Tuesday, 22 June 2010

2 more weeks….

Lagi 2 minggu I nak celebrate my 40th birthday which for me is such a big milestone lah kan. Dah tua I ni kan (tapi kadang2 masih terperasan muda, hahahahaha). I dengan The Other Half selalu a bit stressed bila nak dekat2 our birthdays ni sebab tak tau nak beli kan hadiah apa for each other. It’s not like we have everything so we don’t want anything. It’s more that we have enough and we are quite satisfied with what we already have. Kalau memang banyak duit, I would ask them to buy me the best macro lens and some other lenses as well. But duit kat pocket tak sebanyak itu so kenalah kuburkan that wish (for the time being ;-)).

This year pun sama jugak lah, tak tau nak beli apa (lagi lah sekarang ni kat mana2 tengah sale mega2 so tu yang lagi susah nak pilih nak apa kan! ). But lepas fikir2 2-3 kali, I said to The Other Half that I know what I need this year (need instead of want ye Tuan2 and Puan2). And I told him that I’m going to buy the present myself but I’ll let him wrap it and give it to me on my birthday. So, tadi I pun pergi lah beli my present tu and showed it to The Other Half. He said that I made a good choice with the present, hehehehe. He’ll wrap it and keep it until my birthday :-).

And he has already told me what he’s going to buy for me on behalf of The Little Misses sebab he just wanted to know whether I would like it or not. Kiranya memang takde surprise langsung lah kan, hahahaha. I like surprises but I like it even more if I would like the presents, tu yang The Other Half lagi suka suruh I beli sendiri :-D.

Tapi, I have to berlakon on that day and buat muka surprise giler2 lah. So I kena start berlatih from now lah kan untuk jadi pelakon wanita terbaik on that day, hikhikhik….. I’m still thinking whether I should start writing the acceptance speech as well…..

Oh, I’m speechless. I don’t know what to say. Thank you, thank you, thank you so much…… I would like to thank my family, my friends yadda yadda yadda…

Wakakakakakakakaka……..

Now, he has to tell me what he wants so I can get it for him….

And we are also going somewhere far away as our joint birthday present (but The Little Misses will be tagging along as well sebab masa tu tengah school holidays).

Hari ni I puasa again so only 1 more day to go tomorrow. Pastu boleh raya, hehehehe…..

I cakap nak buat kuih melayu kan for buka puasa so I made jemput2 pisang tadi. Itu kuih melayu kan! :-D.

And for dinner, I made chicken, leek and veges honey mustard pie. I guna my ceramic pie weights but tak cukup banyak for the big size pie. I should have bought 2 packets of that thing, baru lah boleh mampatkan the base kan.

Ini untuk Aida sebab dia nak tau macam mana nak guna the ceramic weights.

IMG_3760

The uncooked base in the pie pan. I guna yang dah ready rolled chortcrust pastry, tu yang menampal2 everywhere sebab tak cukup besar :-).

IMG_3763

Then, you letak baking paper to cover the base and the side and put the ceramic weights in it. Pastu baru bakar in the oven (without the filling) for about 10-15 minutes. This is what’s called ‘baking blind’ in cooking term. It’s done so the base doesn’t go all puffed up and soggy when you put the filling in.

Tapi I lupa ambik gambar lepas letak filling and before di bakar…

IMG_3765

And this is the inside of the pie..

IMG_3770

It’s Winter so leek is in season and The Other Half loves leek. Tu yang  buat this pie. I yang puasa tapi dia punya favourite dish, hehehe….

IMG_3772

Sebab dah penuh dengan veges dalam pie ni, tak payah lah I susah payah masak side veges kan.

33 comments:

Faheem Jr said...

eh apa yang bulat2 tu LG...i ingat bedak sejuk masa mula2 tengok..ekekekek..terul betul mata ai ni..


Myfaheem.com ada SUPRISE sempena HARI BAPA

lemongrass said...

CikMin,
hehehehe.... dah lama tak pakai bedak sejuk. Teringat masa zamn budak2 dulu tepek bedak sejuk malam2 hari :-).

JaJa'Z said...

oohhh!!! baru la jaja tau kegunaannya..baru lah ku tau..akak,pie itu amt gojesssssss

an15 said...

alamak, masa tu i`m leaving on the jet plane dah.. Happy bday in advance k :P

yan said...

Hubby bg duit beli hadiah adalah..tapi beli, then dia balut, tak penah lah buat..hee..

Anyway happy burstday in advance, Min..

lemongrass said...

Jaja,
masa I first tengok orang guna benda ni, terlopong gak, hehehe

An,
jeles...jeles... Ada orang tu nak naik plane :-).
Psst... dah habis bershopping tak? Dah penuh bag tu dengan segala mcm souvenirs and sale items?

Yan,
I beli pakai credit card aje so kiranya dia akan pay later lah kan, hehehe...
thanks for the advanced b'day wish :-).

TopsyTurvyMum said...

My hubby pun tak suka kasi surprise sebab takut nanti i tak suka(katanya i byk songeh..ciss!)..tu pasal la selalunya dia kasi duit, beli sendiri..ishh..tak romantik betul hahaha!

wahh..dah rasmi ceramic pie weights tu...nampak sgt yummy! of course the pie ok..bukan biji2 tu ye hehehe

Watierman, rmanbkr said...

baru nak masuk 40...muda lagi.....tapi once you step on it..laju jer...

Bab yang buat-buat Surprise tu rasanya ramai pernah buat..hehehe...


Min..dah berbuka..one more day to go...tu lah orang bayar puasa awal2...ni tunggu sampai nak puasa pulak baru nak ganti..hehehe...saja nak sakat!!!
Esok wat kuih apa untuk majlis berbuka...acara penutup mesti Grand!

Ok Min...dah habis sakat..Cabutttt!

Mat Gebu said...

Uikk..dah dekat 40 ke age u LG..i tot baru 35 tau...waaa ada rasa macam nak demam tak?...hehe

lemongrass said...

TTM,
Samalah kita kan.
Awal2 dulu masa baru2 bercinta, sikit nya romantik ke. Sikit2 nak surprise. Sekarang dah beranak dua, tak larat dia dah nak melayan kerenah bini dia yg kdg2 mulut laser kalau tak suka benda, hehehe.....

Kak Watie,
memang kan, once dah capai umur 40, laju aje jarum tu bergerak, hahaha...
I kan memang setiap kali bulan puasa, mesti bercita2 nak ganti puasa awal tp tak pernah terbuat nya, teruk kan! :-D

Cik Mat,
I kan kalau boleh nak bertapa dlm gua on my 40th birthday tu sbb surenya bangun pagi tu muka dah kedut lebih2, hehehe...
Rasa mcm nak demam, tunggu masuk July nanti, baru lah panas sejuk badan ni :-).

Zaitun said...

Baru 40 tahun muda lagi,tapi orang perempuan selalu diejek kalau dah masuk umur tu kalau lelaki lain pula.

Kak Zai pun baru tahu kegunaan ceramic weights tu.

My Life My World said...

Wah! tak lama lagi dah tu ... nak sambut hari jadi. Kelakar lah LG, bila terpaksa buat surprise, dah ler hadiah pilih sendiri. Senyum I sorang sorang depan PC ni membayangkan U nak kasi ucapan tu nanti :D

blu4sky said...

Happy Advance birthday LG... mmg you nampak muda pong.. :D

ibh said...

Hahha..baru nak tanya akak apa guna ceramic weights tu..

Byk betul ilmu ttg masak ni rupanya...

Dinas Aldi said...

pilih sendiri present mmg best sebab dah tau mmg berkenan bendanya. lebih baik dr dpt present tah hapa2.

Haaa dh tau dh camana guna ceramic pie weight tu. bertambah jgk pengetahuan am.

SJB said...

Ceramic weights? tidak pulak saya tahu apa kah benda tu hehehe. Ini lah orang yang tak tahu pasal pasal baking, huhu kesian betul.


Wah..nampak sedap lah pie tu.

Aida Rezuan said...

LG,

Oooo.. camtuh guna nye ye. Memula tengok gambo hari tuh puas pikir kaitan guli-guli bulat tuh dengan membako pie (sori ye.. CPU slow sket :D). TQ LG, tunjukkan cara-caranye! :)

Bagus style birthday presents famili LG sebab memang sah-sah hadiah yang dapat tuh, gerenti menepati citarasa, kan? Tukang beli/bayo pon tumpang puas hati.

* Kitorang seharian hari nih keluar ke hulu ke hilir cari hadiah for Tommy's mother, penat! Serba salah nak beli apa, birthday's in 2 days wahal hadiah apa pon tak beli lagik. Huhu!

Shalinda said...

Salam LG..mcm tak cayo jer u will 40th this year..that mean our age is same..but i will be 40th on october..hahaha..nampak sgt org gemuk mcm ni cepat tua...alahai sodeyyyyyynyer..hehehe..tp takpa..hati i always muda..tapi bahaya gak ek..hahaha.

Sally said...

going to reach 40??? mcm tak percaya la..you look young..betul kata cik Mat tu.. mcm 35 jer..tu yg kdg konpius nak call apa tu..

birthday present ni..kalau hubby saya lak..dia akan bawa pergi kedai dan ask me to choose..pastu baru dia bagi tahu that's for your birthday..nak kata suprise tak suprise la ..so bab bungkus2 ni mmg tak pernah ada la..

anyhow..pie tu look yummmmmy sangat..

kucingorengemok said...

betul betul, surprises are fun but i think the best present is something that you WANT and LIKE, so nak senang tanya birthday-person sendiri

iu rf said...

hepi becoming birthday kak lg... sedapnye npk pie tu.. lapa lak dini ari ni..kriukkkk...kriukkk.. perut bunyi...huk2...

Rima said...

Heheh isnt it nice when u look younger than ur age?? important tu especially when our other half tu younger than kita :ox

Anyway happy advance bday and nak gi mana tu somewhere far away?? shiok bila dapat merambu negeri owang.. i loike!!

Kniedaz said...

betul tu..kalau beli sendiri hadiah, dah tentu kita suka..apa agaknya hadiah yg LG beli utk diri sendiri tu ya?
sedapnya pie...

NenekPenne said...

laa sama umur jer kita ni yer tapi i lagi lambatlah tarikhnya...hujung tahun...

tapi tengok u, ada good hubby and 2 lovely kids...

me? nothing... sob sob sob

indahhouse said...

Salam kak LG,
ala, kak. buat2 lupa jer. 2 minggu lagi, mesti surprise real punya masa dapat hadiah.. hihihihi.
bagusnya cara kak dan suami. sehati dan sejiwa memacu rumahtangga. :D

PUTUBAMBU said...

ish..sedapnya pie tu.. telan ayaq liuq ni..!!

hubby I pun cenggitu..mmg takde surprise langsung...

dia kalau nak kasi hadiah..dia lebih suka kasi duit or bawak I gi shopping beli ape bende yg I nak..instead of dia belikan sendiri..

tambah lagi besday kami sama2 8hb May pulak tu.. lagilah pening nak carik hadiah..huhu

iaaini said...

Salam LG,
dah lama tak tulis comment kat sini coz busy sangat. But today, nak gak write something, in case tak sempat lain kali.
Happy 40th Birthday in advance! May all your dreams come true & May Allah Bless you always!

Nampaknya you mencecah angka "4" awal dari I. Insyaallah, I pulak bulan October nanti. So, how do you feel? I rasa masih sama cam dulu2 jek, tak ada perubahan pun, cuma rasa diri more wiser in making decision & makin tak kisah attitude, dulu2 lebih fikirkan perasaan org sekeliling, la ni "ikut ler", yg penting I suka & tak menyusahkan org. I don't know abt u, mcm tu jugak ke?

Ok then, hope you'll have a great b'day party.

-An

lemongrass said...

Kak Zai,
memang betul kan, kalau lelaki yg cecah umur 40, orang kata baru nak 'hidup'. Kalau orang perempuan, orang kata dah middle age, hmmmm.....

Kak Acik,
hehehe...I kena berlakon depan the kids so diaorang happy lah konon2nya dpt surprisekan I :-).

blu4sky,
Awet muda, makan makjun jawa, muahahaha...
Acah aje, masa preggy pun I tak makan makjun tu, hehehe

Sue,
kita kan suka tengok and baca buku recipe, tu yg tau pasal ceramic weights ni, hehehe...

Dinas,
bila dah makin meningkat umur ni, I lagi suka dpt few presents yg memang I nak and idamkan then get a lot of presents yang I memang tak kan guna, hehhe

SJB,
I pun baru aje tau about the weights ni, hehehe

Aida,
begitulah cara2 nya nak guna ceramic weight tu :-).
Dah jumpa cari hadiah utk Mak Tommy ke belum?
I pun kena cari hadiah special utk FIL sbb 60th bday dia in August ni. Pening weh nak fikir!

Sis Lin,
Hahahaha...sama aje ye umur kita :-). You tak tengok muka I dr dekat, tu yg ingat nampak muda aje. Kalau dr dekat, barulah nampak all the kedut2, hikhikhik....

Sally,
Best nya bila orang ingat kita awet muda, hahahhaha..
My hubby ni jenis yg tak suka shopping sgt so tu yg dia lagi happy klu I pergi sendiri and beli sendiri and thne bagi benda tu ke dia suruh simpan sampai the day :-)

KOG,
masa kecik2 dulu, suka surprises. Bila dah 'tua' ni, tak larat dah, hehehe

IU,
I puasa lagi hari ni, I pun lapar gak tengok gambar pie tu, hehehe

Rima,
Betul tu. My hubby says that I look young sbb kahwin dgn orang muda dr I. Kalau mcm tu, sampai bila lah I tak kan look old kan, hehehe..
We are not going overseas, still in WA but quite far lah :-).

Kniedaz,
Nanti I tayang on my bday ye ;-).

NenekPenne,
Sama ye umur kita? Sama2 muda lah mcm tu kan? hehehe..
I guess Allah bagi rezeki yang berbeza for each of his umat. Maybe yours will be in a different form and insyaAllah 1 day, you'll get the happiness you want :-).

Indah,
I akan busy next 2 weeks ni, memang sure nya lupa lah, hehehe..
I takut terlupa terus kat mana we all simpan hadiah tu nanti, hahaha

Putubambu,
bestnya celebrate bday sama2, sure rasa mcm special aje kan :-). My bday n hubby beza cuma 5 hari aje.

An,
salam.
Thanks for the wish ye. Sama lah ye usia kita. Tapi I pun mcm you jugak, tak terasa mcm dah tua, sentiasa terperasan muda,hahaha.
I memang dah lama jenis yg tak kisah pasal cakap orang, as long as we are happy ye tak.

shiori_LA said...

terliur i tengok u punya pie tuh...my hubby suka la pie2 nih tapi bininya tak pandai nak buat wakaka

lemongrass said...

Shiori,
My hubby suka pie jugak tp bini dia malas nak buat selalunya, hahahaha

knv said...

sis, kalau you kata you 30 pun, i percaya. nampak muda sungguh! :D

lemongrass said...

knv,
ish, malu I orang kata I awet muda, wakakakaka...

Aida Rezuan said...

LG,

Akhirnye jumpa. Beli gelang tangan. Nasib baik la birthday girl suka :D

* Eh tapi betul la LG, memang tak sangka almost 40 tau! Amat awet muda!