Saturday, 26 June 2010

-0.6°C

You think the other day was cold? It was even colder this morning! It got down to –0.6°C pagi tadi. Patutlah punya susah nak keluar dari underneath the doona, rupa2 nya memang ada sebab2 yang musabab. But it got to a warm 17°C by mid afternoon which was marvellous.

On Friday morning masa nak hantar The Little Misses to school, we saw frost on the ground everywhere. Punyalah jakun and excited sungguh tengok the frost tu. Ye lah, kita orang ni duk Perth yang terkenal dengan its mild weather so bila jumpa frost, kira memang something spectacular lah kan, Sampai masuk dalam 6 o’clock news lagi, hikhikhik…..

The Other Half lagi lah a bit more ‘jakun’ even though he came from the land of snow ;-). Siap dia pergi pegang the frost on the ground tu while walking towards the bus stop. He told me that he just wanted to make sure that it was really frost on the ground and not him imagining it. I guess kalau frost, his fingers will be wet lah :-).

I ingat lagi when my Mak and Abah came here during Winter time a few years back. And my Abah wanted to go to the Saturday fresh fish and vege market pagi2 buta tu because it opens at 6 in the morning. And I lah yang ditugaskan jadi dreber dia (after a tossing of coin!). And it just so happened to be the coldest morning ever recorded for a very long time in Perth. Punyalah Abah I pakai baju berlapis2 dengan parka and siap dgn beanie and gloves semua. Itu pun dia masih terketar2 gak lah. Pastu asik cakap, “sejuk jugak ye Perth ni tapi takde salji pulak nya.”… hikhikhik….. Nasib baik anak dia ni tak duk kat Finland sana, mau nya dia tak kan datang langsung melawat masa Winter, hehehe….

My Mak kat rumah masa pagi2 tu cuba buat donuts tapi tak naik2 the dough sbb sejuk sangat. Terpaksalah dia masukkan dlm oven sekejap nak bagi naik :-).

P6176851

Ini lah rupa my Abah pagi tu, hahahaha…. Dah nak dekat2 rupa an Inuit aje kan :-D.

Malam ni I made nasi briyani with beef kofta curry, cucumber raita, grilled terung and poppadum. Kofta curry paste tu I guna yang ready made aje tapi meatballs tu buat sendiri lah. Cuma letak diced onion, garlic, ginger, garam masala and salt aje in the beef mince.

IMG_3809

 

IMG_3807

And for dessert pulak I buat kuih ni….

IMG_3800

Cubalah teka kuih apa ni, hehehehehe…..

IMG_3799

Hah, ini rupa dia dari dekat. Ada macam rupa apa ye? Miss 11 nampak kuih ni terus cakap, “Yumm…jelly!” Kesian minah tu tertipu :-).

.

.

.

.

.

Nama Mat Saleh dia ‘Coconut Sago’. Nama melayu dia ‘Kuih Sagu’ :-). Tapi I buat dalam acuan kecik2 and then instead of golek2 kan kuih lembik ni dlm kelapa, I just tabur aje kelapa on it. Sama aje rasanya and lagi tak leceh.

17 comments:

Flower said...

Mmg sejuk tul lately kan. My hb sampai lari balik ke Perth sbb Boddington temperature around -4 deg C. Dah lah dia yg bangsa suka start kerja pagi2 buta, apa lagi terketar2. Lepas tu bukan boleh terus drive. Kena defrost dulu windscreen kereta baru leh jln.

uMMisYa said...

syoknya sejuk..kat sini hujan dah beberapa petang..sya lak baru hari ni baik setelah 5 hari demam panas..sya penah sekali je pergi perth hujung tahun 2002, rasa panas sungguh masa tu.,hehe..jadi jakun jap sebab pukul 5am dah terang..hehehe..bilalah nak merasa kesana lagi..

Dinas Aldi said...

kuih sagu in Perth, kehkeh! sedap nmpk nasik beriani tu, yum yum. 2 hari lps baru mkn nasik beriani gam kat putrajaya tp tekak Penang i ni prefer beriani mamak Penang punya, hehe.

3E said...

pergh!!!! sungguh sejuk tu kak mynn....kalau I la sure tak keluar rumah punya...selubung dengan selimut pasti best 'kan...
anyway, ur Ayah nampak macam bukan melayu la...macam org Mexico pun ada....I suka makan kuih sago..tapi maleh skit lah bikin..minta my mama ja tolong buatkan, lagi Mr E & 3Es kurang skit dengan kuih2 tradisional ni...

JaJa'Z said...

hehe..kuih sagu...kak min tak cakap ke kat ur hubby..yg u buat that kuih sagu from the big sago ball hari tu tu..sah2 diaorang tak makan kang..hehhe

lemongrass said...

Nora,
tu lah kan. I think last year tak sesejuk ini kot. Dalam rumah lagi sejuk dr kat luar if tak pasang heater, hehehe

Ummisya,
I suka kalau hujan kat M'sia, makan keropok goreng cicah cili sos sambil tengok tv, hehehe...
kat sini klu tengah height of Summer, memang panas yg menggigit kulit tu. Kena dtg masa Autumn atau early Summer, baru best :-).

Dinas,
beriani gam Putrajaya tu bukan Mamak ye yg masak, tu yg tekak you tak minat, hehehe...

Asilah,
kat dlm rumah lagi sejuk dr kat luar unless we all pasang heater lah. Kat luar tu klu under matahari, bari lah terasa sedapnya :-).
Abah I tu orang jawa, tu yg muka takde melayu, hikhikhik...
I pun rasa leceh betul buat kuih sagu ni, tu yg bila tgh extra rajin baru buat :-).

lemongrass said...

Jaja,
hehehehe... tu lah kan, kasi auta sama dia. Bukan Mat Saleh sorang ni tau pun ;-)

Nanak said...

hi kak..
wah,my fav kuih la..heee

ummi_D said...

salam...muka k.min byk ikut ayah kan?..(ye lah sbb tkde gmbar mak nk campare)..hehehe...

dya said...

salam sis...
waa... sejuknye... mula2 baca macam terasa je sejuknye, tapi bila sampai part tengok grilled terung tu terus rasa hangat je perut.. hihihi ;D

an15 said...

i step out the plane td terus cam waaaa...panas ye. Ye la, kuar rumah g airport td at 3 am, pakai tebal2 pun still sejuk. Kat KL hari ni 30 C, beza punya la byk. Mlm ni sibuk berkipas2 sebab tak tahan panas

Madam Sooyaree said...

ooh, then u should pay us a visit in US! kalau winter boleh sampai -25 degC malam2, tak tambah ngan windchill lagi. kalau keluar malam, park jauh, memang rasa nak nangis kadang2

lemongrass said...

Nanak,
Hi!You pun minat ye kuih ni? But leceh sikit kan nak buat, hehe

Ummi_D,
Memang adik beradik I kebanyakan nya ikut muka my Dad. My Mak ckp, muka I sebijik macam arwah my nenek (Mak Abah I) cuma hitam aje, hikhikhik....

Dya,
Kat Perth tu kira dah sejuk lah klu sampai suhu mcm tu, hehehe. I suka makan terung, grill mcm tu aje pun dah sedap for me :-)

An,
Memang lain sgt2 kan once you stepped out onto the KLIA carpark, bahang dia rasa so strong!
Tiba2 aje nak pasang aircond kan kat rumah ;-).

Madam Sooyaree,
memang definitely I can't survive kat sana lah, sebab sejuk mcm ni aje pun I dah tak larat, hahaha.
Bukan setakat teeth chattering aje, mau shatter terus :-D

Lady Lita said...

Sago in pink nampak berseri sekali akak

TopsyTurvyMum said...

My mum pun dok bertenggek depan heater...my dad pun kalau keluar 4-5 layers baju dia..tu pun still komplen sejukk...diorg memang tak tahan sejukk..hehe..

lemongrass said...

Lady Lita,
I ingat nak buat colourful mcm tu, tp takut kan tak termakan pulaknya :-).

TTM,
Dah bertahun2 diaorang dok M'sia so bila pergi obersea masa musim sejuk, ambik kau! hikhikhik.... kalau boleh, masa masak pun diaorang nak pakai mittens, hehehe

SJB said...

Saya pun tidak suka winter, sejuk betul. Apa lagi kalau ada snow. Lagi lah I tak suka.

Saya pun ingat kan jelly tadi hehehe.