Wednesday, 2 November 2011

A very cute book

what I found at the shop…

IMG_3491

An impulsive buy Smile because of the cute little photos inside… (luckily my impulsive buy tak mahal or else pengsan laki I, hikhikhik).

(kalau guna e-reader mana ada colourful photos on the page kan, tu yang terus terpaut when I saw the book.)

Bila nak buat any of the recipes, entahlah……. hehehehehe….

(kena tunggu I lose some of the holiday fat dulu baru boleh buat!)

The Little Misses pulak yang terlebih excited tengok all the fun things you can create with a stick, hahaha.

Maybe it can be our Summer project, it will be fun I think but definitely will be messy….

Fortunately, I made something else for dinner, not cake pops, hehehe.

I made Thai green chicken curry with bambo shoots aka rebung.

IMG_3465

IMG_3469

The girls obviously lah tak makan ni, I made ayam masak kicap aje for them.

16 comments:

blu4sky said...

i love ayam masak kicap..camni can join the girls because i too don't eat rebung :D

comelnye buku tu..i dah memborong buku from BBW hari tu.. tak abis belek lagi..some of them still in my office..now that dah free sket bley ler belek2 buku pakcik jamie :p

penDragon said...

Tgk cover pun dh jatuh hati kt buku tu.... rebung tu, yg fresh (bukan yg jeruk punya) I mkn la..., Itupun kalau Mak yg masak. Nk masak sendiri x berbaloi rasanya nnti I sorang je yg mkn!

Nanak said...

hi kak, napa girls tak mkn green curry? hehe..

JaJa'Z said...

wah!..kagum..kat aussie pun ada rebung..hehhe

kasihredha said...

akak suka rebun yg fresh..kruk krak kruk krak...perrghhh sedap

memang menarik buku tu..akak pun mmg hobby beli buku resepi...tp jarang buat..hik2

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Haaaa...yang ni Mama selalu masak sekarang sebab cili padi ngan serai murah giler. We don't add rebung but use pea eggplants instead. Yang tu pun murah giler. purrr...meow!

nurdiha said...

betul2 sokong dgn jaja`z kat aus pun ada rebung ea ;D

Ann Huda (Ate) said...

First time menyinggah di blog ini Ate tak tertarik dg gambo makanan yg ditayang. Ate lbh tergoda dg buku di atas iteww.

Rozita said...

Dahsat la U ... kat sana pon masak rebung. Respect ahhh...

My Life My World said...

Salam Min ... Rindunyer dengan Min dan blognyer ni. Lama sungguh tak singgah sebab sibuk banget. Rindukan cerita 'The Little Misses' jugak. Rindukan gambar masak masak Min.Rindukan gambar gambar cantik kat Blog ni. Rindukan TOH opppppssss tak leh tak leh, nanti Min marah .... hahahaha, gurau jer yer Min ;)

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak min..
lawooo betul, memang nani pun bleh jatuh chenta kalau cute camtu.. heheh..

PUTUBAMBU said...

alah comelnya fish tu..

tak sabar nak tunggu you buat yg real punya..
nanti tepek gambor yek..hehehe

Zaitun said...

Cute bukunya,nanti bolehlah mencuba.
Hari ni kak Zai masak rebung campur dengan daging.

Yan said...

Emmm very interesting dish.. Nak sikit...

MULAN said...

I kalo beli buku resipi, kena sorok tau.. nnti hubby dok perli tak habis 3 bulan.. sbb katanya entah bila nak buat.. bila buat, baru tunjuk buku resipi baru tu.. out of puluhans resipi, buat nya 2-3 je.. belek2 tengok gambar part yg paling best.. hehehee..l

lemongrass said...

Blu4sky,
my girls tu nanti dah besar, barulah I kenalkan kat rebung so boleh join we all makan rebung sama :-).
I pun suka beli buku recipe but suka belek aje, buatnya entah bila, hehehe.

Pendragon,
we all makan rebung yang dlm tin dah dijeruk kan tu aje tp bau dia tak kuat, tu kot yg we all lalu nak makan.

Nanak,
the girls tak makan anything pedas tu yg memang takkan nya diaorang green curry, heeee

Jaja,
rebung dlm tin, kat mana2 ada, hahaha

Kak Kasih,
susah nak dpt rebung fresh kat sini, maybe takde kot so terpaksalah guna rebung tin yg memang dah takde krup krap nya lagi.

Angelina,
hahahaha....your Mama so funny lah. But I think kalau I duduk Msia memang once a week makan western and 6 days lagi makan nasi and lauk aje lah :-)

Nurdiha,
kat sini senang nak dpt segala benda tp semuanya yg dlm tin aje lah, bukan fresh, ehhehe

Ate,
I pun tergoda sgt2 dgn buku itu :-D

Rozita,
Hubby I yg minat makan rebung dlm tin ni, tu yg I masak utk dia :-)

Kak Acik,
Saya pun rindu dgn celoteh awak!!!! Nasib baik skrg ni Kak Acik dah rajin balik mengupdate blog kan, hehehe

Nani,
waalaikumsalam. Dah lah cantik, murah pulaknya buku tu, lagilah tergoda :-)

Putu,
I rasa kalau I buat, tak kan jadi secomel itu deifnitely, hikhikhik

Kak Zai,
We all ni cuma tau nak guna rebung dlm thai green chicken curry aje. One day nanti, nak lah jugak try masak rebung dgn daging :-)

Kak Yan,
kalau pergi restoran Thai kat sini, memang thai green chicken curry ni femes so tu yg I pun biasa2 kan diri masak, hehehe

Mulan,
hahahah....samalah kita. Beli buku recipe suka, nak cuba recipe nya ada banyaaaaaakkkk malas :-)