Thursday, 24 June 2010

It was freaking cold!

We had to go out after maghrib tadi to attend an info session nite at Miss 11’s future high school. It only went for an hour and finished at 7.45 mcm tu. As soon as we left the hall, Miss 6 said, “Mummy, it’s so cold, my teeth are shattering!” I said to her “you mean chattering :-)?” She said, “that’s right! I can’t stop them chattering.

Mummy pun masa tu was trying to walk as fast as she could to reach the car so we could luxuriate infront of the heater, hehehe. It was really really cold even though we were well rugged up. I think the temperature at that time was around 6C kot which is quite cold lah Perth standard. This was how we looked…

IMG_0774

She had her beanie, scarf, jumper, mittens, socks and layers of tshirts.

IMG_0777-1

While I had my scarf on my head (instead of beanie), scarf around the neck, fingerless mittens, thermal t-shirt, long-sleeved tshirt and a warm jumper.

(Don’t ask why I ambik gambar mengada2. Geleng kepala The Other Half tengok perangai bini dia, muahahahaha. Actually I saje nak tunjuk purple mittens I tu ;-))

Actually I tak lah gemuk sangat, cuma the layers of clothing tu yang membuatkan I nampak gemuks! (Wakakaka, masih tak nak mengaku lagi tu yang the weighing scale is correct :-)).

The Other Half said to me, “I don’t think you can live in Invercargill Dear. This is warm by their standard.” Invercargill tu kampung dia!

Mentang2lah dia dilahirkan and dibesarkan kat southern most part of NZ tu and berjiran dengan penguins kat Antartica tu and I lahir and dibesarkan kat sunny hot Malaysia….. But to tell you the truth, I would rather have this cold weather than panas berpeluh2 all the time, hehehehe…..

35 comments:

NYKOLETT said...

min nampak kurus in the sweater,,betul pun k.rose kata kalau puasa memang akan cut a few kilos!

melatie said...

Ciannya.. cepat cepat le masuk dalam comforter you. lupa lak namanya.

nasib baik dah raya, kalau tidak tadi mesti sejuk dan kelaparan cam orang gelandangan lak.

i pun cuaca sejuk.Walaubagaimanapun sejuk negeri orang, tempat bermain tak akan lupakan.

Flower said...

Kalau u kat Willetton around that time, I ingat suhu kat situ around 4 deg tau. Heater kat rumah I full blast. Pagi tadi masa hantar anak2 pergi sekolah I pakai jumper, tshirt lengan panjang n my winter coat. Syok you I pakai my new coat...

indahhouse said...

salam kak LG,
mane tembamnya. nampak solid jer kak LG. comey bila posing camtu. hihi.

an15 said...

sejukkk.....terus rasa cam nak balik Msia gak mlm ni.Lg aa kena duk kat bus stand lama2 td. Nasib baik by 1pm dh increase to 15 C. Jakun kan tak penah sejuk2 cm ni hehheheh

ummu_hanis said...

teringin nye nak rasa musim sejuk gitu... huhuhu.

NenekPenne said...

6C... ohhh ketaq ok
masa i pegi perth last year hujung tahun yang panas mcm tu pun i rasa punyalah sejuk...mat salleh selamba pakai sleeveless, yang i ni siap shawl bagai..

eeh tapi i pun lebih suka whether yang gitu dari malaysia yang panassssss ni yang membuatkan badan ni bila berpeluh amatlah melekit dan mrengsa...

lemongrass said...

Kak Rose,
Macam ni kan nak lah puasa Rejab and Syaaban kan. Baru lah boleh cut lagif a few kilos ;-)

Melatie,
sekarang ni tgh on heater so tak lah sejuk sgt, tapi bila tgh menaip ni, jari jemari sejuk giler lah :-).
I rindu everything about except cuaca panas kat M'sia, hehehe

Nora,
We all kat Willeton tadi. Ha'ah lah kan, probably kot around 4C.
Bergaya sakan lah ye you pagi tadi hantar the kids to school? hehehe

Indah,
Solid tu perkataan manis menggantikan gumuk kan? hahaha ;-)

An,
pagi tadi memang sejuk sgt2. My hubby keluar rumah around 7 pm, it was about 2C kot, hehehe. Kalau takde angin, tak lah sjeuk sgt kan. Ini bila angin bertiup, terus menggigil :-).
You balik M'sia nanti, memang terus demam lah sbb M'sia tgh panas skrg.

Ummu_Hanis,
Kalau kat Perth ni tak sesejuk kat Europe so kira best jugak lah merasa musim sejuk sini. Yang tak bestnya, takde snow :-(.

lemongrass said...

NenekPenne,
Mat Saleh ni ada yg hampeh sikit, tgh winter ni pun pakai sleeveless and skirt pendek giler, hehehe. I tengok dah keluar goosebumps sbb simpati kat dia :-).
I tak larat kat M'sia tu bila baru aje keluar shower, dah berlengih balik. Tension betul!

3E said...

Kak Mynn...
Kat Templer ni pun tgh sejuk tau...hujan turun dengan selebat-lebatnya dan ada ribut2 lagi....siap ada pokok yang tumbang gitu....pastu duk kat atas katil sampai
"on"kan aircond & selubung dengan selimut...pergh!!!! heavennya..:-))
anyway,..u nampak cute arr dressing camtu...tak nampak macam nak masuk 40 dlm 2 minggu lagi.....

lemongrass said...

Asilah,
hahahaha... itu sejuk buatan ye :-). Tapi sure best kan bila sejuk2 pasang aircond under selimut. Terus rasa nikmatnya tidur, hehehe.

Mat Gebu said...

Salam LG...Waaaa bessnya sejuk, tapi jgn lah sampai beku..kat Malaysia ni panas, kadang2 tu, air-con bukak + kipas angin nak bagi sejuk cepat ..yelah i kan pak beruang, suka sejuk2...

shahlin said...

mana ade gemuk? ok jer. hehe tapi tapi klu lepas ni gemuk sikit sbb hibernate pon xpe. gemuk itu sexy wakakaka ( ayat nak sedapkan hati sendiri jgk)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam LG,

6C ? wahh sejuk sangat tu.. Kat sini baru aircond temp 22C dah tak tahan ketaq.

alinac lover said...

mak aih sejuk..x tahan saya..

mlm ni xde msak pape ke?

Melina said...

You tengah nak winter and I tengah nak summer. It's true though, I'd rather the cold than the heat.

Sizuka said...

hahahahha.. cute betul zahra, cant imagine mcm mana gigi dia kalau shattering :D

kat sini pun sejuk tonite sebab hujan tak berenti, pastu i on the aircond 16 c. and yes, i would rather duduk tempat sejuk than tempat panas mcm msia. really miss hobart! *sigh*..

Taufik MY said...

Salam,

Wah.. sejuk tu.. best2 betul.. tp hot temp kat m'sia nie best gak pada sye.. at lst ader alasan nak makan ABC, cendol, ais jagung n etc biler t'ingin. Muhahahhaha...

Wah betul kate Alinac lover.. mlm nie den kecewa tak dapat tgk makanan istimewa kak Min?.. hihihihi.... ;p

Zaitun said...

Kak Zai pun lebih suka sejuk dari panas selain berpeluh badan cepat letih, itulah sebabnya masa kak Zai ke Uk dulu keluar pagi sampai malam tak terasa pun letih.

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Haa... masa dah tiba untuk pakai boots! Anyway, kalau 6 degrees (eh macam theory pulak ya? The one which says that there is only 1 degree between you and the other person and it is only 6 degrees to connect with a whole network of people worldwide - betul ke i ni? ha tulah dah melalut dah I ni) jalan licin tak? Kalau licin bahaya jugak tu - maklumlah i ni dah banyak kali tersembam masa winter!, kenalah bawa garam sambil berjalan.

Macam manapun, I do not think you are gumuks - never! That's a cute post by the way. And Miss 6, as ever, in whatever weather is simply stunning! :-D

While you are experiencing winter down there, let me enjoy my sunshine and crispy air around here - Hehehe....

SJB said...

For me, saya suka musim fall & spring, coz, masa tu tak juga panas and tak juga sejuk. Kita boleh pakai jeans or seluar pendek(bukan lah pnedek sangat heheh). Kalau musim winter tu, eeee malas betul nak pakai baju tebal tebal, lepas tu kalau musim summer tu, ishhh jangan cakap lah. You know what i mean kan? hehehe.

~Zila Zul~ said...

sis, jom tukar tempat. kitorang kat saudi ni dah cecah 50+ C.. adeh.. hibernate dlm umah dok ada..

Flower said...

Yup, sakan you. Tiap2 hari I tukar my winter jacket/coat. Lately cuaca sejuk smp ke petang, so petang lak I pakai jacket yg tak setebal pagi. So kiranya 2 kali I salin kulit. ;)

blu4sky said...

LG,
tang mane kegemukan u tu..uisshhh body selim melim camtu you kata gemuk.. klu body mcm i ni lain lah..dah mmg mcm beruang kutub.hahahah..
muka you pun masih alah-alah sweet 16 :D

Rusniza Mohd Nor said...

Kak mynn,amacam dapat x Corelle aritu?saya x pegi pun..hehe gigit jari jela..AAh kak semalam sejuk tul..saya tido pakai glove lagi..ahaks2..itupun masih terasa sejuk lagi..xsbrnye nak summer.xsuker r sejuk

Watierman, rmanbkr said...

Cop...cop cop...Min memang kurus jer pun tak yah lah niat tuk puasa nak kurus....hehehe...niat puasa Sunat Rejab & Syaaban tak pe....cabutttt!Macam makcik gentut ha..Akak berlari!

Kniedaz said...

ida pun suka sejuk tapi baru kena air-cond sket pun dah selesema..kalau ada di sana rasanya sepanjang masa berair hidung ..huhu

akiratoriza said...

Salam Kak LG, erm hidup dalam keadaan sejuk pasti seronok giler kan...mata mesti layu jek.

Betty A. said...

Hye...br 1st time nk comment kat sini...heheh mmg sejuk giler kat oz ni....mata pon ngantuk kan....rasa malas mandi pon ada..hiksss

neway, i ske tgk makanan u masak..... :D

Aida Rezuan said...

LG,

6 degrees? Uiks memang sejuk kan? And LG, if you use the term gemuk for skinny you then I don't wanna think bout what term to use for me! Wawawa!

shiori_LA said...

salam LG;
wah u looks cute on the jumper n the purple mittens hehehe

lemongrass said...

Cik Mat,
Pak beruang banyak wang atau banyak lemak? hikhikhik ;-). Kat sini, bila sejuk, bil elektrik naik mencanak2 sbb pasang heater. Bila Summer pulak, bil elektrik pun naik sbb pasang aircond, hahaha

Shahlin,
My hubby tu kiranya teramatlah seksi lah ye sbb dia gumuks, wakakaka...

Azrina,
pagi tadi was 1C, lagi lah tak sanggup nak keluar rumah, hehehe

Ain,
sejuk kan, rasa mcm duk dlm fridge aje :-).

Melina,
Summer ni tak best sbb I can't go out in singlet n shorts, hehehe. Winter I can rug up, pakai boots and coats :-).

Shidah,
Kat Hobart lagi lah sejuk kan compare to Perth. Panas kat M'sia melekit2 tu yg I tak tahan, rasa mcm nak mandi 24-7 aje kan!

Taufik,
Salam. Kalau panas kat M'sia tak melekit2, best lah kan. Cendol, ABC tu memang lah tersangat lah sedapnya. Nikmat betul minum bila tgh panas :-).

Kak Zai,
Memang kan, kalau tgh sejuk2 jalan satu hari, tak rasa sgt letih nya. Kalau berpeluh2 ni, cepat hilang air kat badan, tu yg cepat penat.

lemongrass said...

Mia's Mom,
salam.
Kat sini, baru first time I nampak frost on the ground pagi tadi. But the roads semua clear pulaknya. I guess we are lucky sbb takde sleet like UK nun. I cuma tersembam klu mengada2 pakai stilleto high heels aje (sbb I memang tak pandai jalan pakai heels, hahaha).

SJB,
I pun suka autumn/fall kat sini. Spring kat sini sometimes can be very wet, tu yg tak best. Kalau Summer, everywhere you go, you can see skin aje, hahahahaha

Zila,
Summer kat sini yg mencecah 43C pun we all hibernate dlm rumah aje, lagi lah 50C+ tu, mau tak bukak tingkap langsugn agaknya kan.

Nora,
Bestnya lah hari2 tukar jacket. I punya jackets banyak shades of brown aje! I nak cari 1 red jacket lah! :-)

Blu4sky,
tu yg bestnya pakai jumper ni, sbb boleh sorok lemak2 di perut, hahaha.

Rus,
I pergi Big W tapi I tak pergi langsung kat Aisle Corelle tu sbb tak nak terpikat, hikhikhik. I pergi beli benda lain :-).
I takdelah sampai tidur pakai gloves, heheheh ;-)

Kak Watie,
tazkirah pagi Jumaat, hehehe. Betul tu, niat puasa sunat Rejab n Syaaban sambil dpt 'profit' kuruskan badan, hahaha

Kniedaz,
Awal2 kat sini, memang hari2 lah you akan selsema. tapi kalau dha bertahun2, ok kot :-)

Akira,
Sekarang ni memang liat nak bangun sbb nak keluar dr bawah blanket tebal tu yg siksa. Nasib baik Subuh habis lambat, hehehe

Betty,
Thanks ye sbb sdui singgah my blog :-).
Masa I student dulu, memang slalu ter 'lepas' mandi bila Winter, hahaha....

Aida,
I dah naik quite a few kilos banding dgn dulu but BMI still within normal. Cuma tak best sikitlah I rasa sbb pernah merasa kurus kan, hikhikhik....

Shiori,
tu yg perasan cute and terus jadi gedik2 tu, hahahah

Rashidah Ibrahim said...

Pernah juga rasa kesejukan dalam salji, memang tak tahan. Masa bercuti di England di musim sejuk, tak sanggup nak mandi.

Dah lama kat sana tu, tentu LG tak tahan duduk di Malaysia dah yang panas semacam....

lemongrass said...

Kak Rashidah,
I sanggup mandi tapi tak sanggup nak keluar dr under the warm shower, hehehe...
Betul cakap you. Bila balik M'sia, memang rasa mcm nak demam aje sbb panas M'sia yg berpeluh2 even dlm rumah tu.