Tuesday, 20 December 2011

I’m leaving….

There won’t be any more gardening posts for the next few weeks until tahun depan…

There will be very infrequent updates in the next 10 days (unless I have wi-fi and I rajin nak update about what’s going on or The Other Half ter rajin nak update for me.)

I will be going back to Malaysia all by myself esok for 10 days. The Other Half and The Little Misses will be left behind to fend for themselves…

Sob sob sob…sedih jugak rasa hati ni even though cuma untuk 10 hari.

Selalunya it’s The Other Half yang pergi outstation terbang ke mana2 tinggalkan we all ber tiga kat rumah for a few days.

Kali ni, it will be me yang tinggalkan diaorang so it feels a bit strange.

I will be going back sebab Abah I will be undergoing a major heart surgery this Friday, insyaAllah. And I want to be there when that happens and also during post-op care.

Sepanjang I kat sini everytime dia sakit masuk hospital, I was never there to lawat dia or to look after him. Luckily I have siblings and in laws who help my Mak to take care of him in his time of need.

This time, I want to be there sebab it’s a major surgery and I can accompany Mak I to look after him during the day when everyone is at work. So, maybe I akan berkampung lah kat IJN tu.

(Luckily lah kan around IJN tu penuh dengan food courts so every break time, bolehlah I sample all the foods sepuas2 nya ikut selera I instead of terpaksa ikut selera The Little Misses or selera The Other Half, hahahaha…)

Lagipun it’s school holidays sekarang ni and Christmas and New Year holidays for The Other Half so dia takde lectures or consulting jobs so he can look after the girls. And The Other Half wants me to go back to be with Abah.

So, the whole day today I’ve been quite busy. The house is dusted and vacuumed and mopped, the toilets and bathrooms scrubbed and cleaned, the outside area is swept, the washings done and folded.

(In 10 days time when I get back, I just hope the house will still be in a clean condition, hehehe.)

The dinner menu for the 10 nights pun I dah written down for them, heeee. The Other Half kata lagi senang dia nak masak dinner this way sebab he doesn’t have to perah otak fikir what to cook every night.

But what I do know is that a lot of the dinners will have chips/ fries in it, hehehe.

(I just hope they remember to eat vegetables though because I didn’t put that down on the menu list.)

He said, “as long as everyone is fed and no one dies of starvation, that’s good enough!Open-mouthed smile.

I think Miss 8 lah yang will suffer lebih2 sebab dia tu kan tekak melayu abis and definitely the Dad won’t be cooking anything Malay, hahahaha……

Semalam pulak I did the shopping to stock up the freezer for easy convenient food like sausage rolls and meat pies and cheesy puffs. Tak lah anyone kebulur for lunch kan Winking smile.

I yang nak naik flight but I jugak yang kena make sure orang yang ditinggal cukup segalanya.

Ciri2 ibu and isteri mithali kah itu? Wahkahkahkahkah…..

(But if you ask The Other Half, he would say itu ciri2 orang yg obsessive yang tak percaya laki dia boleh jaga anak2, heeee Smile with tongue out).

It will be a bit sad sebab I won’t be here untuk our wedding anniversary on Thursday and on Christmas Day.

(Luckily I dah buat trial run masak turkey hari tu kan so boleh lah The Other Half masak turkey for Christmas Dinner nanti.)

Tu yang for the past few days, I masak nasi lemak lah, masak kari lah, masak egg benedict lah….sebab nak kena tinggal kan dia, hikhikhik….

And malam ni I masak pasta pulak. Even though they will be having mac n cheese while I am away, I still masak pasta tonite (sebab I yang nak makan Smile).

I made beef goulash makan dengan fettucine and bread. I loosely followed this recipe. I added sliced carrots, used fresh diced tomatoes and added a bit of sugar and omitted the wine. I was supposed to add cream at the end but I completely forgot. Rasa dia still sedap though Smile.

IMG_4747

IMG_4751

I definitely will not be eating pasta or any western food (apart from KFC, hehehe) kat Msia nanti!

P/S Can Kak Kasih, Kak Zai, Nora (from the Top 10 members widget), JieJ and Cheq Sue email your addresses to me at lemongrass@y7mail.com by tomorrow. Ada a small token menanti anda berlima, heeeee…..

51 comments:

kasihredha said...

ohhhhh tidakkkk nama akak ada kat bawah sekali....baca punya baca...bila baca perenggan terakhir...macam tak percaya jer...hik3

harap ayah LG dapat menjalani operation itu dgn jayanya...dan kembali sihat walafiat.

Ni email akak (kasi dgn malu2..hihi)
kasihredha@ yahoo.com

blu4sky said...

salam LG,
my hubs kirim salam kat your dad. Mudah-mudahan semua dipermudahkan..
can you inbox me your no while you are in Malaysia, boleh kitorang melawat your dad kat IJN nanti..

Nadia Dzai said...

hopefully you abah will be better after the major operation!!

ADEEYA said...

Semoga segalanya berjalan dengan lancar :)

lemongrass said...

Kak Kasih,
hikhikhik...terkejut sekejap ye ;-). InsyaAllah, semoga Allah makbulkan doa kita ye. I dah email you, check your email ye!

Blu4sky,
InsyaAllah I will sampaikan yr hubby's salam to my Dad. Nanti I will pm you ye :-).

Nadia,
InsyaAllah. Kesian jugak tengok dia sbb he's so old already :-(.

Adeeya,
Amin.....

Noir said...

i went through this some months back, if you can recall. i know what it's like.

i'm sure your dad will be very pleased with your presence. here's wishing him well and a successful ops...insyallah

JaSSNaNi said...

Kak min..

Nani mendoakan semoga operation akan berjalan dengan baik dan lancar, dan semoga abah kak min kembali sihat hendaknya.. aminnnn..

jumurama said...

salam kak LG.semoga semua berjalan lancar ye.perjalanan pulang ke m'sia dan major operation ur dad.amin.insyaAllah.

takpelah tak jd top 10 pun (ala2 merajuk la konon)hehe

tetap akan menjadi akknyer pembaca yg setia.

zarin said...

moga semuanya selamat dan dipermudahkan olehNya
sama macam sue, nanti bgtau la ur no kat m'sia ni, buleh ler kami melawat u n ur dad ;-)

p/s sampaikan salam kami sekeluarga pada ur mom n dad ye!

lemongrass said...

Noir,
thanks. It is very stressful isn't it when you are suddenly the carer to your parent. All this while you always think of them as the 'carer'.

Jumurama,
Salam. Amin. Semoga Allah dengar doa kita.
Takpe, next time I buat GA, boleh lah you join kan, mana tau boleh menang ;-)

Nur Misnan said...

Have a safe journey dear.. insyaAllah moga
ur abah get well soon.. Doa anak adalah yg
terbaik untuk ksembuhannya..

lemongrass said...

Zarin,
thanks for the doa and InsyaAlalh I will samapikan your salam to them. I will pm you nanti ye :-).

Nur Misnan,
thank you for the doa. Allah itu maha pengasih kan, semoga dia mendengar doa kita :-)

Unaizah said...

Harap your Abah have a smooth operation and speedy recovery, Insya Allah.

Sooyaree said...

Have a safe journey, and insya allah everything will be better after the surgery :) Take care Abah!

Asmara said...

Salam kak LG. Mudah2an dan didoakan semua selamat dan dipermudahkan. InsyaAllah.. Have a safe journey kak!

whitecappuccino said...

semoga abah LG selamat menjalani operation..have a safe journey back ya..

Fazlinil Irma said...

akak,
semoga segalanya berjalan dgn lancar. dan abah akak jg diberikan kesihatan yg baik slps dibedah.

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Have a safe journey akak. Semoga semuanya dipermudahkan and your ayah cepat sembuh. Muah! Muah!

Zul said...

Salam kak, semoga semuanya berjalan lancar, amin,

penDragon said...

I doakan semoga operation Abah akak berjalan lancar & selamat. Insyaallah...

msmitchie said...

A bit teary eyes reading this post, because it reminded me of my own Abah. Well, not only teary eyes actually.

All the best to your Abah, you and family. And happy Anniversary in advance to you and your partner.

Mat Gebu said...

CMG doakan moga abah u selamat menjalankan pembedahan dan diberi kesihatan sempurna insya Allah....and utk LG juga take care yea. Moga semuanya selamat...

nizamohamed said...

Wishing you a safe journey back home and wishing all the best to your dad. You being there would definitely bring him joy. Reminded me of the time when my mom had her surgery and it was our time to be caring for her, instead of her taking care of us as her kids. It is challenging but it is so worth it! Hope everything goes well, Insya Allah.

Zaitun said...

Terima kasih buat lg sebab ingat pada kak Zai.

Kak Zai doakan semoga ayah lg selamat buat pembedahan dan segalanya dipermudahkan.

Take care.

pot pet ma ma said...

LG; muga abah u selamat menjalani pembedahan dan sihat seperti biasa; amin..insya'Allah

Kak Rose said...

selamat balik ke mesia and kak rose doakan harap abah LG jugak have a safe operation and get well soon. Amin.

post opeartion tu yg nak kena jaga sangat...untung ada anak yg nak jaga Abah disaat memerlukan....

Aidah said...

Semoga abah Min selamat menjalani operation dan dipermudahkan Allah untuk pulih sepenuhnya lepas tu. Amin.
Besar pahala menjaga abah dan mak di ketika mereka sgt memerlukan dan besar juga pahala pada suami yang mengizinkan.

JieJ said...

Kak LG,

dah email you my add..hehe..malu pulak kak LG nak bagi barang ni..thanks kak LG. Sangat terharu..

BTW, have a safe journey..dan saya doakan semoga ayah kak LG will be ok. Harap family kak LG will be strong menghadapi dugaan ini.

Nak jumpa kak LG if ada masa terluang..itu pun kalau ok for u.

Thanks kak LG...

Ina Hashim said...

LG,

have a safe journey back to Malaysia & semoga operation your dad berjalan dengan lancar AMIN :D

AbbotCottage said...

Selamat pergi dan selamat pulang. Saya doakan moga semuanya berjalan dengan lancar dan Allah memelihara kesejahteraan dengan limpahan keberkatan sepanjang rawatan Abah Kak Min. Sampaikan salam buat Abah n Mak Kak Min ya.

Haslina said...

Min, have a safe trip. Hopefully your dad's op on friday goes well... keep us updated here, ok?

mimie said...

semoga ayah akak akan sembuh cepat dan saya doakan semuanye selamat...

owh btw my lil sis nurse kat IJN in case klu nak mintak tol apa2 bgtaulah yer...klu bley tol kita tolong lah...

Nora Rashid said...

Salam Kak LG..

Hope everythings goes well..moga selamat pulang n kembali..n to your abah, be strong n have a quick recovery..

radziah AR said...

salam.... moga beliau akan kembali sihat sejahtera....sama2 kita doakan kesejahteraannya...

lemongrass said...

Assalamualaikum,
terima kasih yg tak terhingga untuk segala doa dan good wishes untuk saya dan Abah. Semoga Allah memakbulkan doa kita semua dan semoga kita semua sentiasa dalam perlindungan dan rahmatnya. Amin...

Rima said...

Here wishing all the best for ur abah's op and to u.. hv a safe journey.. moga dipermudah kan.. Insyallah

Chik Mimi said...

insyaAllah semuanya akan berjalan dengan lancar Min,
take care

MamaTiaMia said...

Salam LG,my doa for your Abah ya,moga semua baik2 saja dan diberkati olehNya.Take Care.

Alin Zabidin said...

I pun doakan agar Abah u cepat sihat. have a safe journey..

Mira Marlena said...

Salam Kak Min,

Semoga semuanya dipermudahkan Allah dan segalanya berjalan dengan lancar insyaAllah.
Sampaikan salam buat semua ahli keluarga kak Min.

an said...

Salam Min,

Semoga your abah selamat menjalani pembedahan dan semoga cepat sembuh. Insyaallah.

~An, Penang

MULAN said...

kami doa semuanya lancar & selamat, insyA..

safe journey n take care...

Shereen said...

My thoughts and prayers,LG.Hope all's well with yor dad's op.Take care.

Tia said...

Moga operation itu dipermudahkan dan selamat..

ctsal said...

Kak LG,

Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan keluarga Kak LG and speedy recovery to your abah.

Maya Marisa said...

LG dear,

hope u have a safe journey & hope everything goes well with ur dad's surgery.
truly understand the feeling. my dad went for a major heart surgery early last year. we literally camped at the hospital till he was discharged.

zuwaidah said...

semoga abah LG selamat menjalani surgery and speedy recovery. Moga dirahmati Allah dan dipermudahkan segala urusan.

tinie said...

salam k.min,

semoga abah kak min selamat menjalani surgery n cepat sembuh.... k.min pun jaga kesihatan....

My Life My World said...

Semoga ayahanda LG cepat sembuh dan dipermudahkan segalanya. AMIN

Selamat pulang LG.

minah senget said...

Berdoa juga supaya semuanye ok..
Amin..
Have a safe journey sis..
Wah betol2 isteri solehah sis ni,
Bagus untuk djadikan teladan:)

Lisa H. said...

Wishing your abah 'Get well Soon'... praying for his speedy recovery...