Saturday, 3 December 2011

My very own junior baker ;-)

We had a lazy pottering-around-the-house-day today.

(It was too hot to drive around looking for things for our next garden project so postpone lah dulu project tu until next year kot, hahaha.)

Miss 12 went to a friend’s birthday party so tinggal lah Miss 8 sorang2 kat rumah..

I kesian tengok dia tak buat apa2, I offered to make gingerbread biscuits with her.

Teruslah dia happy sangat2 lepas tu, hehehe.

Layan lah some photos of her making and decorating the biscuits ye.

I used this recipe to make the gingerbread biscuits.

After the mixing of the ingredients, came her favourite part, kneading the dough.

IMG_4213

Bersungguh2 penuh konsentrasi menguli.

IMG_4216

Make sure your fingernails are all short and clean ye adik2, hehehe.

After putting the dough for half an hour in the fridge, now it’s cookie cutter time.

IMG_4218

I did the rolling while she did the cutting.

After everything is done and the cookies baked and cooled down, it’s time to ice them.

IMG_4221

IMG_4228

All iced! (with my help because it was taking her too long nak habiskan mendeco satu adunan tu, hehehe.)

When Miss 12 came home from the birthday party, she was so impressed tengok creation adik dia. And Miss 12 yang tak suka the shop-bought gingerbread biscuits couldn’t stop eating the gingerbread biscuits yang adik dia buat tadi Smile.

20 comments:

Miss Layaleya said...

Salam sis,

Comelnya junior chef ni.. Nnti leh join Masterchef Australia.. hehehe

:)

JaSSNaNi said...

wahhhhhh... clap clap clap,,, pandainyer miss8 wat biskut ye.. :) tahniahhhhhhhhhh!

Alin Zabidin said...

Kudos to Miss 8..yeay....

blu4sky said...

welldone miss 8..she did a great job..

zarin said...

wahhh! welldone Zahra!! clap clap clap
hasya pun tk sabar nk pi cooking class lg nxt 2 wk sbb nk buat gingerbread cookies punya pasal lah.. hihi i tk rajin melayan dia, i hantar je dia pi cooking class :D

SiTi AiSya mzm-fc said...

Rajinnya anak dara ni..tapi serius je muka haha

♥MAMASYAZA♥ said...

pandai dia buat design gingerbread pakai bra n panties tu...hehehehe

Cik Kamoo said...

pandainye!!!

sHieRa cAkAp said...

Gingerbread biscuits sama cute ngan si pembuat!

Keliyopatra said...

she's cute. i pnh beli gingerbread biscuits @delifrance.besar dan tak sedap. haha.

lemongrass said...

Layaleya,
hahaha....kalau nak join junior masterchef, kena pandai baca ingredients. Dia ni plain flour pun tak tau apa ke benda nya, hahaha.

Nani,
biskut yg dia buat ni memang senang aje nak buat, tu yg dia suka :-)

Alin,
Better buat baking program kan bila diaorang tgh bosan2 ni :-)

blu4sky,
I wish she cleaned up as well after that, but my wish didn't come true, hahaha....

Zarin,
Kat sini I guess lagi senang buat baking class kat rumah since I tau all the ingredients used and senang nak cari all the ingredients kat sini, hehehe. Hasya nya baking class emmang happening kan!

Siti Aisya,
concentrating habis masa buat biskut tu, tu yg serious aje muka :-)

Mamasyaza,
itu namanya teddy bear nak pergi beach, tu yg kena pakai bikini, hahaha

Cik Kamoo,
Pandai sbb ada I tolong at every step, hehehe

Shiera,
gingerbread biscuits ni memang cute because of the deco on them :-)

Keliyopatra,
Gingerbread yg besar2 tu kan harap cantik aje, but rasa memang tak sedap betul kan.

penDragon said...

I suka tgk gingerbread yg pakai bra & panty tu!

ayang said...

Comei la.. cam nak cuba je.. Perati punya perati.. opps ada yg pakai bikini tu..serammmmmmmmmmm.. keje sapakah itu...Miss 8 or maknya??

kasihredha said...

cantiknya...
pandai dan tekun miss 8 mendeco.
Anak2 akak pun kalau nak menolong misti pastikan kuku dan tangan betul2 bersih...hihi

Madam Sooyaree said...

Junior MasterChef in the making! Bukan Miss 12 aje, I pun kagum!

MULAN said...

wallaaaa... bravo darling..!!! nak sikit..

Choco Ani said...

Syabas! dah terserlah kreativiti dia am impressed ;)

lemongrass said...

Pendragon,
pakai bikini lah, kan ke skrg tgh Summer kat sini, muahahaha.

Ayang,
Anak nya buat 1 teddy pakai bikini dulu, pastu Mak nya pulak ikut, hahaha.

kak Kasih,
dia memang suka membaking and mendeco ni. Kalau dia rajin mengemas lepas tu, alangkah bestnya kan, hehehe.
My kids pun memang akan basuh tangan bersih2 before tolong I kat dapur :-).

Sooyaree,
Junior Masterchef tu kena terer masak all the unpronouncable dishes. My daughter ni, gingerbread pun still terkial2 lagi, hahaha

Mulan,
Dah tinggal sikit the cookies dek kena makan dek diaorang non stop, hahaha.

Kak Ani,
kena pupuk semangat dr awal kan so nanti senang lah kerja I, boleh lepak2 aje, hehehe

TinyTini said...

ala, sweetnya kakak & adik..lambatnya anak tini nak besar..ehehe

ninisworld.blogspot.com said...

wow its look so yummy! akak boleh tak bagi icing recipe nye?? :)