Tuesday, 22 November 2011

3 more weeks to go

Dah nak end of school year ni, makin banyak program kat sekolah kan.

Miss 8 lah yang banyak programs, Miss 12 so far senyap aje, hehehe.

So far, she has lining up, Disco Night, EduDance end of year concert, choir Christmas show and SupaGolf excursion, all within 2 weeks.

(Kecik2 dah pergi school excursion main golf. I dulu cuma pergi lawat museum aje! Smile with tongue out).

Last day of school is on the 14th of December which is in 3 weeks time.

Lepas tu, the girls will be on holidays until end of January.

Lama gilerrsssss kan! hahahaha.

Dah start doa dari sekarang that all of us will survive the Summer break without anyone trying to strangle each other, heeee…..

I masak mince roll tonite but sambil masak sambil berkebun (tolong The Other Half prepare the garden bed nak tanam the berries) so our dinner ended up slightly burnt, hehehe.

(Tu lah, nak sangat jadi super woman, multitasking bagai kan dah geseng!)

Ini rupa our mince roll yang geseng itu…

IMG_3911

Makan dengan coleslaw and roast sweet potatoes.

IMG_3913

Ini yang paling ‘cerah’ antara yang ter’geseng’ itu.

Tapi tak lah sampai tak boleh makan langsung, still ok aje, cuma rupa lah yang kurang memuaskan. Definitely tak boleh lepas quality control, hehehe.

But I think our dinner on Sunday nite, memang lulus tests quality control.

I made fettucine alfredo-style with broccoli and beef silverside.

IMG_3889

I sauteed diced onion, beef silverside, chilli flakes and broccoli until masak. At the same time, I masak fettucine until al dente.

Then, bila the silverside mixture and the fettucine dah masak. In a jug, mix together about a cup of cream, an egg, some grated parmesan, some salt and pepper. Whisk it until all combined. Then add the cooked fettucine into the pan yang ada ada silverside tu, then add the cream+egg mixture into the pan and a bit of the pasta water and mix them all together until the fettucine is all coated with the cream+egg mixture.

IMG_3891

Serve immediately sebab kalau dah sejuk, nanti tak sedap.

IMG_3899

Sangat simple nak buatnya. The longest time is waiting for the water to boil and the pasta to cook, hehehe. After sepetang berkebun on that Sunday, tu yang best masak macam ni because it didnt take me long to get dinner ready on the table Smile.

13 comments:

norhanim md zain said...

sedapnya tengok fettucine tu...

mesti perkenalkan pada anak anak..

thanks krn sudi share di sni..

kasihredha said...

walau pun geseng...tetap menawan :)
yang penting sedap.

Betul tu...waktu akak pun sama...gi melawat mezium jer..hik3

lemongrass said...

Norhanim,
Memang senang nak buat and my kids pun suka makan, takde komplen langsung :-).

Kak Kasih,
apasal masa kita dulu asik2 pergi museum aje ye? Tak best langsung kan, hahaha.

syazD said...

alah kak min,sy pernah makan curry puff geseng lebih kurang mcm akak buat tu,dlm flight Qatar airways!cmne eh boleh lepas quality control??hehehe..

NunsNajib said...

GESENG!!!!! I miss that word! Jarang dengar dah since takda kawan jawa. Hehehe

DeLancrettLurpak said...

kak LG,

saya geram sungguh dengan silverside beef akak tu.. macamana nak buat sendiri ye?

P A U L I N E said...

sedapnya makanan tu.. tak kisah la luaran tu.. =)

have a nice day!

mamasuri said...

sedapnyer fettucini tu...

mama ADAMAN said...

saya dah jadi addict ngan blog akak skrg..everyday nk jengok tgk akak masak apa... part paling suka adalah part berkebun.. salam perkenalan akak... senang2x singgah blog saya

Rozita said...

Sedapnya fettucini tuu...

zarin said...

i ngan hasya suka fettucine mcm gitu tp my hb tk suka. sudahnya we all berdua makan kat kedai ajek or tunggu hb tk dinner kat rumah baru buleh mkn mcm gitu hihi
eh, yg geseng itu tetap menawan tau!

Siti Zulaikha said...

slrrp, tetiba rasa lapar pulak

lemongrass said...

SyazD,
orang2 Qatar Airways tu semua suka karipap geseng kot, tu yg karipap tu lepas QC diaorang, hehehe.

Nuns,
I pun jarang guna words Jawa sbb takde sape tau jawa kat sini, hahaha.

Lurpak,
I tak tau mcm mana nak buat sendiri lah. Kat sini, ada jual uncooked corned silverside in kilos and dah siap vacuum packed. We all tinggal basuh n boil it with onion, cloves,bay leaf, sugar n vinegar. Bila dah masak, just slice it thinly freeze them.

Pauline,
Kalau nak jual, people tak kan beli yg hitam, hahaha.

Mamasuri,
fettucine simple mcm tu memang sedap :-)

Mama adaman,
salam kenal and salam singgah ke blog ni. Takpe, addicted ke blog I tak jadi hal, tak memudaratkan badan, hehehe.

Rozita,
Kadang2 fettucine yg simple mcm ni, yg lagi sedap kan :-)

Zarin,
your hubby suka fettucine yg ada kuah ye? Nasib baik lah so far, fettucine yg sempoi mcm ni semua makan, so senang kerja I, heeee.

siti zulaikha,
senang aje nak buat nya, boleh lah cuba bila lapar nanti :-)