Wednesday, 23 November 2011

Our usual Wednesday errand

Every Wednesday is my petrol filling day…

Since I ni budget conscious/ cheapskate kan and Wednesday is the normally cheap day for petrol kat Perth ni, tu yang I fill the car up every Wednesday.

(Kat Perth ni, petrol price turun naik and sometimes the difference between the cheapest [etrol day and the expensive petrol day can be up to 15-20 cents a litre. Tak lah banyak mana but kalau tangki kereta tengah kosong masa tu, sakit lah jugak nak membayarnya Smile.)

But, itu pun selalunya the car’s tank cuma half empty aje. Sangat2 lah jarang nya the car tank will be less than 1/4 empty everytime I fill it up unless I tak isi minyak for 2 weeks.

It’s not because the car is so fuel efficient, it’s just that we don’t travel anywhere that much anyway, hehehe.

Everyday cuma guna the car untuk hantar and ambik the girls from school, occasionally going to the shops yang close-by aje, running errands here and there, occasionally sending The Other Half to work. Weekend pun we all jarang keluar except pergi masjid on Sunday.

Kalau I cuma keluar hantar and ambik the girls aje that day and tak melencong ke mana2, the car will only do 30kms aje/sehari. Itu pun dah kira banyak lah sebab our house is out of the girls’ schools boundary.

Kalau pegi sekolah yang dalam boundary aje, lagi lah maybe cuma buat max 5kms/day, hahaha.

So, the car only travels around 480kms-500kms in 2 weeks. Tak banyak kan!

Tadi, I filled it up when it still has slightly more than half a tank left and it only  needed about 28 litres to fill it up.

Jadi, kiranya kereta I tu cuma guna 28 litres aje lah last week kan!

Memang nampak sangat2 lah yang we all ni tak jalan ke mana2 and takde social life langsung, hahahahaha.

ish….ish….ish……

(but we like it this way, hahaha. Nasib baik dapat laki yang satu kepala dengan I yang lagi suka memerap duduk rumah dari bersocial dengan orang…)

Hari ni was quite hot here, it got up to 36°C.

So, I pun masak benda simple aje..

Seafood laksa guna marinara mix and instant paste.

IMG_3924

IMG_3925

IMG_3928

Togel aje sebab I ingat nak letak daun kesum and silverbeets in it. But I terlupa pulak yg The Other Half baru aje sembur caterpillar poison semalam on all the plants so I kenalah tunggu at least 3 days before it’s safe to eat teh leaves again.

And I buat kuah banyak but kuah dia tiba2 hilang sebab dah kena sucked up by the tofu, hehehe….

11 comments:

kasihredha said...

akak pun tak byk guna petrol..just ulang alik dari rumah ketempat kerja.Tempat kerja pulak 15 minit je dah sampai. Tapi sgt2 le malas nak isi petrol..padahal pertol station dekat beberapa meter je dr tempat kerja. Malas punya hal...pernah kereta mati...gara2 petrol habis...baru tau panic waktu tu...hihi


wauu kuah dah kering kena sucked dgn tofu le

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak min.. :)

nani datang sebab nampak mee kari tu.. nyum nyum.. sedapnya.. anak nani no.2 ada request nak mee kari, so mama kena buat lah.. nak tunggu this weekend ni baru ada time kat umah.. bleh la nak wat mee kari and nak try wat pavlova cam kak meen buat hari tu.. nani dah save resepi and siap print out skali tau.. dah berkobar2 nak wat ni.. ngalah bendera malaysia di julang dek kemenangan harimau muda menentang garuda dpt emas di sukan sea.. hehehe

Mat Gebu said...

Waaaaaaaaaaaaaaaa....tu saja boleh komen... ^__^

marinahunny said...

kak LG, nt update gambar kebun yg dah tanam dgn berries tu ye...

Noir said...

haha LG, i do the same. lagi2 now 1 litre more than 2 dollars. bukan cheapskate, jimat (me being defensive) :}

itu laksa, mengancam!

Zaitun said...

Kereta kak Zai pun tak banyak gunakan minyak sebab tak pergi jauh cuma weekend saja kalau gi jenjalan,tapi kalau Jeep my hubby sedut banyak.

Yan said...

Bestnya ada cheap day for petrol..akak punya style, akak isi kan penuh2 sekali.so tak selalu lah nak kena pegi isi...

zoe said...

yummy.. hehe. anyway the temperature is just the same as in Malaysia, but here asik hujan jer, i guess it drops perhaps around 1-2 degree C. hehe, enjoy ur day kak min.

MULAN said...

best gitu ada discount every wednesday... i isi minyak bila betol2 nak abis, they say, isi masa pagi hari.. dunno why.. lupa dah sebabnya..

kalo setakat hantar kids to school, 20km/day la kereta ni geraknya..

tinie said...

best nyer kalau ada discount untuk petrol mcm kat perth...... tinie every week at least RM 50.00 kena isi... coz journey jauh.. nak pergi antar anak ke nursery n pastu baru gi kerja ... oppsss....sebelum tu kena dropp En suami dulu... :D

lemongrass said...

Kak Kasih,
kat sini sbb ada hari2 petrol murah, tu yg I memang slalunya sentiasa ingat nak isi kereta tu. Tapi kdg2 adagak terlajak sampai dah kelip2, hehehe.

Nani,
waalaikumsalam. You buat mee kari dari scratch ye? Buat paste dia sendiri? I ni malas, asik2 pakai instant laksa paste aje, hehehe.
Merata2 dah orang buat pavlova ni kan, cubalah buat, mana tau, lepas ni boleh bukak bisnes pavlova :-)

Cik Mat,
Jom kita tukar bingka semolina tu dgn mee kari :-)

Marina,
boleh...tapi tunggu weekend ni ye :-)

Noir,
That's right! Jimat is the new word for cheapskate kan, hehhee

Kak Zai,
Jeep tu power dia lagi kuat, memang sedut minyak mcm air aje kan.

Kak Yan,
Kalau nak isi penuh2 sekali, I takut tak sempat nak sampai the next wednesday bila murah. Tu yg tiap2 minggu isi, tak kira banyak mana kat tank, hehehe

Zoe,
Memang just like Msia without the humidity. It is so dry and hot here! :-)

Mulan,
I pun pernah dengar that myth before kata kena isi masa pagi but cant remember the reason. I slalu isi masa tgh hari, sebelum nak ambik the girls at school, hehehe

Tinie,
kalau RM50, tak banyak mana sgt kan sbb skrg petrol dah nak dekat rm2/l? We all ni, nasib baik cuma ada 1 kereta so lagi lah jimat, hehehe.