Tuesday, 8 June 2010

Yummmmm….

Hari ni I teringin nak berbuka dengan something sweet. But instead of kuih melayu, I teringin nak makan brownies. Ni sebab pergi rumah Kak Ita tengok dia buat brownies lah. Ye lah kan, tekak orang puasa ni, macam2 nak makan, hehehehe. Nasib baik tak teringin nak makan kuih talam lapis keladi ke or kek lapis sarawak ke or tepung gomak ke or donut Big Apple ke. Mano den nak cari kat sini kan! Hikhikhikhik…. Nak buat sendiri, memang kena tunggu rajin tahap mega (which in my case is probably never lah kan :-)).

But masa tengah buat ni tadi, memang menguji daya willpower and daya ingatan yang kuat sungguh!

Mana tak nya..

Masa tengah kacau the batter, jari ni asik nak mencolet nak merasa aje…

Lepas habis scraped the bowl, lidah ni asik teruja sungguh nak menjilat the bowl….

Masa tengah potong the brownies, tangan ni asik nak menguis the cake crumbs bawak pi masuk mulut aje….

Masa tengah arranged the slices nak ambik gambar, otak asik suruh jilat jari yang terkena the chocs….

At all times, I kena ingat kan diri baca mentera, “I’m fasting, I’m fasting, I’m fasting, I’m fasting, I’m fasting…………” so setan2 tak mengacau suruh bagi I buat2 lupa yang I tengah puasa!

Hahahahahaha….. Ada jugak manusia macam I ni kan ;-).

Inilah rupa brownies yang menggoda iman I tadi. Actually I guna recipe the base for choc swirl cheesecake slice yang ini. But I tak letak the cream cheese top layer and I just dotted the cake with easter eggs. Easter dah lama berlalu tapi the choc easter egss masih berlambak lagi kat rumah ni, hehehe. I reduced the oven temperature to 160C and baked it at around 45 mins kot.

IMG_3517

IMG_3515

The Little Misses tadi makan this brownies for afternoon tea and dah mintak nak bawak to school for their lunches esok :-). I like it sebab it’s slightly crispy on the outside but so chewy and chocolatey inside but probably too manis kot for some people, hehehe…..

And sebelum orang ingat I berdiet lagi sebab makan brownies aje for buka puasa, Meh I tunjuk my dinner tonite.

IMG_3518

Kari laksa tapi kuah dia tercair pulaknya, hish…… hehehe…. Nasib baik bukan nak bagi kat MIL kan ;-).

IMG_3522

Alhamdulillah, dapat jugak I berpuasa hari ni and kenyang I malam ni :-).

21 comments:

TopsyTurvyMum said...

salam LG,
ewahh..i ke paling awal masuk ni? hehehe..selamat dah satu harii..tinggal berapa lagi?:D

i kalau baking, belen2 batter kat bowl tu, budak2 ni suka ratah..sabar je la..

mengancam laksa u:)

lemongrass said...

TTM,
salam. Hahaha, ni mesti dah habis solat isya' ye, tu yg lepas dpn PC ;-). I dah puasa 2 hari you, ada 5 hari lagi kena ganti, hehehe...
Anak2 I pun suka ratah the bowl tu tp cuma klu choc batter aje lah :-).

mrs adam said...

hari ni macam cepat je LG update blog.wah wah sekarang ni macam bulan puasa pulak kat blog LG.hehe

JaJa'Z said...

uishhh..sedapnya tgk kek tu..nyum nyum..tapi nak tau tak..jaja ni bukan person yg addicted to something chocolatey..sebab tu time besday saje buat khianat order kek perisa vanilla or pandan..hehhehe bley? tapi kalau dah dapat sesuap kek chocolate..memang heaven la..sekali sekala ok la..heheh

tinggi betul susun taugeh tu ek..hehhe kalau jaja la mau penuh kuah laksa tu jaja isi..tak reti la makan kuah sket2 ni..

azieazah said...

Wahhhh.. pasni dah bleh mula buat persiapan baju raya dahhh..

Jahit ler baju baru, takkan nak pakai baju lama plak, kan?
*teringat baju kurung sutera (batik) yang U pakai bergambar atas tangga dulu tuh...(pic kat kampung)

ibu,mommy,mom... said...

Hi Lg..Ya ALLAH i teringin sangat nak makan brownie now

rainoserez said...

dugaan org berpuasa d bulan tak puasa mcm tu lah kan, hehee.. kue tu dgn laksa, aduhhhh so tempting!!

Rashidah Ibrahim said...

kagum sungguh, puasa-puasa pun larat lagi buat brownie dan masak bagai-bagai... terliur pula.

lemongrass said...

Mrs. Adam,
tadi I update blog cepat, sementara tgh tunggu azan maghrib, tu yg boleh tulis N3 sikit2 :-).

Jaja,
you boleh lah join my hubby, dia pun tak minat kek coklat ni. Tu yg dia tak pernah mintak kek coklat on his birthday, hehehe

Kak Azie,
I pakai baju kurung, setahun sekali dua aje. Tu yg boleh bertahun2 tak tukar sbb takde sape cam, hahaha

Ibu,
Jom buat brownies, tak lah susah actually nya :-).

Raino,
Tu lah kan. Tadi nampak budak2 tu makan brownies, dah keluar2 air liur I, hahaha

lemongrass said...

Kak Rashidah,
Kita yg nak makan kan, so kenalah masak sendiri, hehehe. kalau tak, meleleh aje air liur nanti :-). Tapi puasa kat sini masa Winter memang sgt2 seronok sbb tak terasa mcm puasa :-).

lemongrass said...
This comment has been removed by the author.
SJB said...

Saya pun suka brownies heheh memang sedap tapi betul juga lah memang manis kan?. So makan 2 or 3 ketul ja pun ok dah.

Azita Zain said...

salam min. hehehe...brownies dah menjangkit ke sini plak. kari laksa tu looks yummy!!! teringin la pulak...!

somuffins said...

LG, syabas dah lepas 2 hari. Today the 3rd day? (apalah you idam nak makan nanti ek?).

Jgn sebut tepung gomak, itu kueh deja vu.. penuh nostalgia :-)
Psst, MIL makan mee kari ke?

P/S: My word verification is MISMINT <- mcm tau2 aje, hehe

Beattey said...

Salam perkenalan....wah, sedapnya menu iftar akak....menggoda saya yg tengah membuyung nih...

indahhouse said...

salam kak LG,
hua hua... saya pula yg teringin laksa kari. hihihi, kalu buat brownies, sama la macam saya, suka cuit2... kikiki. kuat semangat tu ;)

@ju said...

Salam kak min,
Brownies tu nampak sangat mengancam.......mintak tolong boleh? nak mintak kak min tempekkan resepi chicken pie yg paling simple.....bila-bila kalau kak min buatlah ya......tq

PUTUBAMBU said...

sedapnya brownies tu..


selamat berpuasa ye..
kuatkan semangat...

chaiyok..chaiyokk..!

Zaitun said...

Kalau berpuasa bukan di bulan Ramadhan memang banyak dugaannya.

Walaupun kuah kari laksa cair tapi nampak sedap.

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Baru berkesempatan buka blog hari ni. Syukur alhamdulillah dah dua hari puasa ganti you berjalan. I agaknya minggu depan baru nak start. I baru nak tanya, cukup ke LG ni berbuka dengan secawan teh susu & 3 biji karipap (previous entry)and brownies je? I tak dapat capai tahap tu. Kalau ada laksa pun agaknya 2,3 kali tambah kut. Memang tak solehah betul I ni kan? :-D Anyway, Happy Fasting :-D

lemongrass said...

SJB,
brownies ni I think you have to eat 1 slice at a time only kan because of the sweetness :-).

Kak Ita,
hehehehe...sekarang ni kan senang betul dapat penyakit kek2 berjangkit ni kan :-)

CikSom,
Alhamdulillah, habis dah 3 hari ganti puasa :-).
Hari ni I mengidam nak makan doughnuts! hehehehe.
My MIL makan mee kari tapi klu I masak, mcm2 lah komplen nya. Tapi klu beli kat restoran, dia bantai makan habis! Nyampah! Hahaha

Beattey,
Salam singgah ke my blog :-). Masa I Mak buyung dulu pun, tak boleh nampak makanan, semua I rasa nak makan, hehehe

Indah,
I ni bila tgh puasa, mcm2 tekak I nak makan, tu yg brownies lah, kari laksa lah, hehehe...

@ju,
Salam. InsyaAllah ye, nanti I tepek. I pun dah lama tak buat chicken pie ni :-).

Putubambu,
Nasib baik pukul 5.15 dah boleh buak puasa and makan brownies tu. So,tak lah lama sgt nak tunggu, hehehe

Kak Zai,
Bila puasa ni, memang kdg2 tu, macam2 yg kita tergoda kan :-). Tinggal sama ada rajin nak masak atau tak aje lah :-)

Mia's Mom,
Salam :-).
Lepas makan karipap tu, I makan nasi sepinggan, hehehe. Tapi lepas makan laksa semangkuk and brwonies sekeping tu, I dah tak larat pulaknya nak makan anything else, hehehe...