Saturday, 26 November 2011

Salam Maal Hijrah

Hopefully this new year will bring a new beginning for all of us, changing all the bad things to good and making us a better person.

What did I do today?

Nothing much! (which was really fun, hahaha)

I had the house to myself cos The Other Half and The Little Misses went painting the whole morning.

I ended up just lepaking depan PC cari idea on what to bake for the end of year goodie bags for the teachers at school.

Kalau boleh, segala benda I nak buat. Tak boleh tengok something nice and yummy, terus I rasa teruja nak buat to give them.

But I know myself. Angan2 aje lebih but nanti I will end up doing something simple for them, hahaha.

So since dah melepek tengok recipes satu hari suntuk, I pun tried my hands at making fudge while everyone was away this morning.

I guna this recipe to make my fudge.

I’ve made fudge before and slalunya I made it in the microwave. I’m not that good at fudge making, my fudge tak se smooth yang jual kat kedai tu. I think it’s because I’m impatient, couldn’t be bothered waiting for the fudge to reach the stages slowly. And even though I ada candy thermometer, tak pernah kisah nak guna while I’m making it, hehehe.

But tastewise, the fudge has always tasted yummy, hahaha.

IMG_4045

IMG_4046

But I takde seasalt flakes so I just guna seasalt biasa aje. I takde white choc so I guna milk choc aje. And then I pergi pandai2 tambah chopped macadamia on the fudge.

So, kiranya my own version of salted caramel and macadamia fudge lah kan! Smile with tongue out

Pastu, I tried to clear the fridge and found a bit of leftover mashed sweet potato. I buat keria balls haritu but tak guna habis the keledek so tu yang ada lebih.

Then I pun buat roti keledek….

Jangan tanya the recipe sebab I pakai add aje all the ingredients.

I guna yeast, air suam, telur, margarine, susu tepung, gula, garam dan tepung gandum.

And it turned out ok. Rasa macam roti biasa. I guess sebab I tak guna banyak keledek so rasa keledek dia pun so subtle.

IMG_4013

(My breadmaker tengah sakit, the bread pan’s sealant dah tertanggal so I tak berani guna cos takut leaking all the liquid masa tgh menguli. So sekarang ni kalau I nak buat roti, semua kena guna tulang 4 kerat untuk menguli. Tu yang malas aje bila The Other Half mintak I  buat pizza now ni, hehehe.)

IMG_4017

Cuma kaler dia aje lah yang kuning oren semacam, hehehe.

And then for dinner, I made sushi.

I found some soft shell crabs in the freezer (dari zaman to kaduk dulu, hahaha) so I goreng it for the sushi filling. For the kids, I buat crabsticks aje but I dip in batter and then deep fry so lagi sedap rasanya.

IMG_4035

IMG_4038

IMG_4043

I also hand rolled some of the sushi.

IMG_4022

IMG_4027

Actually, bila fikir balik…. I did do a few things today, not nothing much!

Heeeee…..

11 comments:

Mat Gebu said...

salam maal hijrah juga utk LG dan family.....

Asmara said...

Salam maal hijrah buat kak LG sekeluarga.
*Sushi mmg feveret anak2 nasib baik bhn sng dpt kat sini, kalau boleh hari2 nk japanese food. :)

kasihredha said...

salam maal hjrah unk LG
meroti dgn tulang 4 kerat..sungguh hebat.
Akak teringin nak beli p breadmaaker...tp suami akak cakap tak berbaloi kalau buat roti cuma sekali setahun...tak kasi semangat lansung.

eliyaezlinalias said...

salam maal hijrah utk sisLG & famili
percaya tak semuo idop sya xpenah makan sushi...cam x konpiden..hehehe

Cinta Misteri said...

Salam Maal Hijrah juga untuk Sister yg jauh di sana....

http://cintaitumisteri.blogspot.com/2011/11/salam-maal-hijrah-1433h.html

NoRa said...

Salam maal hijrah.. Wah banyak nye masak.. Hehe rajin la..

Zaitun said...

Alhamdulillah itu sudah mencukupi buat permulaan.

2roadsdivergedinawood said...

What's your secret to making the top of the bread so neat and weavy? I always end up with split-top breads.

Dot

JaSSNaNi said...

salam maal hijrah... :)

sedapppnya nasi ngan ketam tu.. i like ketam tau.. :)

lemongrass said...

Cik Mat,
Salam Maal Hirah untuk CIk Mat sekeluarga. Semoga hidup kita dirahmati Allah.

Asmara,
Salam Maal Hijrah untuk you and family juga. Nasib baik duduk kat Jepun kan so hari2 nak makan Japanese food pun boleh, hehehe.

Kak Kasih,
Hehehe...suamai Kak Kasih tu nak tunggu Kak Kasih hidang roti hari2, baru dia akan bagi green light untuk beli breadmaker :-)

Eliya,
Salam Maal Hijrah utk you juga. I pulak start makan sushi masa pregnant my first child but bukan raw punya lah. Sebelum tu memang tak lalu nak telan langsung. Skrg ni, dah terbiasa pulaknya, hehehe.

Cinta Misteri,
Salam Maal Hijrah utk you juga :-).

Nora,
Masak untuk menyambut Maal Hijrah, hehehe.

Kak Zai,
Alhamdulillah, kenyang semalam makan macam2 :-)

Dot,
I divided the dough into thirds and then roll them into long rope. Then braid them macam kita braid hair tu :-). Make sure you tuck the ends a bit so tak terurai when the dough rises :-). Thus the weavy style.

Nani,
Salam Maal Hijrah. I ni suka jugak ketam tapi tak suka leceh masa nak makan tu, hehehe

Jemari Ameera said...

cantik sungguh laa blog ni...tengok pic di oz tu, teringat balik masa duk kat melbourne...rindu sesangat!