lama x meninggalkan jejak hehehe......

agak2nyer kalau TOH tengok banjir cam manalah yek kak... hehehehe...
kat sini tiap2 hari hujan and then sesetengah tpt pun dah banjir....
2 hari lepas pun area rumah MIL tini pun dah naik air... kesian dia kena duduk kat tempat permindahan... nasib baik sekejap aje......

prettyorked said...

selamba lah husband akak boleh naik basikal time hujan, itupun tak naik sb takut spec berkabus je..kalau kat Msia hujan2 semua naik kereta, takde maknanya nak naik basikal, memasing takut demam, flu, takpun takut kene sambar kilat or kene hempap dgn pokok tumbang..(begitu dahsyatnya bila hujan lebat kt Msia nih.....heheheeh :D

blog-tips-kurus said...

habislah diet ai, terlapar tengok gambar food ni.. ;)

MULAN said...

oowwhh... best ni kalo malas i boleh gril je potato2 tu.. pastu campak jugak sosej or meatloaf kot ekk.. tq tq teacher..!!

gula merah said...

hubby akak naik basikal gi keje..bagusnya..cuba kat malaysia ni semua naik basikal...x der la jem jln ..sy terpk gak..kalau sy kayuh basikal dtg ofis..fuhhhh...berpeluh mak...cukup sebulan sure slim punya..hahhaha,,, berangan la

umiyumi said...

Salam Kak..mmm sejuk2 camni mmg cepat lapar kan? sedap tgk potato dan buah2 tu :)

lemongrass said...

Alin,
Kuat jugak kan the thunderstorm on Monday night tu. Luckily lah our area tak teruk kena and takde pokok tumbang.
Masak western food ni tak susah mana and tak payah kena masak sampai 2-3 jenis lauk :-).

Muzel,
We all pernah duduk kat Port Klang and pernah banjir area we all tp sbb dah lama bebeno kan, tu yg dia dah lupa rupa banjir, hahaha

Blu4sky,
Siannya your fren and selama ni we thought rumah is one of the safest places to be masa thunderstorm kan. Kat sini jarang sgt2 ada thunderstorm ni, slalu ny acuma really heavy rain aje. Tu yg orang2 kat sini tak kisah jalan basah kuyup dlm hujan, hehehe

Ameeza,
thanks for the compliment :-). Sedap tu is very subjective kan tapi utk anak tekak we all, sedaplah, hehehe.

Kak Kasih,
tu lah kan, air bertakung kejao aje pun dia dah kata flooding, hehehe. I pun suka hujan ni sbb sejuk aje :-)

Kak Asma,
hujan memang best cuma part nak basuh baju tunggu kering tu lah yg leceh, hehehe

Cik Som,
bukan you aje yg terover excited kalau ada hujan air batu ni, we all ni pun still over excited jugak walaupun dah slalu jugak tengok :-).

Sue,
kat sini jarang jumpa lopak air, tu yg dia dah ingat banjir, hahaha

Kak CT,
waalaikumsalam. Memang best sgt2 bila nak tidur malam2 n hujan kan. Cuma tak best bila nak bangun pagi and hujan sbb mata tak boleh nak bukak, hehehe.

JieJ,
OZ ni memang a dry country so bila tengok air bertakung, happy giler lah, hahaha

Tinie,
Salam. Kat OZ pun ada a few tempat yg selalu jugak banjir bila tiba musim hujan or cyclone. Alhamdulillah, so far tempat we all ni tak pernah lah. Susah kan kalau kena pindah randah sbb banjir ni.

Prettyorked,
Kat sini jarang ada kilat and petir bila hujan, slalunya cuma hujan aje. So, tu yg dia tak kisah berbasikal masa hujan. Even football games kat sini pun main masa Winter yg memang sentiasa hujan, hehehe...

Blog-tips-kurus,
I pun dah lama pendam diet, hahaha

Mulan,
You are welcome :-). I kan sentiasa malas nak masak lebih2 for dinner so tu yg buat benda yg paling senang, hehehe

Gula Merah,
tu sbb dia boleh kurus cepat dulu sbb hari2 naik beskal pergi kerja, 1 jam pergi and 1 jam balik. Memang berpeluh2 habis, hehehe

Umiyumi,
masa sejuk2 ni lah asik fikir pasal food aje kan, heeee