Wednesday, 7 December 2011

A simple dinner requested by her

The Other Half had dinner out with his friend tonite.

This friend is one of his good friends masa high school dulu and now lives in Sydney so bila they happen to be in each other’s hometown, memang they will try to meet up lah.

I pulak malas betul nak keluar jumpa this guy sebab kene seret the girls as well. So, I told The Other Half to pergi sorang lah so they can chat to their hearts content kan.

And bila dia takde for dinner, I pun tanya lah The Little Misses what they want for dinner.

Miss 8’s answer, “I would love to have noodles and chicken soup Mum. Remember you made it once before?

Miss 12’s answer, “I don’t know.

Miss 12’s answer will always be either I dont know or burger or sausages or chips. So typical of her yang memang tak minat main dishes sangat ni (she can live on desserts only!).

Miss 8 pulak will always be a variety of things sebab memang dia suka makan, hehehe.

I pun bila dia kata nak noodles and soup, terus lah terfikir alangkah sedapnya kalau dapat makan the mee soup with sambal kicap.

And I found some chili api (yang tak mahal sangat tu, hahaha) in the fridge.

Jadi lah mee soup sempoi tak cukup bahan makan dengan sambal kicap

IMG_4333

Kalau dah ada sambal kicap, mee soup tak cukup bahan pun still rasa sedap sangat!

IMG_4331

IMG_4329

Miss 8 bila nampak the noodles and chicken soup terus senyum lebar and said, “This is exactly what I asked for. Yumm…I love chicken soup and noodles!

Siap tambah second helping tu lagi! Muahahahaha…..

Miss 12 pulak I baked some frozen sausage rolls and chips for her and she was happy, hehehehe…

19 comments:

ibh said...

Mee sup memang kalo dapat makan dgn sambal kicap..kompem bleh menambah..Hehehehee...

DeLancrettLurpak said...

alahai, terliur pulak nengok mee soup tu.. kak lg selalu stock up your pantry with tauhu eh, saya adalah manusia yg akan jarang beli tauhu, except tauhu yg siap goreng to put in rojak..heehhe

ameeza77 said...

miss 8 pun makan sambal kicap yer kak LG heheh

MULAN said...

i pulak masak mee sup calong for dinner.. ikan pulak malam ni.. betol tu, apa2 mee sup kena ada sambal cili kicap.. but now i gila kan kicap bango indon yg makan dgn bakso tu.. so i cuma buat sambal cili je..

kasihredha said...

kebetulan...akak pun makan bihun sup(lebih kurang lah kan) ..malam ni...tp bukan akak yg masak...bonda yg masak :))

Muzel Zay said...

Kak, smbal kicap akak x hitam pun??hihi..miss 12 mmg western tul ek..

Muzel Zay said...
This comment has been removed by the author.
Dalila Hamid said...

alahai sedap la pulak... teringin mlm2 begini...

nizamohamed said...

Tumpang lalu...:)). Your mee soup looks so yummy..yup. Kalau ada sambal kicap, memang laju jer makan..hm..maybe i'll make some tonight. Love reading your blog and jealous tengok your garden..me and gardening memang tak geng..my hubby bought one rosemary plant, tu pun now dlm keadaan kering kontang already.

blu4sky said...

noodle soup without sambal kicap mmg terus ilang kick

KucingMalaysia said...

Patutlah kakak nye maintain slim aje..

afid said...

manis betol kata2 miss 8 kan..pandai bodek mak dia ni..hehe

Jay said...

Kakak,

Harini J nak comment setelah membaca ini blog, hari2 tanpa fail (more like ketagih)since August 2011. Google resepi Pavlova la punya pasal smpi terus melekat..blessed. Time kakak tak brapa nak update cos bercuti di Msia, saya khatam semua dari tahun 2008, best gileer(poyo), cuba buat pop kuiz tentang blog ni, sure J lulus cemerlang(poyo lagi)...Hugss

JieJ said...

Anak dara Kak LG ada selera masing2 yer...seronok kalau melayan selera si Miss 8, heheheh

Gee Carmen said...

comelnya!

azila said...

Salam K.LG..heheh..ni 1st time zla komen ni walaupon hari2 dan berkurun dok baca blog akak..bkn apa, sbb tetibe mlm td zla bleh termimpi pasal tomato akak yg setandan...btol ker tandan?? which is sgt2la menggoda mata melihatnya..yang peliknya gambar tomato yg zla mimpi tu exactly gambar tomato akak, so bila bangun tros ckp dlm hati...ooo..tu tomato kak LG la...hehhe

dEeWaN said...

salam. sori singah blog u...
seronok gak baca blog u ni...apa pun mee tau soto jk xda sambal kicap mmg x enak...

Rozita said...

I rasa semua teenages cam Miss 12 tu akan mula jaga berat badan kot..Tu yang dia keep slim jer tak macam Miss 8 yang chubby sebab tengah berselera makan. Dapat plak mummy yang pandai masak... meriah la hidup.

lemongrass said...

Sue,
I rasa kan sambal kicap ni memang makanan berhantu betul lah, hahaha

Lurpak,
I slalu beli tahu about 2 squares mcm tu, pastu I potong kecik2 and goreng and then freeze them. Kalau nak makan, I will thaw them sikit2, tu yg sentiasa ada supply, hehehe.

Ameeza,
Miss 8 nak try sambal kicap tu, tp I kata kat dia, kalau nak sakit perut boleh lah makan so tak jadi lah dia try, hehehe

Mulan,
kicap bango indon tu a brand name ke? or a special type of kicap? I kena carilah kat sini sbb kt sini ada indon grocery shops :-)

Kak Kasih,
saya rasa your bihun sup definitely laig sedap dr mee sup saya sbb bonda yg masak kan :-)

Muzel,
sambal kicap I guna cili api merah sepenuhnya pastu guna kicap masin yg light colour, tension I sbb sambal kicap tak cantik, hehehe.

Dalila,
kalau ada sambal kicap, semua nampak sedap :-)

Niza,
Thanks sbb enjoying my coretan and my garden :-). I pun banyak jugak tanaman yg tak menjadi actually but tak tayang kat blog, hehehe.

blu4sky,
noodle sup klu takde sambal kicap, I tak pandang pun, hahaha

KucingMalaysia,
memang pun, susah nak suruh dia makan tambah.

Afid,
dia kalau pasal makan, memang pandai bodek, hehehe

Jay,
muahahaha....memang poyo habis ;-). Tang khatam the blog tu yg I tabik betul sbb I pun tak sanggup nak baca my old entries, hehehe.
Wahhh, kalau buat kuiz, berapa ramai agaknya yg lulus dgn cemerlang ye? :-D

JieJ,
satu tekak mat saleh, sorang lagi tekak asian, memang beza :-)

Gee,
:-D

Azila,
Salam. Itu dah kira berat sbb siap mimpi about my tomatoes lagi tu :-). Nampak gaya lepas ni, you pun kena start tanam tomatoes lah ye, hehehe.

DeeWan,
Salam. Thanks sbb sudi baca coretan I :-)

Rozita,
Miss 12 tu dr dulu memang fussy sikit bab2 makan ni unlike adik dia yg dr dulu suka makan, hahaha