Wednesday, 16 November 2011

Breathless Wednesday

My hayfever is back and this time it is really bad.

The ithcy eyes, sneezing, itchy face, I can control with antihistamine.

But the blocked nose which happens at the same time as the runny nose is a bit more difficult to handle.

I can’t smell anything, I can’t taste anything…….

(but I can still eat macam there’s no tomorrow even though I can’t taste them, hahaha).

It is quite difficult to sleep when you are trying to sleep and breathe through you rmouth at the same time, hehehe…..

I still do not know what the culprit is….

The grass had just being mown at the park yesterday, the jacarandas are in full bloom now, the native plants are all flowering as well so it is very difficult to pinpoint exactly what’s triggering my hayfever.

Even though I can’t taste anything, dinner still needs to be cooked.

I made the simplest dinner, burger and chips and salad.

IMG_3762

IMG_3765

IMG_3771

It’s a Summer salad, lettuce + avocadoes + cucumbers + tomatoes + croutons.

Avocadoes are so cheap now, $1 each for a humungous hass avocado.

Maybe I should try buat avocado smoothies, es teler, jus apulkat while they are still cheap kan… Instead of asik buat salad and guacamole aje!

20 comments:

kasihredha said...

buat jus alpukat pun best...es teler pun best..
alpukat tu di campur dengan air kelapa sangat le bestnya..es kelapa alpukat :)

semoga cepat sembuh
antihistamin pun tak jalan ye.

penDragon said...

sedapnya kak avocado..., lama dh x mkn...rasanya creamy creamy gitu...yum! Get well soon ya!

lemongrass said...

Kak Kasih,
First time saya makan es teler minggu lepas bila my fren bawak to a potluck party. Baru lah tau betapa sedapnya makan sejuk2 :-). Nak cubalah buat jus avocado pulak lepas ni!

Pendragon,
I memang suka avocado tp selama ni makan dgn savoury dishes aje. This Summer nak cuba buat all the sweet desserts yg guna avocado lah.

Rima said...

LG
My hb punya fav drink tu avocado juice.. u can buat puding also.. sedap.. ni kat rumah ade 3 ketul.. here they are selling 3 for S$2.50.. besau besau

Itu burger memang nampak sedap.. esok nak buat salad macam u buat ah..

Take care ok.

Ayu said...

kesian akak xsihat.sama la mcm ayu...demam b'balik2 pastu dgn selsemanya lg.kat opis lak aircond sejuk tahap beku...mcm dok kat alaska je rupanya.camne la selsema nak cepat baik

pape pun klu masih ada selera nak mkn kira okla kan.hehe...bila akak citer psl juice2 ni,ayu lak tak sabar nak bedal mango lassi masa majlis mesra deepavali kat opis nnti.belasah smpai kembung! haha...

MULAN said...

get well soon..!! and take care.. kesian u..

avocado tu I makan dgn condensed milk je.. yummm yummm...

Jay said...

i just tried es teller for the 1st time in Melbourne last month!! hahaha irony that as if we dont have enought indonesian restaurant in Malaysia that i have to try it there, but i'm sure fresh avocado from Australia, in Aussie, would make so much of a difference.

it's nice!! cant wait to see ur photos on your avocado dish/drinks!

i looove avocadoes but it's soo expensive in Malaysia!

Hope u get well soon.
I really2 enjoy reading your blog ;)

Rozita said...

Semoga cepat sembuh. I tak minat avocado tu sebab first time makan dulu, rasanya semacam jer..

Shereen said...

Gosh,I hate this time of the year as I pun ditto like you..hay fever!At least this year,my hay fever belum ke puncak lagi as NZ is having the coldest spring that I can remember and so very windy and chilly.Hopefully, I'll be exempted from it this year.
The cheapest avo I dapat beli was 45cents each.I was so happy macam strike lottery tapi the boys melepek sebab everything avo after that..smoothie, alpukat, ice cream, cookies, cake, jelly, salad ..semua ada avo...hahaha.Taubat!!

IntanRizal said...

salam k. LG, u can try to use Breathe Right masa nak tido... it will help to reduce your nose blocked masa u sleep... so, tak payah la nak breathe thru the mouth... my doter will use it whenever she has nose blocked even bukan masa tido pun :)

Aida Salleh said...

wish u a speedy recovery sis!

that burger nampak yummmmy lah sis...i likeeee...

Aida78 said...

ermmm sedapnya menu....bagi resepi...

JieJ said...

Get well soon kak LG!!!

that salad buat me terliur..heheh..

de engineur said...

that salad surely nampak sedap!

sudipVSsenduk said...

slalu buat jus alpukat, kalau tak abis, bekukan & jadilah aiskrim malaysia avocado

Unaizah said...

Suka jus avocado. Dah lama tak makan avocado. Sini mahal la!!! Masa anak-anak saya kecik saya bagi makan avocado yg dilecek.

ibuhebat said...

yummmehhh!! :)

ctsal said...

mmmmmmmm sedap nye kak LG

umiyumi said...

sedapnya tengok. sekali sekala teringin juga buat mcm ni tp masing2 takle hidup pulak tanpa nasi. tiap hari nak mkn nasi. tak mkn satu hari, mula la perut masuk angin la, perut berbunyi la :p

lemongrass said...

Rima,
kat rumah I ni, pudding is not one of our favourite things, hehehe. But I think the avocado juice will be one of my favourites though :-). That is cheap lah kan, 3 for $2.50!

Ayu,
I baru buat mango lassi haritu, memang sedap giler. Rasa tak nak berenti minum kan :-).

Mulan,
I baru beli condensed milk semalam sbb ingat nak makan dgn avocadoes. But I thnk I buat avocado smoothie campur condensed milk instead of makan mcm tu aje, hehe

Jay,
thanks for enjoying my rambling here :-). When Spring n Summer times come, avocadoes are so cheap and so fresh, that's why your Melbourne ice teler tasted so much nicer, hehehe.
I still havent had a chance to make my juice apulkat though :-).

Rozita,
Avocadoes ni kalau dah tua terlebih, rasa dia memang tak sedap. tapi kalau muda sgt pun, tak sedap jugak.

Shereen,
Hahaha...we cheapskates Mums will always overdo on the cheap stuff we find kan :-D. I pun when somethings are cheap, mostly everyday lah I will use the thing in our meals, hehehe.
Everytime the wind is blowing from the desert, I will get really bad hayfever, tension betul.

IntanRizal,
thanks for the info. I will cari that thing lah and try using it :-)

Aida,
thanks. We all suka makan burger and I suka masak burger sbb senang, hehehe

Aida78,
takde resepi pun, just frozen burger and chips from the shop aje, hehehe

Jiej,
thanks. Bila tgh panas2, memang sedap makan salad kan :-)

de engineur,
I like salad yg macam ni, penuh dgn segala benda, hehehe

sudip,
sedap ke kalau dah jadi aiskrim? sure creamy manis2 mcm tu lah ye :-)

Unaizah,
I pun slalu bagi the girls avocado masa kecik2 dulu. Zahra still loves avocado until now but Alya has never liked it pulaknya :-).

ibuhebat,
:-)

ctsal,
burger n chips n salad memang sedap :-)

Umiyumi,
hahaha...susah jugak mcm tu ye, kena cari nasi everyday :-). I pulak, kalau makan nasi hari2, rasa semacam aje lepas tu, rasa senak sgt2 perut, hehehe