Tuesday, 15 November 2011

Everywhere tembam…..

I did one extra lap today and I jogged for the last 1/2 lap Smile.

(when someone who hates jogging and running with a passion like me to have jogged for 1/2 a lap, itu dah kira satu achievement yang sangat besar, hakhakhakhak.)

One extra lap a day, tak lama lagi bolehlah I catch up with that 64 year old guy, hehehe….

But I’m still not motivated enough to do it twice a day like him though, hikhikhik.

Tu lah kan, sape suruh melantak masa balik M’sia hari tu! Kan dah terima padahnya!

(what can I do, I loveeeee food, heeeee).

Masa kat Sunday school haritu, ada my friend tegur yang muka I nampak lain sangat but she couldn’t figure out what it was….

Lepas fikir punya fikir, rupa2 nya sebab pipi I dah tembam!!!!

(bukan pipi aje yang tembam, everywhere tembam cuma orang tak nampak aje, hihihihi)

Muahahahaha…….

Actually I’m still not overweight yet but since I have been really thin a few months ago so bila ada extra few kilos sekarang, memang lah nampak sangat kan, heeeee…..

Dah lah I ni jenis vertically-challenged aka pendek nya orang so any extra weight on the body memang akan ketara sangat lah.

Tu yang malas giler nak letak gambar sendiri kat blog sekarang ni…

Tak nak lah bagi you all terkejut tengok, hahahaha….

For dinner tadi, I tried to make this recipe. I rasa rupa dah ada persamaan sikit2 except I letak basil sebelum masuk oven so crinkly abis my basil.

IMG_3744

But I takde eggplant so I ganti dengan zucchini and I takde spicy red sauce so I ganti dengan hot chilli sauce. The Little Misses tak komplen about the veges in it so I guess it tasted ok.

IMG_3751

Makan dengan pasta, raw peas and french bread.

IMG_3753

IMG_3756

It’s definitely something different for dinner tonite.

22 comments:

bersama kak Es said...

masak sedap2 cam ni memang tembam n tembun....tp selalunya people refer CUTE to the one yg tembam kannn? hehehe

penDragon said...

I pun makin berisi skrg, tapi nk ckp apa, mkn ttp berselera, exercise x buat pun. "Drumstick" pun makin berisi, bila nk pakai jeans kt situ selalu sangkut!

wawa said...

suka betoi tgk akak masak.. nnmpak sedap jer.. hihiih.. sy tgk x dak tembam la.. sedap2 jer mata memandang..;p

Anash said...

LG,
err...pea tuh leh makan mentah eh? tatau plak..
btw, comel ape kalau muka bulat (sambil raba2 pipi sendiri..)hehehe..

kasihredha said...

jogging bukan hobby akak
makan pula sgt lah hobby
camne ni??

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Tembam ke, cute ke, gebu ke....tak kisahlah asalkan bahagia...dan sihat. purrr.....meow!

Ayu said...

ye ke akak dah tembam? xkan la....klu ayu lain le.bln pose je elok turun.bila masuk raya....naik m'canak2.haih....

bila tgk org sibuk b'diet...terasa mcm nak diet.terasa jela...buatnya tak gak.mkn ttp serupa tu.smpai ke sudah la tak kurus.huhu....

zarin said...

your tajuk ni sangat sangat lah seswei ngan i hahaha memang every where tembam bagai di pam pam :D
ish i pun nk kena start jogging jugak lah..nk lawan that guy jugak lah

lemongrass said...

Kak Es,
I suka masak n makan so tu yg bila balik dr Msia hari tu, extra weight tak turun2. Exercise malas sgt pulaknya, hehehe.

Pendragon,
betul kata you. Jeans I pun skrg bnyk yg dah sangkut, tension gilerssss!!!!! Takkan lah nak beli jeans baru aje kan, hahaha

Wawa,
I tengok tak sedap mata memandang sbb I boleh nampak semua area yg tembam itu, hahahaha...

Anash,
Sugar snap peas I suka makan mentah sbb very sweet!
I pun raba2 pipi, dulu ada cheekbones sekarang ada fatttttt, hehehe

Kak Kasih,
I pun sama mcm you. I hate exercising but I loveeeee food :-D.

Angelina,
I tak bahagia bila nampak the wobbly bits on my body ni so tu yg kena exercise to decrease the wobbliness, hehehe.

Ayu,
Iye, memang betul dah tembam sekarang ni. Tu yg teramat lah tension nya, hehehe.
Bila tengok orang diet, kita bersemangat sama kan. But bila tengok makanan, semangat nak makan naik sama so mcm mana nak diet, hahaha.

lemongrass said...

Zarin,
nasib baik lah kita kena pakai baju tutup segala kan so tak nampak lah the tembam parts, hahaha. But pipi tembam still tak boleh nak cover, heeee.
I pun berazam nak kalahkan that 64 y.o guy!

kak ina kl said...

ala lg balik kat sini sekali sekali makan ajerlah apa yang nak makan..sampai kat sana barulah turunkan berat badan.

sekejap ajer ek kamu kat sini

MULAN said...

ohhooo... i pulak lepas raya haji ni semakin lah tembam & sembams nya.. dah makan, terbaring2... tak rasa bersalah pulak tu.. tak tau la berapa lama ni.... heheh.... almost everyday dapat free lauk daging... seronoks..

Unaizah said...

Tabik spring kat that 64 year old man!! I'm sure you'll be able to overtake him soon. You've got the determination to exercise.

blu4sky said...

statement fikir punya fikir tu yg takle blah...hahahaha
takpe LG..pelan-pelan kayuh.. :D

kardina73 said...

salam kak lemon,
saya nak tanya ni..
di mana kat oz ni nak dapat akphabet cake tin..
tengah memburu cake tin alphabet Z..
tried ebay.. tapi dapat supplier from mesia.. baiklah suruh org mesia post je tapi nanti sampai lewat..

thanks kak for any advice or suggestion.

afid said...

saya pon nk try la power walk kak..mcm terinspirasi dengan pakcik 64 years tu. dapat 20 lap satu sesi sekali sehari jadila dr takde langsung kan..hihi

Rozita said...

Chaiyokkk LG..teruskan azam untuk sama ngan that 64 years old guy

Naz / Nadz COSK said...

Hai Min dan salam perkenalan.
Minta izin follow dan link blog u ke blog ai..

Wah bestnya dapat jog di lake kat perth tu. I used to live in perth dulu. Almost 5 yrs jugaklah. Aktiviti wajib ai every morning ialah jogged kat park near my house masa tu. Perth banyak lake and park kan. Oh I miss perth very much..huhuhu..

Your meal nampak menyelerakan..

yan said...

alaaahh tembam2 awak pun still comel lah Min..

kalau akak ni ye lah..

Puteri Biru said...

yeke kak LG tembam sana sini?.. huhu. cam tak caya lak.

seyes nampak sedap je dinner tu nak nak nak.!

gula merah said...

salam...sy silent reader akak...pagi2 dtg ofis mesti layan blog akak dulu...suka tgk masakan akak....so tempting...

lemongrass said...

Kak Ina,
Memang saya makan beria bila balik haritu, tu yg skrg baru terasa hazab nya nak turunkan balik, hehehe

Mulan,
nasib baik lah I tak dpt lauk daging everyday, kalau tak, sure terikut2 you jugak, lepas makan terus baring2, hahaha

Unaizah,
Memang kalau you tengok that guy, you wont believe that he's 64 :-). I hope one day I can power walk like him :-)

blu4sky,
hahaha...but my fren punya face memang looked so confused when she was trying to figure out what's so different about me :-)

Kardina,
Maybe you kena cari kat specialty baking shops kot for alphabet baking pan. So far I tak pernah nampak. But try lah cari kat House, Kitchen Warehouse or Spotlight ke. But it depends kat State mana you ni. Kalau kat Eastern states, maybe ada banyak lagi specialty baking shops.
Kalau tak jumpa, why dont you buy a big rectangle baking pan, pastu cut it out jadi bentuk Z? Definitely much easier :-)

Afid,
tu yg I start power walking sbb tengok pakcik tu buat mcm senang sgt2. Rupanya susah jugak, ahaha

Rozita,
I malu betul kat that guy sbb I yg muda ni tak se fit dia :-)

Naz,
Salam kenal and salam singgah ke my blog. Boleh aje nak link :-). Kat Perth ni memang banyak parks and playgrounds kan. Tu yg seronok aje nak exercise and nak bawak budak2 gi playground every weekend :-).

Kak Yan,
I kalau tembam, memang tak comel, hahaha

Puteri Biru,
Percaya lah cakap I sbb I tau I dah tembam bila my jeans semua rasa tak selesa, hahaha

Gula Merah,
Salam. Thanks ye sbb sudi bukak my blog pagi2. Kira mcm baca news aje lah kan :-)