Sunday, 27 November 2011

Junk, swingball and eggs

Weekend ni adalah weekend mengemas rumah sedunia Winking smile.

Kat Perth, every council has their own ‘hard rubbish collection’ day. Basically, segala barang2 yang besar/junk yang tak boleh muat masuk dalam rubbish bins boleh kita letak kat luar untuk diaorang kutip during the hard rubbish collection day ni.

(but adalah a few things yang diaorang takkan kutip like paint, building materials, tyres, hazardous materials.)

So, our hard rubbish collection day is next week, tu yang weekend ni we all busy mengemas rumah getting rid of all the junk that we have accumulated over the years.

Punyalah banyak gilers junk we all kan, hahahaha.

IMG_4057

From broken elliptical machine, broken desks, broken bike, broken chest of drawers to old CPUs and old computer screens and old TVs. The TVs are still good but TV bagak zaman tok kaduk dulu tu. Nak bagi kat orang pun orang tak nak sekarang ni sebab LED and LCD tvs are so cheap sekarang.

A lot of these stuff have been with us since we were in Adelaide lagi, so memang kira dah lama sangat2 lah kan, tu yang dah patah lah, rosak lah, grotty lah Smile.

But, tak sampai pun sejam we all letak the stuff outside, about 1/2 of the stuff has been taken by people already.

I guess some people junks are other people’s treasures kan Smile.

And while the adults were busy mengangkut harta karun junk, the kids were busy jugak…

Busy playing!

I just bought this swingball tennis game on Friday for the girls.

And since Friday, they’ve been at it non-stop everytime they are at home.

IMG_4060

At first, lagi banyak gelak dari pukul bola….

IMG_4062

But after 2 days of playing, dah bertambah lah the hits dari the misses.

It’s amazing how such a simple game can bring so much fun, hehehe.

And for dinner pulak, I made spanish sausage pie. I loosely followed this recipe changing here and there to suit our tastes and what I had in the fridge.

IMG_4066

I didn’t use and pastry as the base. I sauteed onion, garlic, mushroom and diced tomatoes on the stove top until wilted. Then I added sliced cooked sausages, diced cooked potatoes and a bit of paprika, salt and pepper. After everything is well mixed, I poured a bit of bottled pasta sauce to cover it up a bit.

Then I cracked 3 whole eggs over the mix and shoved the whole pan into the oven and baked it at 180°C for about 15-20 minutes until the eggs have set a bit.

(you have to make sure your frying pan can go into the oven before you shove it in the oven though Smile).

IMG_4070

The yolks are still very runny which The Other Half and Miss 8 love so much Smile.

 

IMG_4073

IMG_4077

Then, you can either have it with bread or like us, with cheesy garlic bread and a bit of fries to mop the gravy up.

IMG_3994

IMG_3999

The cheesy garlic bread I made a few days ago.

15 comments:

Khairiyah aka Kerry said...

kak min,sila share resipi garlic bread akak.nampak sungguh menyelerakan.dari A to Z ye.hehe.n nk tuntut utang resipi donut akak haha

lemongrass said...

Kerry,
muahahaha..I tak letak lagi ye recipe donut tu? Sorry lah ye. Bila lah I nak rajin type recipe ni ye.
Cheesy garlic bread tu I buat guna hot dog rolls. Potong rolls tu jgn sampai putus. Pastu I soften some butter. Add chopped garlic/dried garlic granules, dried mixed herbs and grated cheese to the butter. Then sapu the butter mixture kat bread roll tu. Letak dlm alfoil, pastu bake in oven 160 for about 10 minutes. Senang aje :-).

Alin Zabidin said...

Wah, sedapnya. Kena belajar masak dengan u ler nampaknya. Hehehe.. Anyway kalau belajar tapi tak practise nak buat aper kan. :)

kasihredha said...

bagusnya ada org kutip semua brg2 yg kita dah tak nak. Kalau kat Malaysia tak tau nak buang kat mana.

Bestnya ...cheesy garlic bread tu

2roadsdivergedinawood said...

There were 3 eggs but 4 of you in the family...? Lol. Does somebody not like eggs?

Rozita said...

Bagus betul ada orang kutip benda benda cam tu. Kat sini, tak tau nak humban ke mana benda yang tak elok atau tak boleh pakai. Tu yang penuh stor ngan sampah jer.

Sedap nampak garlic bread tu. I kalau nak makan garlic bread, sapu jer garlic spread yang dlm botol tu pada roti dan bakar (hehehe dasar malas...)

blu4sky said...

hahahaha... we really are the junk collectors :p
we usually jual benda2 besi kat tpt jual besi buruk but the kayu kayan part yang sll tak tau nak buat apa...
kalau pandai bertukang boleh gak modified jadi something else..but then again..dah tangan kayu..satu apa pun tak reti..hammer ngan gergaji pun dah lama tak pegang..hahhaha

rozie yuzaila yusof said...

Salam~
Dah tinggi betul miss 12. Thanks for all the recipes. Sekarang I dah pandai buat pizza sendiri. Sedap kata anak-anak. Moga berpanjangan pahala LG berkongsi ilmu masak memasak ni.

makcikkantin said...

Salam LG,

Love the sausage pie.....ehem, i did yr 'encheladas', got it via cik lupark, tapi i punya dah terlebih topping, dah jadi serupa lasagne...tak masuk blog lagi...insyallah by this week kot....whatever, thanks for the 'creative' outcome from your what-ever-i-have-in-the-kitchen ingredient...i m doing the same...
(i've been reading yr n3 right fr the time u r telling abt inlaws...years ago, hehe)

JaSSNaNi said...

assalamualaikum... kak min, tak per gak wat camtu, atleast barang2 tu tak de ar jadi sampah je berlonggok tak de org nak.. hihi..
i lagi like u punya garlic bread ngan telur gaya2 gitu tu, bukan setakat family u.. family i semua suka kalau camtu.. hihihi

Soo Hae Daa said...

menu yg best kak..!!

mmg byk betol la brg2 nk buang tu..hehehe...

lemongrass said...

Alin,
I tak pandai nak ajar orang masak sbb I masak pakai campak2. Kesian kat orang yg nak belajar tu, hehehe.

Kak Kasih,
tu lah, memang saat2 yg ditunggu dek we all bila council buat hard rubbish collection ni sebab setiap tahun mesti ada aje barang yg nak dibuang :-).

Dot,
hahaha...memang betul sangkaan mu itu. Miss 12 tak suka runny eggs so I pun buat 3 aje lah :-).

Rozita,
Memang I pun kalau takde orang dtg collect junk ni, penuhlah dlm shed tu dgn barang2 yg dah rosak and tak nak.

Blu4sky,
Kalau my hubby ni pandai tukang, rasanya memang takde broken stuff kot, hahaha. Tapi sebab we all berdua ni memang tangan kayu, pegang kayu memang takkan jadi apa2 :-).

Rozie,
Salam. Alhamdulillah dah pandai you buat pizza sekarang. Actually senang aje kan buat pizza ni and bila kita tukar2 topping, terus rasa dia jadi lain2 kan :-).

MakcikKantin,
Salam. Sedap tak enchiladas cum lasagna tu? hehehe. I think kalau lagi banyak topping, sure lagi sedap kan!
I like using whatever-I-have-in-the-kitchen method sebab more spontaneous, hehehehe.
Psst...sekarang I dah malas nak cerita pasal in laws, buat pening kepala I aje, hahaha.

Nani,
Waalaikumsalam. Memang betul tu, I lagi suka orang ambik barang2 buruk I tu sebab at least adalah jugak orang nak guna kan :-).
telur separuh masak ni memang seda kan!

Soo Hae Daa,
Menu bila malas and tak tau apa nak masak, hehehe

Zul said...

barang semua mcm ok jer lagi, kalo umah dekat, dah amik dah, hehe, kalo buat garage sale pon laku ni

blu4sky said...

hahahaha.. sekurang2nya you two tangan sejuk..tanam apa pun menjadi..tak lama lagi jadi jutawan cili..klu mcm i ni..bertukang pun tak reti..nak menanam pun abis tanaman mati..sampai cactus pun boleh mati klu dpt kat i..hahahah

lemongrass said...

Zul,
banyak barang yg still ok actually, tu yg orang dah rembat awal2 :-).

blu4sky,
nasib jugak hubby I tu ada talent lain kan, boleh jugak jadi jutawan, muahahaha...