Wednesday, 30 June 2010

Mari Menganyam ;-)

Dah sahih lah kan bila I menulis N3 dalam bahasa melayu, mesti ada sebab musabab nya kan, hikhikhik…. Pastu, tak boleh tulis dalam bahasa melayu baku, kena tulis bahasa rojak2 so Pakcik Google manyak susah hati nak terjemah ke BI. Memang menantu hantu mithali betul I ni, muahahahahaha….

Tadi Pakcik Posmen singgah rumah hantar surat. Salah satu surat yang diterima dek I adalah kad ucapan dari Pak n Mak mentua. Torkojut sekejap sebab begitu cepat dpt kad dari diaorang, terus terasa tersangatlah tidak dihargai, hehehehe… Tapi I malas nak bukak sebab konon2nya nak tunggu sampai hari yang betul baru bukak. Tapi Anak dia pulak yang sibuk2 suruh I bukak sebab dia kata macam ada benda lain dalam sampul surat tu.

Bila I bukak aje, terus lah ternampak ‘gift kad’ dalam tu. Gift kad ni kiranya ganti duit lah, instead of dia bagi kita duit, dia bagi kita kad ni jadi kita boleh beli apa2 yang kita nak sehinggalah ke had kad itu.

Bila kitaorang nampak tulisan amount: …………., terbeliak biji mata kami berdua. Sungguh lah tak di sangka2….

Kalau anda pandai, cuba teka berapa dollars yang tertullis di kad itu?

I bagi you all clue ye…

-Mak n Pak mentua I ni dua2 masih lagi bekerja and banyak jugak lah gaji diaorang…

-Mak mentua I baru aje beli basikal racing yang harga dia sepuluh ribu dollars.

-Pak mentua I pulak baru aje beli set keretapi mainan yg canggih habis harga dia lebih kurang seribu dollars +

-Mereka berdua takde tanggungan lagi, takde anak2 yg masih bersekolah atau kat uni.

-I sorang saje lah menantu hantu mithali diaorang, takde dua takde tiga (sebab laki I tu lah sorang2 anak diaorang pastu rasanya diaorang dah tutup kilang kot, hikhikhik).

-I berjaya mengeluarkan dua cucu yang agak2 kiut untuk mereka belai2 dan manja2kan bila berjumpa (muahahaha, nak termuntah kejap).

-Tahun ni besday I yang ke 40 (ya saya tau saya dah tua, hahahaha) and untuk Mat Saleh, 40 ni kira besday yang agak2 grand lah (tak tau lah pasal apa).

-masa besday MIL yang ke-60 2 tahun lepas, we all bagi dia duit instead of gift kad, value nya lima ratus dollars saje (anak dan menantu diaorang memang kedekut miskin, hahahaha).

Jadi rasa2nya lah kan, berapa lah value kad itu? Cuba teka, kalau pandai, hehehehehe….

Esok malam I bagi jawapan nya ye!

Sementara anda semua pening kepala memikirkan jawpan untuk tekak teki poyo ini, jemputlah makan nasi lemak bungkus.

Kat belakang rumah I takde pokok pisang, jadi terpaksalah bungkus dengan kertas waxed aje. Jadi lah kan ;-).

(I nak cari spray esen daun pisang lah, next time I nak buat nasi lemak, I spray aje kertas tu dengan esen ni. Voila! terus terasa macam makan nasi kat daun pisang! wakakakaka.)

IMG_3877

Nasi lemak paling sempoi sebab tuan dia malas nak buat ayam goreng, hehehe….

40 comments:

an15 said...

nak teka dpt byk, bunyi cm sikit. nk teka dpt sikit,bunyi cm byk.. clueless tul hehehhe..
sejuk2 ni nasi lomak sgt sodap :P

Jamie said...

kalau teka betul dpt 10% tak? hehhehe..koman2 dpt cake tier ok gak..:)

Mat Gebu said...

I kan LG..banyak2 benda dalam dunia ni, palingg tak suka teka2...kalau i kata 5 juta kang...u pitam pulak..hahhaha..

lemongrass said...

An,
hikhikhik....susah gak kan clues yg I bagi tu, mcm2 interpretation boleh ;-).
My heater tak berenti bekerja since we all balik tadi! Sian dia you sbb tuan2 dia kesejukan gilers, hehehe

Jamie,
wakakakaka... 10% tu tak tau cukup ke tak nak beli cake tier tu ;-)

Cik Mat,
hahahaha...mesti anak2 sedara you kan tension dpt pakcik yg emnyampah dgn teka teki kan, hehehe.
Kalau I dapat 5 juta, memang pitam 4-5 kali, pastu terus gi beli mansion tepi sungai!

Nanak said...

kak,
nanak pun nak minta syer sikit..hikhikhik..
malas la teka, tunggu jelah jwpn nti :)

afid said...

kelakar oke entry menganyam ketupat nih. hehe..kita rasa dapat sikit kot dr sepatutnya berdasarkan klu2 akak tu. huhu:B

Dinas Aldi said...

i pun stuju dgn an15, bunyi mcm banyak ada, bunyi mcm sikit pun ada.. konfius dibuatnya..i pun nk tunggu jawapan mesok jalah, ngeh ngeh..

azieazah said...

Wow! Wow!

pendekata mesti dasat lahhh..!

Tak kisah, yg penting happy. Eh besday tu esok 1 Julai ker? betul ker?

heeeeeeeeeeee nak kongsi kek bleh?

melatie said...

pUYOoooo! bertuah punya menantu, dapat duit lagi. U dapat 5K. Kalau betul U sponsorlah I g Perth n duduk seminggu kat rumah U leh?

Enjoy and cherish their loves while U still can do it. Dah culture derang gitu, terima je lah hadiah tu.

lemongrass said...

Nanak,
hikhikhik...berapa percent you nak? ;-P

Afid,
hahahaha...kelakar sbb tetiba aje guna BM kan.Pastu punyalah jenuh I cari bahasa rojak!

Dinas,
Saje je I bagi clues yg so confusing. Kiranya mcm perangai my in laws lah, suka no mengconfused kan I! :D

Kak Azie,
birthday I next week :-). Tu yg heran cepat bebeno diaorang hantar kad ke I, hehehe

Melatie,
kalau I dapat 5K, I sponsor my family balik M'sia, kakakaka... Lagi senang nak jumpa kat M'sia kan ;-)

Sizuka said...

k.min, 500 dollar? eh! jap.. kalau dia org spend that much on buying things yg tak perlu, erm.. sure dia org bagi k.min 200 dollar? betul? :D

happy advance birthday miss Cancer. now I know why i like u so much, u're so like iffah :D

ain said...

salam min. lama akak tak singgah sbb busy. lawa umah baru min. ur bday is around the corner ye..?? tu yg dpt gift card tu. bestnyaaa!! ni klu teka dpt hadiah tak ni..??hehe. Akak rasa 5K kot atau 10K!

psst...nak ns lemakkk!! sodap weii!!

3AS said...

K.Myn,
Whatever the value, hope u will have a wonderful birthday with your loved ones.
Welcome 40..Life begins at 40. My hubby, when he reached 40 last April, he made a few major decisions/ changes...Yang penting happy..:-)

Nadia Dzai said...

10 kkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! or 2 K ke? ;p

noir said...

salam LG

dun mean to sound rude but i have a funny feeling jumlahnya sama dgn usia you.

i hope i'm wrong.

fara said...

salam kak LG..
100 kot ek?? .. tak sabar tunggu jawapannya esok mlm.

JaJa'Z said...

uish..lamanya nak tunggu jawapan..24 jam lagi dr sekarang...apa kata esok wat entri awal2 sket..hehheeh..jaja rasa jumlahnya sket kot..kalau banyak..sah2 u reveal awal2..hehhe agknya lah..ehheheh

ibh said...

Nak teka gak..1 ribu dollar kot..heehheheee

alinac lover said...

xsbr tgu jwpan esok! hahhaa

thegirlwithnoblog said...

10 dollars kot kak LG!hehehe
sbb based on yr description tu mereka kedekut,kan?;>

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I tak reti nak teka sebab tak cukup evidence (mentang2lah fan CSI!) Agak2 cukup tak tambang penerbangan gi balik ke UK ke? Disneyland ke? untuk anak-beranak?

I rasa serba-salah juga nak wish you Happy Birthday sekarang atau on the day itself. Tapi rasanya kena ucapkan awal sikit kut sebab rasanya on that day I need to go to Gatwick (about 387 miles away from Dundee) to fetch Danish & Hakim. Alhamdulillah hari ni dapat approval for their visa. Thank you for your prayers. And now, in case I cannot get to the laptop, I am going to wish you "May You Always Be In The Blessings of Allah & Always Be A Happy, Healthy & Delightful Person that You Are. And May All Your Wishes Come True. AMIN." :-D

Lovely Kitchen said...

errrrmmmm tak terjangkau dek akalku nk meneka ni...tapi nk teka gak...10k!!

sblm balik nk wish birthday in advanced....happy 40th birthday sis..semoga sihat selalu dan dipermudahkn segala urusan..:-)

Ajzie said...

4000 dolar ker sempena 40tahun.. kihkihkih.. beli basikal racing dan ketaapi mainan ribu riban takan nak kasi menantu suka main tali ni 400 aje kan aahaaaaaaaaks...

TopsyTurvyMum said...

muehehehe..

Setelah i buat kajian dari karangan u ni...

kalau gift card tu..i teka $50 boleh?? ekekeke...

blu4sky said...

mengikis mertua ye LG...wakakakakhhh...

Jiejah @ Iza said...

saya nak teka jugak ..ada hadiah kan? wakakakka

$100 ..

JaSSNaNi said...

salam LG... :)
wah wah wah.. dah buka sampul...
hmmmm agak2nye kan.. mesti ada dalam 50k apa... noooooo.. :-O :-O

mmmmmm tak tau ler... kalau betul lah.. owhh indahnya dunia ni.. kannnnn.. :)) :)) (jadi mata duitan sat.. cam en.crab..) :))

Zaitun said...

Kalau mereka bagi berapa pun jumlahnya lg kena redhalah,maknanya mereka masih sayang dan ingat dan yang penting lg bahagia disamping keluarga.

kaklong said...

i pon nak teka gak .......kalau betul ...dapat hadiah ape ? i will be 40 too this year....heheheheh...i teka $2000/-

shiori_LA said...

i rasa macam sikit je dari clue2 yang u bagi tuh...kalau tak nape tulis dalam BM n bahasa rojak..hahahha..u macam kata ur in laws kedekut je...wakaka...menganyam..

somuffins said...

LG
You bkn aje menantu mithali tapi menantu yg paling nakal dlm donia. Babab kang, heheh.

I teka eh?? hmmmm.. $50? Jadilah tu dapat beli benih lada (bila lada dah berbuah setimbun, buatlah cili sos dan terus kirim kat mak mentua tu. Buat pedas2 to the max).

L A T I F A H S U L E I M A N said...

akak..suspen je n3 kali ni...mesti lumayan..brp kak?tk sabo tunggu next n3..huhuhu

kucingorengemok said...

saya teka 50-100 sebab tu anak menantu hantu dia terbeliak :)

bagus la idea sembur esen daun pisang tu! esen pisang ada jual kat kedai, mungkin awak boleh ubahsuai (kita tulis melayu penuh!) hehe

dR Hannah said...

ahaha. im a silent reader all this while tapi nak jawab lah tekak tekuk ni. memang best! mat soleh oz memang kaye raye kan. my fren punye neighbor punye carpet harge 11k! gulp gulp gulp. rumah biase je. whoaaa~ my radiologist plak duduk rumah macam kapal. org oz ni kaye2 la kan~

kalau giftcard myer ke david jones ni mest 4k ni. best best.

happy birthday!!! :)

My Life My World said...

Nak teka ... nak teka ... hmmm 20,000 dollar kut hehehehe, mahal sikit dari harga basikal racing Mak Mertua U tu ;)sebenarnya nak tulis 40,000 dollar sempena birthday yang ke 40 kan :P

Apa adiah nyer??? I sangat sangat suker baca clue U tu, memang kelakar tak hengat.

PUTUBAMBU said...

saya tek 5000 dollar..
taknak le byk sangat amaunnya cam yg mat gebu teka tu..

tapikan..instead of nak berteka-teki..kita lagi suka tgk nasi lemak kecik tu..

cam sodap yo..walaupun bungkuih dlm kortas..! tempting

PUTUBAMBU said...

eh, lupa pulak nak wish.. Happy Besday ye LG..

Semoga dipanjangkan umur dan diperbykkan rezeki..diberkati selalu.. aminn..!

NenekPenne said...

20 ribu dollar?
50 ribu dollar?

masaklemakrebung said...

tak sempat nak teka dah nampak posting yang kat atas tu. heheheh

SJB said...

Hmmm kalau sampai terbeliak mata memandang tu mesti $500 kot.

Wah..nasi lemak tu mmmmmm terpingin juga saya nak makan ;D.